Computer G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 3

computer Gk Questions Eduhyme

Computer has become an essential part of our day-to-day activities. Computers are used more or less in every sphere of life. Its growing importance is because if its unique features such as Accuracy, Speed, Versatility, Storage, Memory, Automation, Diligence and Reliability.

Also Read:

Below is list of Computer related G.K. Questions:

111. Which key button is found on the top left corner of a standard computer keyboard ?

  1. Tab
  2. Caps Lock
  3. Delete
  4. Escape

Correct Answer: D

112. Verification of a login name and password is known as :

  1. configuration
  2. accessibility
  3. authentication
  4. logging in

Correct Answer: C

113. What is spatial data ?

  1. Data pertaining to outer space
  2. Database of a company
  3. Data represented as 2D or 3D images
  4. None of these

Correct Answer: C

114. Which of the following is not true of FORTRAN ?

  1. It was developed for scientific and mathematical application
  2. It is one of the oldest high level language
  3. It is a problem-oriented language
  4. It requires extensive internal documentation

Correct Answer: C

115. A general term referring to the type of computer, the type of operating system referring to the type of software being used:

  1. Platform
  2. Program
  3. Portal
  4. Processor

Correct Answer: A

116. In today’s world of technology, WML is the abbreviated form of

  1. Wireless Markup Language
  2. Wide Markup Language
  3. Wireless Markup Line
  4. None of these

Correct Answer: C

117. When a bank teller uses a computer terminal to know the balance in a customer’s accounts, it is an example of :

  1. on-line updating
  2. off-line processing
  3. on-line query
  4. on-line processing

Correct Answer: B

118. Running two or more programmes in one computer at the same time is called

  1. Metafile
  2. Multitasking
  3. Multifile
  4. Drive Z

Correct Answer: B

119. In computer graphics, a series of shades from white to black are known as

  1. Gray scale
  2. Blocking
  3. Bugs
  4. Punch

Correct Answer: A

120. Which of the following is an example of application software ?

  1. CAD/CAM system
  2. Operating system
  3. Command system
  4. Security software

Correct Answer: A

121. The protection device supplied with software that plugs into a computer part is known as

  1. Control Panel
  2. Hardware Key
  3. Card Reader
  4. Computer Console

Correct Answer: B

122. What was the first analog computer known as ?

  1. Blue Box
  2. Fingerware
  3. Great Brass Brain
  4. Nagware

Correct Answer: C

123. In information technology what does OMR stand for ?

  1. Operating Magnetic Reader
  2. Optical Mark Recognition
  3. Output Magnifying Ray
  4. None of these

Correct Answer: B

124. What is the unit of measurement of transmission signal frequency ?

  1. Metres per second
  2. Hertz
  3. Bits per second
  4. Kilo hertz

Correct Answer: B

125. Which of the following is NOT a computer language ?

  1. COBOL
  2. PASCAL
  3. IBM
  4. FORTRAN

Correct Answer: C

126. ‘Binary Codes’ as used in computer sciences are made up of which of the following two numbers ?

  1. 0 and 9
  2. 1 and 3
  3. 9 and 1
  4. 0 and 1

Correct Answer: D

127. Which of the following is the name of the American firm which designed DOS ?

  1. Intel
  2. Microsoft
  3. Cyberspace
  4. Post

Correct Answer: B

128. Which of the following is NOT true about ‘Param 10,000’ developed by India ?

  1. It is a Super computer
  2. It is Asia’s second largest Super Computer
  3. It can perform 50 billion calculations per minute
  4. C-DAC of Pune has developed this Super computer

Correct Answer: C

129. Which of the following terms is NOT associated with computers ?

  1. Binary
  2. PROLOG
  3. Data base
  4. Frankland reaction

Correct Answer: D

130. What is HTML ?

  1. Hotmail and e-mail facility
  2. A language in which webpages are written
  3. The modulation level of modem
  4. The high tension requirement of a computer

Correct Answer: B

131. Which of the following defines the role of a compiler in a computer ?

  1. It is a programme which changes a programming language into a machine code
  2. It is used to link various computers in a local network
  3. It is a device which helps in storage of data in a particular area
  4. None of these

Correct Answer: A

132. What is PVC in terms of computers ?

  1. Personal Vibration Circle
  2. Private Virtual Circuit
  3. Personal Virus Computer
  4. Post Virtual Calling

Correct Answer: B

133. Turning the hardware off, waiting and the turning it on again is known as

  1. Powercycling
  2. Onloading
  3. Animating
  4. Linking

Correct Answer: A

134. A list of items (such as print-jobs or messages) waiting to be sent from one device to another is called

  1. Ring
  2. Queue
  3. Search
  4. Row

Correct Answer: B

135. TCP/IP protocol for converting logical addresses to physical addresses is known as

  1. RARP
  2. ROM
  3. ICAI
  4. CRC

Correct Answer: A

136. What is the expanded form of the acronym RARP ?

  1. Rare Address Range Peripheral
  2. Reverse Address Resolution Protocol
  3. Relay Access Resolution Protocol
  4. None of these

