System Software G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 2

system software gk questions eduhyme

Specific tasks of the computer are performed by the application software which includes applications such as Word Processor, MS Paint, Calculator and Games. Thousands of other programs are also available on the Internet.

Also Read:

Below is the list of System Software related G.K. Questions:

41. Microcomputer operating systems are generally

  1. copy protected
  2. not loaded into the ROM by hardware manufacturers
  3. easily available in the market
  4. all of the above

Correct Answer: D

42. Which of the following might be used to convert high level language instructions into machine language ?

  1. System software
  2. Application software
  3. An operating environment
  4. An interpreter

Correct Answer: D

43. Assembler is

  1. a program that places programs into memory and prepares them for execution
  2. a program that automates the translation of assembly language and produces an object program
  3. a program that accepts a program written in a high level language and produces an object program
  4. is a program as if it were machine language

Correct Answer: B

44. Which is the first program run on a computer when the computer boots up ?

  1. System software
  2. Operating system
  3. System operations
  4. None

Correct Answer: B

45. The total time to prepare a disk drive mechanism for a block of data to be read from it is

  1. latency
  2. latency plus transmission time
  3. latency plus seek time
  4. latency plus seek time plus transmission time

Correct Answer: C

46. Which of the following terms refers to the degree to which data in a database system are accurate and correct ?

  1. Data security
  2. Data validity
  3. Data independence
  4. Data integrity

Correct Answer: D

47. Which of the following are loaded into main memory when the computer is booted ?

  1. Internal command instructions
  2. External command instructions
  3. Utility programs
  4. Word processing instructions

Correct Answer: A

48. A program

  1. is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory
  2. is the device where information is stored
  3. is a sequence of instructions
  4. is typically characterized by interactive processing and time of the CPU’s time to allow quick response to each user

Correct Answer: C

49. Which of the following are (is), Language Processor (s)

  1. Assemblers
  2. Compilers
  3. Interpreters
  4. All of the above

Correct Answer: D

50. Which of the following is a type of system software used on microcomputer ?

  1. MS-DOS
  2. PC-DOS
  3. UNIX
  4. All of above

Correct Answer: D

51. Dijkstra’s banker’s algorithm in an operating-system solves the problem of

  1. deadlock avoidance
  2. deadlock recovery
  3. mutual exclusion
  4. context switching

Correct Answer: A

52. Which of the following type of software must you have in main memory in order to use your keyboard ?

  1. Word processing
  2. System
  3. Applications
  4. Spreadsheet

Correct Answer: B

53. Which of the following is helpful in evaluating applications software what will best suit your needs ?

  1. Recommendations by other users
  2. Computer magazines
  3. Objective software reviews
  4. All of the above

Correct Answer: D

54. Which of the following might be used to convert high level language instructions/into machine language ?

  1. Systems software
  2. Application software
  3. Objective software reviews
  4. All of the above

Correct Answer: D

55. A public key encryption system :

  1. allows anyone to decode the transmission
  2. allows only the correct sender to decode the data
  3. selling away software to run on computers
  4. giving away software with a computer purchase

Correct Answer: C

56. The operating system of a computer serves as a software interface between the user end

  1. hardware
  2. peripheral
  3. memory
  4. screen

Correct Answer: A

57. Which of the following can be accessed by transfer vector approach of linking ?

  1. External data segments
  2. External subroutines
  3. Data located in other procedures
  4. All of the above

Correct Answer: B

58. What is the name given to the organized collection of software that controls the overall operation of a computer?

  1. Working System
  2. Peripheral System
  3. Operating system
  4. Controlling system

Correct Answer: D

59. Which are the most important features of Microsoft Windows program ?

  1. Windows
  2. Pull-down menus
  3. Icons
  4. All of the above

Correct Answer: D

60. What is the name given to the values that are automatically provided by software computer user’s productivity ?

  1. Defined values
  2. Fixed values
  3. Default values
  4. Special values

Correct Answer: C

61. A compiler for a high-level language that runs on one machine and produces code for different machine is called

  1. optimizing compiler
  2. one pass compiler
  3. cross compiler
  4. multipass compiler

Correct Answer: C

62. All the time a computer is switched on, its operating system software has to stay in

  1. main storage
  2. primary storage
  3. floppy disk
  4. disk drive

Correct Answer: B

63. Daisy chain is a device for

  1. connecting a number of controllers to a device
  2. connecting a number of devices to controller
  3. interconnecting a number of devices to a number of controllers
  4. all of the above

Correct Answer: B

64. Operating System is

  1. a collection of hardware components
  2. a collection of input-output devices
  3. a collection of software routines
  4. all of the above

Correct Answer: C

65. A system program that sets up an executable program in main memory ready for execution is

  1. assembler
  2. linker
  3. loader
  4. test editor

Correct Answer: C

66. Windows is a (n)

  1. operating system
  2. user interface
  3. operating environment
  4. programming platform

Correct Answer: C

67. The first popular microcomputer operating system developed around 1974 is

  1. PC-DOS
  2. MS-DOS
  3. Apple-DOS
  4. CP/M

Correct Answer: C

68. Which of the following are loaded into main memory when computer is booted ?

  1. Internal command instructions
  2. External command instructions
  3. Utility programs
  4. Word processing instructions

Correct Answer: A

69. A processor

  1. is a device that performs a sequence of operations specified be instructions in memory
  2. is the device where information is stored
  3. is a sequence of instructions
  4. is typically characterized and timed by interactive processing and time of the CPU’s time to allow quick response to each user

Correct Answer: A

70. An algorithm is best described as :

  1. a computer language
  2. a step by step procedure for solving a problem
  3. a branch of mathematics
  4. all of the above

Correct Answer: B

71. Which of the following program is not a utility ?

  1. Debugger
  2. Editor
  3. Spooler
  4. All of the above

Correct Answer: C

72. Which of the following modules does not incorporate initialization of values change by the module ?

  1. None reusable module
  2. Serially reusable module
  3. Reenterable module
  4. All of the above

Correct Answer: A

73. The register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as :

  1. pointer
  2. indexed register
  3. special location
  4. scratch pad

Correct Answer: A

74. The linker :

  1. is the same as the loader
  2. is required to create a load module
  3. uses source code as input
  4. is always used before programs are executed

Correct Answer: B

75. Special software to create a job queue is called as :

  1. drive
  2. spooler
  3. interpreter
  4. linkage editor

Correct Answer: B

76. Fork is :

  1. the dispatching of task
  2. the creation of a new job
  3. the creation of a new process
  4. increasing the priority of task

Correct Answer: C

77. The most common security failure is :

  1. carelessness by users
  2. depending on passwords
  3. too much emphasis on preventing physical access
  4. insufficient technology used to prevent breaches

Correct Answer: A

78. What is the operating system used to Macintosh computers ?

  1. System 7.0
  2. AU/X
  3. UNIX
  4. Either (a) or (b)

Correct Answer: D

79. Bug means :

  1. a logical error in a program
  2. a difficult syntax error in a program
  3. documenting programs using an efficient documentation too
  4. all of the above

Correct Answer: A

80. The user interface :

  1. is relatively unimportant
  2. is slanted towards novice users
  3. supports both novice and experienced users
  4. is easy to provide,even with good support

Correct Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published.