Computer G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 1

computer Gk Questions Eduhyme

Computer is an electronic device for performing arithmetic and logical operations. Actually speaking electronic data processing does not go far back into the history. It is in existence merely from early 1940’s. The very first modern electronic computer became operational only in early 1940’s.

Also Read:

Below is list of Computer related G.K. Questions:

1. Which one is an input device ?

  1. Floppy Disk
  2. Monitor
  3. Keyboard
  4. Speakers

Correct Answer: C

2. Which one is device that is the brain of a computer ?

  1. CPU
  2. Mouse
  3. CD-ROM
  4. Scanner

Correct Answer: A

3. Which one is an Output device ?

  1. Joystick
  2. Monitor
  3. Microphone
  4. Hard Disk

Correct Answer: B

4. Which part is NOT an input device ?

  1. Mouse
  2. Joystick
  3. MIDI Keyboard
  4. Printer

Correct Answer: D

5. Which part is NOT an Output device ?

  1. Digital Camera
  2. Printer
  3. Monitor
  4. Speakers

Correct Answer: A

6. Which one is a storage device ?

  1. CPU
  2. Floppy Disk
  3. Head phones
  4. Modem

Correct Answer: B

7. Which part is NOT a storage device ?

  1. CD-ROM
  2. Printer
  3. Head Disk
  4. Zip Disk

Correct Answer: B

8. The internal circuits of a computer are capable of representing all information using two elementary symbol: 1 & 0. these symbols are called

  1. bytes
  2. bits
  3. 16 bits
  4. none of the above

Correct Answer: B

9. 1 byte is equal to

  1. 2 bits
  2. 8 bits
  3. 16 bits
  4. 32 bits

Correct Answer: B

10. 1 KB (kilobyte) and 1 MB (megabyte) are respectively equal to

  1. 1024 bytes and 1000 kilobytes
  2. 1000 bytes and 100 kilobytes
  3. 1000 bytes and 10000 kilobytes
  4. 1024 bytes and 100 kilobytes

Correct Answer: A

11. What is Windows 2000 ?

  1. An upgrade version of win.98
  2. An upgrade version of win.NT 4.0
  3. An office package
  4. None of these

Correct Answer: B

12. The resolution of a computer indicates

  1. the quality of picture on the screen
  2. some fault in the hardware or software
  3. transfer of data on the screen
  4. none of these

Correct Answer: A

13. Which one of the following is most commonly used mobile storage device with high storage capacity ?

  1. Hard Disk
  2. Floppy Disk
  3. CD-ROM
  4. None of the above

Correct Answer: C

14. 1 terabyte = 1024 ?

  1. Gigabytes
  2. Megabytes
  3. Kilobytes
  4. None of these

Correct Answer: A

15. A 16-bit encoding for representing characters is called

  1. Decode
  2. Unicode
  3. HTML code
  4. None of these

Correct Answer: B

16. Which one of the following protocol does not support encoding ?

  1. SLIP
  2. PPP
  3. PPTP
  4. None of these

Correct Answer: A

17. Which one of the following is a Network Operating System ?

  1. Windows 2000
  2. Window 98
  3. O/S 2
  4. None of these

Correct Answer: A

18. A program that provides a software interface to hardware device is known as

  1. Support
  2. Driver
  3. Extended Support
  4. None of these

Correct Answer: B

19. Which file system is specially designed to provide more security ?

  1. FAT 16
  2. FAT 36
  3. NTFS
  4. Extended Partition

Correct Answer: C

20. In Windows NT, NT stands for

  1. Never Transfer
  2. Newly Taken
  3. Not Taken
  4. New Technology

Correct Answer: D

21. A computer’s clock speed is measured in

  1. megabytes and gigabytes
  2. nano seconds and pico seconds
  3. bits and megabits
  4. megahertz and gigahertz

Correct Answer: D

22. The computer performs all mathematical and logical operations inside its

  1. Central Processing Unit
  2. Memory Unit
  3. Overput Unit
  4. Visual Display Unit

Correct Answer: A

23. Multimedia devices enable the use of computer for

  1. automation
  2. defense use
  3. entertainment use
  4. medical use

Correct Answer: C

24. The operation of adding two numbers is done in the

  1. Program
  2. ALU
  3. Control unit
  4. Output unit

Correct Answer: B

25. The term program refers to

  1. a sequence of instructions
  2. the computer’s internal design
  3. any information stored in the memory
  4. any information possessed by the computer

Correct Answer: A

26. UNIX, DOS, Windows are examples of

  1. application programs
  2. operating system
  3. word processors
  4. commercial computer brands

