Operating System G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 2

operating system gk questions eduhyme

Specific tasks of the computer are performed by the application software. It includes applications such as Word Processor, MS Paint, Calculator and Games. Thousands of other programs are also available on the Internet.

Also Read:

Below is the list of Operating System related G.K. Questions:

64. Producer consumer problem can be solved using

  1. Semaphores
  2. Event counters
  3. Monitors
  4. All of the above

Correct Answer: D

65. Application Programming Interface is

  1. a set of functions and call programs that allows clients and servers to intercommunicate
  2. a database, where information access is limited to the selection of rows that satisfy all search criteria
  3. a computer usually a high powered work station
  4. none of these

Correct Answer: A

66. In UNIX process management, the user processes runs in

  1. Kernel mode only
  2. Kernel and user mode both
  3. User mode only
  4. None of these

Correct Answer: B

67. I/O modules in computer

  1. controls the operation of the computer
  2. stores data and program
  3. move data between the computer and external environment
  4. provides communication among processors and main memory

Correct Answer: C

68. In UNIX process management, the following is true :

  1. User process enters kernel mode by issuing a system call when interrupt occurs
  2. Kernel mode is executed in user process
  3. User process enters kernel mode without issuing a system call when interrupt occurs
  4. None of these

Correct Answer: A

69. The number of process stores recognized by UNIX :

  1. Two
  2. Nine
  3. Eight
  4. Seven

Correct Answer: B

70. UNIX was developed by

  1. Bell Labs for PDP-7 in 1970
  2. Microsoft for IBM computers
  3. Macintosh
  4. None of these

Correct Answer: A

71. Which is/are the most important features of Microsoft windows program ?

  1. Windows
  2. Pull-down menus
  3. Icons
  4. All of the above

Correct Answer: D

72. The following operating system writes through catches ?

  1. UNIX
  2. DOS
  3. ULTRIX
  4. XENIX

Correct Answer: B

73. The access time in disk scheduling is

  1. The time taken to position the head at the track
  2. The time taken to reach the beginning of the sector of the track
  3. The sum of seek time and rotational delay
  4. None of these

Correct Answer: C

74. Following is not the stream oriented I/O device :

  1. Printer
  2. Mouse
  3. Communication modules
  4. Disk/tape

Correct Answer: D

75. In disk scheduling the seek time is

  1. the time taken to position the head at the track
  2. the time taken to reach the beginning of sector once the track is selected
  3. both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: A

76. UNIX is a/an

  1. Operating system
  2. Hardware
  3. Programming language
  4. None of these

Correct Answer: A

77. The dispatcher

  1. actually schedules the tasks into the processor
  2. is always very small and simple
  3. puts tasks in wait
  4. none of these

Correct Answer: A

78. Process is

  1. a program in high level language kept on disk
  2. contents of main memory
  3. a program in execution
  4. a job in secondary memory

Correct Answer: C

79. Situations where two or more processes are reading or writing some shared data and the final result depends on who runs precisely which are called

  1. Race condition
  2. Critical sections
  3. Mutual exclusions
  4. Message passing

Correct Answer: A

80. The strategy of allowing processes that are logically runable to be temporarily suspended is called

  1. preemptive scheduling
  2. non-preemptive scheduling
  3. shortest job first
  4. first come first served

Correct Answer: A

81. In secondary storage management, bit table, for each block on disk a vector contains

  1. One bit each block
  2. two bit each block
  3. Three bit each block
  4. Four bit each block

Correct Answer: A

82. File record length

  1. should always be fixed
  2. should always be variable
  3. depends upon the size of the file
  4. should be chosen to match the data character

Correct Answer: C

83. In bit table used for free space management in secondary storage

  1. Bit zero corresponds to free block
  2. Bit one corresponds to free block
  3. Bit zero corresponds to block in use
  4. None of these

Correct Answer: A

84. In disk scheduling when SCAN (Look) policy is applied and when last track reached in one direction

  1. the service direction is reversed and scan proceeds in opposite direction
  2. the arm returns to the opposite end of the disk and scan begins again
  3. both (a) and (b) are true
  4. none of these

Correct Answer: A

85. Multiprocessing models have

  1. symmetric multiprocessing model
  2. asymmetric multiprocessing model
  3. both (a) and (b) above
  4. none of these

Correct Answer: B

86. In file management in the following record blocking method, the optional use of space is made, without unused space left

  1. Fixed blocking
  2. Variable length spanned blocking
  3. Variable length unspanned blocking
  4. None of these

Correct Answer: B

87. In file management, the primary interface of computer system with external environment is done through

  1. Device drivers
  2. Basic file system
  3. Basic I/O supervisor
  4. Logical I/O

Correct Answer: B

88. An attached processor

  1.  is used one only by a few computers
  2. causes all processors to function equally
  3. is more difficult to implement than a coprocessor
  4. is used only for limited, specific functions

Correct Answer: D

89. For file management, in file operations device drivers are

  1. Disk drivers
  2. Tape drivers
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: C

90. In secondary storage management, “if allocation of file is made on an individual block basis and each block contains a pointer to the next block in the chain” then it is referred as

  1. Contiguous allocation
  2. Chained allocation
  3. Indexed allocation
  4. None of these

Correct Answer: B

91. Following is/are operating system used in computers

  1. MS-DOS
  2. OS/2
  3. UNIX
  4. All of the above

Correct Answer: D

92. If in a computer networking environment when all the processing is done on single computer, it can be referred as

  1. Host based processing
  2. Server based processing
  3. Client based processing
  4. None of these

Correct Answer: A

93. Windows is on

  1. operating system
  2. operating environment
  3. user interface
  4. programming platform

Correct Answer: C

94. The process scheduler in the processor management unit

  1. gives all jobs to the job scheduler
  2. selects a job to run
  3. selects a process to run
  4. co-ordinates the process synchronization