Correct Answer: B

137. What do we call a memory that cannot be altered ?

  1. DMA
  2. RAM
  3. ROM
  4. RIP

Correct Answer: C

138. What do we call a copy of the contents of a screen, saved to a file or sent to a Printer ?

  1. Screen dump
  2. Screen Oriented
  3. Screen Format
  4. Screen Mode

Correct Answer: A

139. What is data entered into a computer called ?

  1. Information
  2. Storage
  3. Input
  4. Output

Correct Answer: C

140. An operating system

  1. is not required on large computer
  2. is always supplied with computer
  3. is always written in BASIC
  4. consists of programs that help in operation of computer

Correct Answer: D

141. Reusable optical storage will typically have the acronym:

  1. CD
  2. RW
  3. DVD
  4. ROM

Correct Answer: B

142. VGA stands for:

  1. Video Graphics Array
  2. Visual Graphic Array
  3. Volatile Graphics Array
  4. Video Graphics Adapter

Correct Answer: A

143. MSI stand for :

  1. Medium Scale Integrated Circuits
  2. Medium System Integrated Circuits
  3. Medium Scale Intelligent Circuit
  4. Medium System Intelligent Circuit

Correct Answer: A

144. WAN stands for :

  1. Wap Area Network
  2. Wide Area Network
  3. Wide Array Net
  4. Wireless Area Network

Correct Answer: B

145. MICR stands for :

  1. Magnetic Ink Character Recognition
  2. Magnetic Ink Code Reader
  3. Magnetic Ink Cases Reader
  4. Magnetic Ink carbon Rendering

Correct Answer: A

146. EBCDIC stands for ;

  1. Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
  2. Extended Bit Code Decimal Interchange Code
  3. Extended Bit Case Decimal Interchange Code
  4. Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Correct Answer: A

147. BCD is :

  1. Binary Coded Decimal
  2. Bit Coded Decimal
  3. Binary Coded Digit
  4. Bit Coded Digit

Correct Answer: A

148. ASCII stand for :

  1. African Stable Code for International Interchange
  2. American Standard Case for Institutional Interchange
  3. American Standard Code for Information Interchange
  4. American Standard Code for Interchange Information

Correct Answer: C

149. ‘GUI’ stands for :

  1. General Universal Interface
  2. Graphical User interface
  3. Graphic Uninstall/install
  4. General utility interface

Correct Answer: B

150. IBM Stand for

  1. International Business Machine
  2. Inter connected Business Machine
  3. Internal Business Machine
  4. Interacting Business Machine

Correct Answer: A

151. A (n) _____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any-special offers) as you shop :

  1. PSS
  2. POS
  3. Inventory
  4. Data Mining

Correct Answer: B

152. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer ?

  1. Gathering data
  2. Processing data into information
  3. Analyzing the data or information
  4. Storing the data or information

Correct Answer: C

153. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as :

  1. Robotics
  2. Computer forensics
  3. Simulation
  4. Forecasting

Correct Answer: A

154. _______ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do:

  1. Nanoscience
  2. Nanotechnology
  3. Simulation
  4. Artificial intelligence (AI)

Correct Answer: D

155. —– are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.

  1. Servers
  2. Supercomputers
  3. Laptops
  4. Mainframes

Correct Answer: B

156. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer ?

  1. Process Output Input Storage
  2. Input Output Process Storage
  3. Process Storage Input Output
  4. Input Process Output Storage

Correct Answer: D

157. In analog computer :

  1. Input is first converted to digital form
  2. Input is never converted to digital form
  3. Output is displayed in digital form
  4. All of the above

Correct Answer: B

158. In latest generation computers, the instructions are executed

  1. Parallel only
  2. Sequentially only
  3. Both sequentially and parallel
  4. All of the above

Correct Answer: C

159. Who designed the first electronics computer-ENIAC ?

  1. Van-Neumann
  2. Joseph M. Jacquard
  3. J. Presper Eckert and John W. Mauchly
  4. All of above

Correct Answer: C

160. Modern Computer are very reliable but they are not

  1. Fast
  2. Powerful
  3. Infallible
  4. Cheap

Correct Answer: C

161. IBM launched its first personal computer called IBM-PC in 1981. It had chips from Intel, disk drives from Tandon, operating system from Microsoft, the printer from Epson and the application software from everywhere. Can you name the country, which contributed the video display ?

  1. India
  2. China
  3. Germany
  4. Taiwan

Correct Answer: A

162. What is meant by a dedicated computer ?

  1. One that is used by one person only
  2. One that is assigned one and only task
  3. One that uses one kind of software
  4. One that is meant for application software

Correct Answer: B

163. A computer with CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as :

  1. Super Computer
  2. Mini Computer
  3. Micro Computer
  4. Macro Computer

Correct Answer: A

164. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of__________or __________media with varying capacities.

  1. Memory or video
  2. Magnetic or optical
  3. Optical or memory
  4. Video or magnetic

Correct Answer: B

165. A hybrid computer :

  1. Resembles digital computer
  2. Resembles analog computer
  3. Resembles both a digital and analog computer
  4. Resembles a Mechanical Computer

Correct Answer: C

Leave a Reply