Computer G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 2

computer Gk Questions Eduhyme

In recent years, the computer industry has grown at a phenomenal pace. In a short time of 35 years or so computers have improved tremendously. In the last decade the speed of the computer has increased 200 times.

Also Read:

Not only that the reliability curve has also taken a sharp increase. The cost per unit of calculating has gone down by 500 times. The storage capacity is increasing so fast that now it seems that nothing is impossible to store.

Below is list of Computer related G.K. Questions:

56. Which of the following is an output device ?

  1. Printer
  2. Mouse
  3. Microphone
  4. Keyboard

Correct Answer: A

57. Which of the following trade names is associated with computers ?

  1. ISDN
  2. IBM
  3. IKON
  4. ISBN

Correct Answer: B

58. Which of these is NOT a programming language ?

  1. C ++
  2. COBOL
  3. Corel Draw
  4. BASIC

Correct Answer: C

59. What does ISP stand for ?

  1. Internet Service Provider
  2. Internet Service Protocol
  3. Indian Satellite Provider
  4. Internal Service Provider

Correct Answer: A

60. What is a potentially damaging programme designed to affect or infect a computer called ?

  1. Fungi
  2. Bacteria
  3. Virus
  4. Linux

Correct Answer: C

61. Which is the smallest of the following computers ?

  1. Notebook
  2. Laptop
  3. Desktop
  4. Workstation

Correct Answer: A

62. What is a collection of related information in a computer called ?

  1. File
  2. Folder
  3. Data
  4. Table

Correct Answer: A

63. Which is the world’s most popular word processing software ?

  1. Word Perfect
  2. Software
  3. Wordstar
  4. MS-Word

Correct Answer: D

64. In which format does a computer store data ?

  1. Hexadecimal
  2. Decimal numbers
  3. Octal numbers
  4. Binary numbers

Correct Answer: D

65. Which among the following is the most commonly used PC in business ?

  1. Apple
  2. Compaq
  3. IBMPC
  4. DEC

Correct Answer: A

66. What does HDD stand for ?

  1. Hard Disk Drive
  2. Hard Drive Disk
  3. High Density Disk
  4. High Drive Disk

Correct Answer: C

67. What is the information shown on a display device called ?

  1. Hard Copy
  2. Soft Copy
  3. Report
  4. True Copy

Correct Answer: B

68. What does ALU stand for ?

  1. Arithmetical Logical Unit
  2. Alphabetical Logical Unit
  3. Alpha Logical Unit
  4. Algebrical Logical Unit

Correct Answer: A

69. Which company is famous for its word-processing packages ?

  1. IBM
  2. Compq
  3. DEC
  4. Microsoft

Correct Answer: D

70. What kind of software is a Lotus 1-2-3 ?

  1. Designing software
  2. Spreadsheet
  3. Word Processor
  4. Programming Language

Correct Answer: B

71. What is the situation called when a PC stops functioning while working ?

  1. Frozen
  2. Dead
  3. Hanged
  4. Inactive

Correct Answer: A

72. What is the resolution of a printer measured in ?

  1. Bits per second
  2. Bytes per second
  3. Dots per inch
  4. Bits per session

Correct Answer: C

73. Which is the longest key on a computer keyboard ?

  1. Enter Key
  2. Alt Key
  3. Space Key
  4. Control Key

Correct Answer: C

74. What is the fine powdered ink used by laser printers called ?

  1. Cartridge
  2. Foutain ink
  3. Toner
  4. Fluid

Correct Answer: C

75. What does ‘Alt’ in the Alt key stand for ?

  1. Alernate
  2. Alternative
  3. Altimate
  4. None

Correct Answer: A

76. What is the space between lines of text called ?

  1. Leading
  2. Tracking
  3. Spacing
  4. Hyphenation

Correct Answer: B

77. What is a secret code we type into a computer system for access called ?

  1. Secret word
  2. Machine word
  3. Password
  4. In camera word

Correct Answer: C

78. What is the plastic case that holds a CD-ROM disk called ?

  1. Ring case
  2. Jewel case
  3. Casette case
  4. Round case

Correct Answer: D

79. What is collection of ready-made graphics called ?

  1. Clip Art
  2. Graphical Images
  3. Scanned Images
  4. Photo Library

Correct Answer: A

80. What does BPS stand for ?

  1. Bytes Per Second
  2. Bits Per Second
  3. Bytes Per Second
  4. Bits Per Second

Correct Answer: D

81. What is a rectangle on a computer screen in a GUI-based system that displays information called ?

  1. Menu
  2. Dialog Box
  3. Window
  4. Message Box