Correct Answer: B

27. Registers are high speed memory elements, situated in the

  1. Memory
  2. CPU
  3. I/O Unit
  4. ROM or EPROM

Correct Answer: B

28. The term ‘RAM’ stands for

  1. Random Awareness Memory
  2. Read All Memory
  3. Read Any Memory
  4. Random Access Memory

Correct Answer: D

29. Which of the following are examples of input devices ?

  1. Visual display unit, dot matrix printer, laser printer
  2. Keyboard, mouse, optical mark reader
  3. Arithmetic and logic unit, control unit
  4. RAM, ROM and PROM

Correct Answer: B

30. C, C++, JAVA are the examples of

  1. Commercial computer brands
  2. A computer’s internal parts
  3. Programming language
  4. Types of secondary memory devices

Correct Answer: C

31. IC chips for computers are usually made of

  1. Silicon
  2. Lead
  3. Gold
  4. Chromium

Correct Answer: A

32. Cache memory resides between

  1. RAM and Magnetic Disk
  2. CPU and Magnetic Disk
  3. CPU and ROM
  4. CPU and Memory suffer Register

Correct Answer: C

33. The device that acts as input as well as Output is

  1. Printer
  2. Monitor
  3. Mouse
  4. Modem

Correct Answer: D

34. In information technology ISDN stands for

  1. Integrated Services Digital Network
  2. Internal Services Digital Network
  3. Integrated System Digital Network
  4. None of these

Correct Answer: A

35. The non-volatile primary storage memory is

  1. RAM
  2. ROM
  3. Hard Disk
  4. CD-ROM

Correct Answer: B

36. In information technology what is the full form of OCR

  1. Optical Character Recognition
  2. Optical Control reader
  3. Output Control Recorder
  4. Optical Character Resolution

Correct Answer: B

37. A floppy disk is

  1. used as the primary memory in computer systems
  2. made up a magnetic material
  3. a semiconductor random-access
  4. an EPROM

Correct Answer: B

38. Which is NOT Network Operating system ?

  1. DOS
  2. WIN-NT
  3. UNIX
  4. Novell-Netware

Correct Answer: A

39. In information technology what does DOS stand for ?

  1. Desk Operating System
  2. Disk Operating System
  3. Direct Operating System
  4. None of these

Correct Answer: B

40. Microsoft office, Corel office and Lotus Smartsuite are

  1. collaborating computing software
  2. operating system software
  3. intelligent software
  4. office automation software

Correct Answer:D

41. A general name for computers and associated accessories

  1. Software
  2. Modem
  3. Hardware
  4. Architecture

Correct Answer: C

42. What does Intel stand for ?

  1. Integrated electronics
  2. Integrated electrons
  3. International elements
  4. Intelligent element

Correct Answer: A

43. How many function keys are there on a computer keyboard ?

  1. 15
  2. 12
  3. 10
  4. 14

Correct Answer: B

44. Who owns the world’s biggest Microsoft Company ?

  1. Bill Gates
  2. Rupert Murdoch
  3. Paul Allen
  4. William Hensey

Correct Answer: A

45. What does PC stand for ?

  1. Portable Computer
  2. Personal Computer
  3. Popular Computer
  4. Press Computer

Correct Answer: B

46. What is person who writes a software program called ?

  1. Graphic Designer
  2. Programmer
  3. Data Entry Operator
  4. Hardware Engineer

Correct Answer: B

47. By what other name is the temporary storage unit of a computer known ?

  1. Hard Disk
  2. Floppy Disk
  3. Primary Storage
  4. Secondary Storage

Correct Answer: C

48. The data entered into a computer is called

  1. Output
  2. Information
  3. Storage
  4. Input

Correct Answer: D

49. Which of the following computer languages is the earliest ?

  1. FORTRAN
  2. ALGOL
  3. BASIC
  4. SNOBOL

Correct Answer: A

50. What tells the hardware to perform a series of instructions ?

  1. Hardware
  2. Software
  3. Ironware
  4. Earthware

Correct Answer: B

51. Which is the world’s largest computer network ?

  1. Telnet
  2. Internet
  3. Intranet
  4. Ethernet

Correct Answer: B

52. According to you, which of the following statements is incorrect ?

  1. Generally, computers don’t make mistakes
  2. Computers eliminate jobs
  3. Computers can think
  4. Maths is necessary to understand computers

Correct Answer: C

53. Which type of computers have really brought the advantages of computers to homes and small business ?

  1. Mini computers
  2. Micro computers
  3. Super computers
  4. Mainframes

Correct Answer: B

54. What does LAN stand for ?

  1. Line Area Network
  2. Local Area Network
  3. Line And Network
  4. Long Area Network

Correct Answer: B

55. What is the electric, electronic and mechanical equipment that makes up a computer called ?

  1. Software
  2. Hardware
  3. Ironware
  4. Earthenware

Correct Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published.