Computer G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 4

computer Gk Questions Eduhyme

The abacus is the first known calculating device. This illustrates how the ancient computers worked. It was invented by the Chinese and is still widely used in the far east for commercial calculations.

Also Read:

Charles Babbage is recognized as the father of computers. Although his plans could not be materialized and his analytical engine could not be completed in his life span but a working analytical engine was finally developed from his plans in year 1991 and is on the display at the Charles Babbage Institute at Minnesota.

Below is list of Computer related G.K. Questions:

166. The personal computer industry was started by :

  1. IBM
  2. Apple
  3. Compaq
  4. HCL

Correct Answer: A

167. In the IBM PC-AT, what do the word AT stand for

  1. Additional Terminals
  2. Advance Technology
  3. Applied Technology
  4. Advanced Terminology

Correct Answer: B

168. Which are of the following is NOT the operating system ?

  1. UNIX
  2. DOS
  3. WINDOWS
  4. BASIC

Correct Answer: D

169. One millisecond is :

  1. 10 seconds
  2. 1oo seconds
  3. 1000seconds
  4. 10000 seconds

Correct Answer: D

170. ‘Number Cruncher’ is the informal name for

  1. Mini computer
  2. Super computer
  3. Micro computer
  4. Mainframe computer

Correct Answer: B

171. Which company is the biggest player in the microprocessor industry ?

  1. Motorola
  2. IBM
  3. Intel
  4. AMD

Correct Answer: C

172. ‘Symbolic logic’ was discovered by :

  1. George Boole
  2. Herman Hollerith
  3. Van Neumann
  4. Basic Pascal

Correct Answer: A

173. What was the nick-name of the computer used by the American in 1952 for their H-bomb project ?

  1. INIAC
  2. EDSAC
  3. MANIAC
  4. UNTVAC

Correct Answer: C

174. Computer operators :

  1. write computer programs for specific problems
  2. operate the device with input and output data from the computer
  3. normally require a college degree in computer science
  4. all of the above

Correct Answer: B

175. The first electronic computer in the world was :

  1. UNIVAC
  2. EDVAC
  3. ENIAC
  4. All of above

Correct Answer: C

176. Which was the computer conceived by Babbage ?

  1. Analytical engine
  2. Arithmetic machine
  3. Donald Knuth
  4. All of above

Correct Answer: A

177. Offline device is :

  1. a device, which is not connected to CPU
  2. a device, which is connected to CPU
  3. a direct access storage device
  4. an I/O device

Correct Answer: A

178. Microprocessors can be used to make :

  1. Computer
  2. Digital systems
  3. Calculators
  4. All of the above

Correct Answer: D

179. Which American Computer Company is called big blue ?

  1. Microsoft
  2. Compaq Corp
  3. IBM
  4. Tandy Sevenson

Correct Answer: C

180. The first electronic general purpose digital computer built by Motley and Accrete called ENIAC did not work on the stored program concept. How many numbers could it store in its internal memory ?

  1. 100
  2. 20
  3. 40
  4. 80

Correct Answer: B

181. The digital computer was developed primarily in :

  1. USSR
  2. Japan
  3. USA
  4. UK

Correct Answer: C

182. The subject of cybernetics deals with the science of :

  1.  Genetics
  2. Control and communications
  3. Molecular biology
  4. Biochemistry

Correct Answer: B

183. Most of the inexpensive personal computer do not have any disk or disk-kette drive. What is the name of such computers ?

  1. Home computers
  2. Diskless computers
  3. Dedicated computer
  4. General computer

Correct Answer: A

184. Which of the following is required for large computer memory ?

  1. Imaging
  2. Graphics
  3. Voice
  4. All of the above

Correct Answer: D

185. A term associated with the comparison of processing speeds of different computer system is :

  1. EFTS
  2. MPG
  3. MIPS
  4. CFPS

Correct Answer: C

186. Who invented the microprocessor ?

  1. Marcian E Huff
  2. Herman H Goldstein
  3. Joseph Jacquard
  4. All of the above

Correct Answer: A

187. A computer that is not considered a portable computer is :

  1. Mini computer
  2. Laptop computer
  3. Micro computer
  4. All of the above

Correct Answer: A

188. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom ?

  1. Hewlett- Packard, 1991
  2. Epson, 1981
  3. Laplihk traveling software Inc, 1982
  4. Tandymodel- 2000, 1985

Correct Answer: B

189. The first microprocessor built by the Intel Corporation was called :

  1. 8008
  2. 8080
  3. 4004
  4. 8800

Correct Answer: C

190. Who built the world’s first electronic calculator using telephone relays, light bulbs and batteries ?

  1. Claude Shannon
  2. Konard Zues
  3. George Stibits
  4. Howard H. Aiken

Correct Answer: C

191. IBM 7000 digital computer :

  1. belongs to second generation
  2. used VLSI
  3. employs semi conductor memory
  4. has modular constructions

Correct Answer: D

192. In the third Generation of computers :

  1. Distributed data processing first became popular
  2. An operating system was first developed
  3. High level procedural language were first used
  4. Online real time systems first became popular