Correct Answer: B

95. A monitor program is a program that

  1. interprets the interrupt calls
  2. restores the status of the CPU after a function call
  3. interprets the input from a keyboard and converts the input into its binary equivalent
  4. checks the status of the I/O devices

Correct Answer: C

96. Following is not the state of five- State process model :

  1. Ready
  2. Running
  3. Not Running
  4. New

Correct Answer: C

97. In layered operating system following statement is false :

  1. Most or all the layers execute in kernel mode
  2. Interaction only takes place between adjacent layers
  3. Functions are organized hierarchically
  4. None of these

Correct Answer: D

98. In monolithic operating system

  1. Virtually any procedure can call any other procedure
  2. Virtually specific procedure can call any other procedure
  3. Virtually specific procedure can call specific procedure
  4. None of these

Correct Answer: A

99. Page stealing

  1. is process of creating page frames from other working sets
  2. process of creating large disk spaces for out pages
  3. is a sign of an efficient system
  4. none of the above

Correct Answer: A

100. The main memory of the computer

  1. Controls the operations of computer
  2. Performs data processing functions
  3. Stores data and programs
  4. None of these

Correct Answer: C

101. MAR (memory address register)

  1.  contains data to be written into memory
  2. contains data to be read from memory
  3. specifies location in memory for next read/or writer
  4. contains address of next instruction to be fetched

Correct Answer: C

102. The page table that is maintained by operating system

  1. shows frame location for each page of the process
  2. shows actual address in main memory
  3. refers memory location to memory
  4. none of these

Correct Answer: A

103. Main memory is referred as

  1. Virtual memory
  2. Real memory
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: B

104. Memory that is located on the disk either hard or floppy is referred as

  1. Virtual memory
  2. Real memory
  3. Main memory
  4. None of these

Correct Answer: A

105. Resident set of process is

  1. Portion of a process that is actually in main memory at any time
  2. Portion of a process that is actually in virtually memory at any time
  3. Both (a) and (b) are true
  4. None of these

Correct Answer: A

106. In real time computing

  1. The result of computation does not depend on the time at which computation is done
  2. The result of computation also depends on the time at which computation is done
  3. The results are independent of the time considered
  4. None of these

Correct Answer: B

107. In soft real time tasks

  1. The deadline is always mandatory
  2. The deadline is desirable but not mandatory
  3. The results are independent of the time, when it took place
  4. None of these

Correct Answer: B

108. When a frame in main memory is locked :

  1. The page currently stored in that frame can be replaced
  2. The page currently stored in that frame cannot be replaced
  3. Pages currently in frame can be removed in round-robin style
  4. None of these

Correct Answer: B

109. When process is swapped out of main memory and put in a suspended state

  1. all of its resident pages are moved out
  2. all of the pages that were previously in main memory are returned to main memory
  3. pages other than the one demanded by a page fault are bought in main memory
  4. none of these

Correct Answer: A

110. The disk and tape devices are referred as

  1. Block oriented I/O devices
  2. Stream oriented I/O devices
  3. Logical I/O devices
  4. None of these

Correct Answer: A

111. Which of the following is not human readable I/O device ?

  1. Video display terminals
  2. Key board
  3. Printers
  4. Disk drives

Correct Answer: D

112. A situation where two or more processes coordinate their activities based on a condition is referred as :

  1. Synchronization
  2. Dead lock
  3. Starvation
  4. Par begin

Correct Answer: A

113. In multiprocessor scheduling independent parallelism indicates

  1. there is synchronization among processes
  2. There is no explicit synchronization among processes
  3. A parallel processing or multi-tasking is done within a single application
  4. None of these

Correct Answer: B

114. The mail box and ports are examples of

  1. Indirect process communication
  2. Direct process communication
  3. Both (a) and (b) true
  4. None of these

Correct Answer: A

115. Memory table is used

  1. to allocate main memory to processes
  2. to allocate secondary memory to processes
  3. to manage virtual memory
  4. (a), (b) and (c) are true

Correct Answer: D

116. Multithreading allows

  1. to run threads concurrently
  2. to run threads independently
  3. (a) is true, (b) is false
  4. (a) and (b) both are true

Correct Answer: D

117. The OS/2 is the operating system that support

  1. Single thread per process
  2. Multiple thread per process
  3. Single process
  4. None of these

Correct Answer: B

118. windows 98 is a

  1. Single-user system
  2. Multi-user system
  3. Single tasking system
  4. None of these

Correct Answer: A

119. Turnaround time is defined as

  1. Delay between job submission and job completion
  2. A waiting time
  3. Both (a) and (b) above
  4. None of these

Correct Answer: A

120. In cluster

  1. Computers communicate with each other’s via fixed paths or via some network facilities
  2. Computer communicate with each other’s via a shared memory
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: A

121.The process control blocks are referred as

  1. process control
  2. I/O devices
  3. Memory allocation
  4. None of these

Correct Answer: A

122. In shared memory multi-processor

  1. Computer communicates to each other by fixed paths
  2. Computer communicates to each other via a shared memory
  3. Each processing element is a self-contained computer
  4. None of these

Correct Answer: B

123. Process control block is also referred as

  1. Fast control block
  2. Process descriptor
  3. Task descriptor
  4. (a), (b), (c) are all true

Correct Answer: D

124. Complex scheduling algorithms

  1. use more resources than they again
  2. recover more resources than they use
  3. always use many resources
  4. are most appropriate for very large computers

Correct Answer: D

125. The operating system control tables maintain process tables, because

  1. These tables manages I/O devices
  2. These tables manages files
  3. These tables manages memory
  4. None of these

Correct Answer: D

Leave a Reply

Your email address will not be published.