Correct Answer: C

82. What is socket at the back of a computer where we plug in an external device called ?

  1. Plug
  2. Port
  3. Cable
  4. Chip

Correct Answer: B

83. What is an electronic device used for communication between different computers through telephone lines called ?

  1. Scanner
  2. Mouse
  3. Printer
  4. Modem

Correct Answer: D

84. What is the alternative name for Windows NTS ?

  1. Windows 98
  2. Windows 95
  3. Windows 2000
  4. Linux

Correct Answer: C

85. What is the intersection of a row and a column known as ?

  1. Grid
  2. Worksheet
  3. Cell
  4. Table

Correct Answer: C

86. In which year was the first laptop computer introduced ?

  1. 1981
  2. 1985
  3. 1983
  4. 1982

Correct Answer: A

87. What is the lowest data measuring unit in a computer called ?

  1. Kilobyte
  2. Byte
  3. Bit
  4. Megabyte

Correct Answer: C

88. Which device can sense inventory data specified in bar codes ?

  1. Mouse
  2. Light pen
  3. Holographs
  4. Joystick

Correct Answer: C

89. Machine language and assembly language are examples of

  1. high level languages
  2. low level languages
  3. high level and low level languages respectively
  4. none of these

Correct Answer: B

90. TCP/IP is necessary if one is to connect to the

  1. Phone lines
  2. LAN
  3. Internet
  4. A server

Correct Answer:C

91. An organization’s introductory webpage is called its

  1. Portal
  2. Vortal
  3. Homepage
  4. Website

Correct Answer: C

92. The standard language that a computer uses to interact with the World Wide Web (WWW) is called:

  1. E-mail
  2. HTML
  3. Hotmail
  4. Ultra DMA

Correct Answer: B

93. Roughly 1 gigabyte equals

  1. 10,000 bytes
  2. 1,000 bytes
  3. 1 million bytes
  4. 1 billion bytes

Correct Answer: D

94. In information technology what is the full form of HTML ?

  1. Hazarditext Markup Language
  2. Hypertext Markup Language
  3. Highertext Machine Language
  4. None of these

Correct Answer: B

95. Internet is

  1. a network of satellites
  2. a network of E-mail
  3. a network of faxes
  4. a network of computers

Correct Answer: D

96. The electronic board that contains the computer’s basic circuitry and components is called

  1. keyboard
  2. motherboard
  3. bus
  4. disk

Correct Answer: B

97. In information technology what does DVD stand for ?

  1. Digital Volatile Disk
  2. Digital versatile Disk
  3. Differential Variable Disk
  4. None of these

Correct Answer: B

98. Main supply of your computer which is placed at the top of your computer :

  1. MAC
  2. ISDN
  3. SMPS
  4. CMOS

Correct Answer: C

99. Output device for getting a hard copy is called

  1. Cursor
  2. Monitor
  3. Printer
  4. Integer

Correct Answer: C

100. Format or rules of writing a program:

  1. Cache
  2. Zip
  3. Syntax
  4. Gateway

Correct Answer: C

101. The base two number system used in computers to represent data :

  1. Buffer
  2. Binary
  3. Badge
  4. Baud

Correct Answer: B

102. Name the novelist who coined the term Cyberspace in his novel ‘Nuromancer’ :

  1. William Gibson
  2. John Gray
  3. Charles Babbage
  4. E.M. Forster

Correct Answer: A

103. What does the term ‘Crop’ mean in computer graphics ?

  1. To create a new part of the image
  2. To cut off some part of the image
  3. To start a system for shotdown stage
  4. to delete the file

Correct Answer: B

104. What does DMP stand for ?

  1. Dot Matrix Printer
  2. Digital Matrix Printer
  3. Differential Manual Printer
  4. None of these

Correct Answer: A

105. Word used in a text search is called

  1. Software
  2. Keyword
  3. Hotword
  4. Searchword

Correct Answer: B

106. Principal protocol used to transfer data on the Web:

  1. HTML
  2. HTTB
  3. HTTP
  4. HDLC

Correct Answer: C

107. File that defines and stores more than one type of information is called

  1. Multifile
  2. Metafile
  3. Multimedia
  4. Multitude

Correct Answer: B

108. In information technology FAT stands for

  1. Full Allocation Time
  2. File Allocation Table
  3. Free Allocation Time
  4. None

Correct Answer: B

109. What half bite (generally four bits) known as ?

  1. Nexus
  2. Node
  3. Hertz
  4. Nibble

Correct Answer: D

110. What is the number sign (#) known as ?

  1. Octothorpe
  2. Octet
  3. Octavo
  4. Octave

Correct Answer: A

Leave a Reply