Correct Answer: D

193. The first firm to mass-market a micro-computer as a personal computer was :

  1. IBM
  2. Super UNIVAC
  3. Radio Shaks
  4. Data General Corporation

Correct Answer: C

194. A digital computer did not score over an analog computer in terms of :

  1. Speed
  2. Accuracy
  3. Reliability
  4. Cost

Correct Answer: D

195. An error in a computer program is referred as :

  1. Bug
  2. Bit
  3. Virus
  4. None of these

Correct Answer: A

196. Which was the world’s first minicomputer and when was it introduced ?

  1. PDP-1, 1958
  2. IBM System/36, 1960
  3. PDP-11, 1961
  4. VAX 11/780. 1942

Correct Answer: A

197. The proper definition of a modern digital computer is :

  1. An electronic automated machine that can solve problems involving words and numbers.
  2. A more sophistic and modified electronic pocket calculator
  3. Any machine that can perform mathematical operations
  4. A machine that works on binary code

Correct Answer: D

198. A modern electronic computer is a machine that is meant for :

  1. Doing quick mathematical calculations
  2. Input, storage, manipulation and output of data
  3. Electronic data processing
  4. Performing repetitive tasks accurately

Correct Answer: B

199. Most important advantage of an IC is its :

  1. Easy replacement in case of circuit failure
  2. Extremely high reliability
  3. Reduced cost
  4. Lower power consumption

Correct Answer: B

200. Where was India’s first computer installed and when ?

  1. Indian Institute of Technology Delhi, 1877
  2. Indian institute of Science, Bangalore, 1968
  3. Indian Iron & Steel Co. Ltd., 1968
  4. Indian Statistical Institute, Calcutta, 1955

Correct Answer: D

201. Chief component of First Generation computer was

  1. Transistors
  2. Vacuum Tubes and Valves
  3. Integrated Circuits
  4. None of above

Correct Answer: B

202. Second Generation computers were developed during

  1. 1949 to 1955
  2. 1956 to 1965
  3. 1965 to 1970
  4. 1970 to 1990

Correct Answer: B

203. The computer size was very large in

  1. First Generation
  2. Second generation
  3. Third Generation
  4. Fourth Generation

Correct Answer: A

204. Microprocessors as switching devices are for which generation computers ?

  1. First Generation
  2. Second Generation
  3. Third Generation
  4. Fourth Generation

Correct Answer: D

205. Which generation of computer is still under development ?

  1. Fourth Generation
  2. Fifth Generation
  3. Sixth Generation
  4. Seventh Generation

Correct Answer: B

206. Artificial Intelligence is associated with which which generation ?

  1. First Generation
  2. Second Generation
  3. Fifth Generation
  4. Sixth Generation

Correct Answer: C

207. Which operation is not performed by computer ?

  1. Inputting
  2. Processing
  3. Controlling
  4. Understanding

Correct Answer: D

208. Fifth Generation computers are also known as

  1. Knowledge information processing system
  2. Very large-scale integration (VLSI)
  3. Ultra Large Storages
  4. All of the above

Correct Answer: A

209. The computer that processes both analog and digital is called :

  1. Analog computer
  2. Digital computer
  3. Hybrid computer
  4. Mainframe computer

Correct Answer: C

210. Most of the commonly used personal computers/ Laptops do not have a command key known as :

  1. Turnover
  2. Shift
  3. Alter
  4. Delete

Correct Answer: A

211. PARAM and ANURAG are supercomputers developed in :

  1. China
  2. USA
  3. England
  4. India

Correct Answer: D

212. To access a mainframe or supercomputer, uses often use a :

  1. Terminal
  2. Node
  3. Desktop
  4. Hand-held

Correct Answer: A

213. Computers that are portable and convenient for users who travel are known as :

  1. Super computers
  2. Laptops
  3. Mini computer
  4. File servers

Correct Answer: B

214. The first machine to successfully perform a long series of arithmetic and logical operations was :

  1. ENIAC
  2. Mark-1
  3. Analytic Engine
  4. UNIVAC-1

Correct Answer: B

215. Analog computer works on the supply of

  1. Continuous electrical
  2. Electrical pulses but not continuous
  3. Magnetic strength
  4. None of the above

Correct Answer: B

216. What menu is selected to print ?

  1. Edit
  2. Special
  3. File
  4. Tools

Correct Answer: C

217. The name of user assigns to a documents is called a(n)-

  1. filename
  2. program
  3. record
  4. data

Correct Answer: A

218. A__________is an electronic device that processes data, converting it into information :

  1. Processor
  2. Computer
  3. Case
  4. Stylus

Correct Answer: A

219. __________are words that a programming language has set aside for its own use :

  1. Control words
  2. Reserved words
  3. Reserved keys
  4. None of these

Correct Answer: A

220. What are the two types of output devices ?

  1. Monitor and printer
  2. Storage disks (floppy,CD)
  3. Keyboard and mouse
  4. Windows 2000, Windows NT

Correct Answer: A

Leave a Reply

Your email address will not be published.