System Software G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 1

system software gk questions eduhyme

Software is a general term for the various kinds of programs used to operate computers and related devices. Software can be thought of as the variable part of a computer and hardware the invariable part. Software is often divided into application software and system software.

Also Read:

Below is the list of System Software related G.K. Questions:

1. Terminals are required for :

  1. realtime, batch processing and timesharing
  2. realtime, timesharing and distributed processing
  3. realtime, distributed processing and manager inquiry
  4. realtime, timesharing and message switching

Correct Answer: D

2. What is the name given to all programs inside the computer which makes it usable ?

  1. Application software
  2. System software
  3. Firmware
  4. Shareware

Correct Answer: B

3. Which of the following types of software should you use if you often need to create, edit and print document ?

  1. Word processing
  2. Spreadsheet
  3. UNIX
  4. Desktop publishing

Correct Answer: A

4. What is true about assembly language ?

  1. It uses symbolic codes
  2. It does not vary from one type of computer to another
  3. It uses binary numbers
  4. None of the above

Correct Answer: A

5. Which of the following software types is used to simplify using systems software ?

  1. Spreadsheet
  2. Operating environment
  3. Timesharing
  4. Multitasking

Correct Answer: C

6. The primary job as the operating system of a computer is to

  1. Command resources
  2. Manage resources
  3. Provide utilities
  4. Be user friendly

Correct Answer: B

7. What is the name given to the process of initializing a microcomputer with its operating system

  1. Cold booting
  2. Booting
  3. War booting
  4. Boot recording

Correct Answer: B

8. Offline device is :

  1. a device which is not connected to CPU
  2. a device which is connected to CPU
  3. a direct access storage device
  4. an I/O device

Correct Answer: A

9. Multiprogramming was made possible by

  1. input/output units that operate independently of the CPU
  2. operating systems
  3. both (a) and (b)
  4. neither a nor be

Correct Answer: C

10. What is the name give to software which can be legally complied and often used for free ?

  1. Shareware program
  2. Public domain program
  3. Firmware program
  4. Mindware

Correct Answer: B

11. Which of the following types of software must you have in main memory in order to use your keyboard ?

  1. Word processing
  2. Systems
  3. Spreadsheet
  4. Application

Correct Answer: B

12. The macro processor must

  1. recognize macro definitions and macro calls
  2. save the macro definitions
  3. expand macros calls and substitute arguments
  4. all of the above

Correct Answer: D

13. Which of the following applications are best handled in ROM ?

  1. Storage of protected passwords
  2. Storage of temporary variables
  3. Storage of the operating system
  4. Storage for micro programs

Correct Answer: D

14. All the time a computer is switched on, its operating system software has to stay in

  1. main storage
  2. primary storage
  3. floppy disk
  4. disk drive

Correct Answer: B

15. A device or peripheral equipment which is not in direct communication with CPU of a computer is known as

  1. on-line-device
  2. off-line-device
  3. channel
  4. intelligent terminal

Correct Answer: B

16. Which of the following file name extension suggests that the file is a backup copy of another file ?

  1. TXT
  2. COM
  3. BAS
  4. BAK

Correct Answer: D

17. DOS is

  1. a software
  2. a hardware
  3. a data organization system
  4. none of the above

Correct Answer: A

18. Multiprogramming

  1. is a method allocation by which the program is subdivided into equal portions or pages and core is
    subdivided into equal portions or blocks
  2. consists of those addresses that may be generated by a processor during execution of a computation
  3. is a method of allocating processor time
  4. allows multiple programs to reside in separate areas of core at the time

Correct Answer: D

19. A single bus structure is primarily found in

  1. main frames
  2. super computers
  3. high performance machines
  4. mini-and micro-computers

Correct Answer: D

20. Which of the following is not an operating system ?

  1. UNIX
  2. MS-DOS
  3. PASCAL
  4. CP/M

Correct Answer: C

21. What is the name given to the values that are automatically provided by software to reduce keystrokes and improve a computer user’s productivity ?

  1. Defined values
  2. Fixed values
  3. Default values
  4. Special values

Correct Answer: C

22. A storage device used to compensate the differences in flow of data is known as

  1. main storage
  2. auxiliary storage
  3. buffer
  4. core memory

Correct Answer: C

23. The higher version of the operating systems are written that programs designed for earlier versions can still be run. What is it called ?

  1. Upgradability
  2. Upward mobility
  3. Universality
  4. Upward compatibility

Correct Answer: D

24. A compiler for a high level language that runs on one machine and produces code for a different machine is called

  1. optimizing compiler
  2. one pass compiler
  3. cross compiler
  4. multipass compiler

Correct Answer: C

25. While working with MS-DOS, which command will you use to transfer a specific file from one disk to another ?

  1. DISKCOPY
  2. COPY
  3. RENAME
  4. FORMAT

Correct Answer: D

26. A compiler is

  1. a program that places programs into memory and prepares them for execution
  2. a program that automates the translation of assembly language into machine language
  3. a program that accepts a program written in a high level language and produces an object program
  4. is a program that appears to execute a source program as if it were machine language

Correct Answer: A

27. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC ?

  1. Memory Address Register
  2. Memory Data Register
  3. Instruction Register
  4. Program counter

Correct Answer: C

28. A hardware device that is capable of executing a sequence of instructions, is known as

  1. CPU
  2. ALU
  3. CU
  4. Processor

Correct Answer: D

29. An operating system for a large computer is

  1. always supplied by the computer supplier
  2. developed by the actual buyer
  3. developed by the actual buyer
  4. supplied by software vendors

Correct Answer: A

30. Which of the following is not application software ?

  1. Word processing
  2. Spreadsheet
  3. UNIX
  4. Desktop publishing

Correct Answer: C

31. If you want to execute more than one program at a time, the system software you are using must be capable of

  1. word processing
  2. virtual memory
  3. compiling
  4. multitasking

Correct Answer: D

32. Which of the following operating systems use write through catches ?

  1. UNIX
  2. DOS
  3. ULTRIX
  4. XENIX

Correct Answer: B

33. The application package us used to

  1. meet specific needs of a user
  2. run the computer system better
  3. run the compiler smoothly
  4. enable operating system to control hardware better

Correct Answer: A

34. One of the main features that distinguish microprocessors from microcomputers is

  1. words are usually larger in microprocessors
  2. words are shorter in microprocessors
  3. microprocessor does not contain I/O devices
  4. computers are not fully integrated

Correct Answer: C

35. What is the name of the system which deals with the running of the actual computer and not with the programming problems ?

  1. Operating system
  2. System program
  3. Object program
  4. Source program

Correct Answer: B

36. In which of the following terminals, the screen is regard as an array of pixels, where each pixel is is either on or off ?

  1. Character map terminal
  2. Bitmap terminal
  3. RS-232 C terminal
  4. All of the above

Correct Answer: B

37. UNIX operating system

  1. is multiuser
  2. is multitasking
  3. can run on PCs and larger systems
  4. all of the above

Correct Answer: D

38. A computer cannot “boot” if it does not have the

  1. Compiler
  2. Loader
  3. Operating system
  4. Assembler

Correct Answer: C

39. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader is executed, called a

  1. “compile and go” loader
  2. boot loader
  3. bootstrap loader
  4. relating loader

Correct Answer: C

40. The practice of “bundling”refers to :

  1. selling computers alone
  2. selling peripheral devices with computer
  3. selling software to run on computers
  4. giving away software with a computer purchase

Correct Answer: D

Leave a Reply

Your email address will not be published.