January 24, 2022

EDU HYME

A Blog For Education

Operating System G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 1

9 min read
operating system gk questions eduhyme

The instructions that tell hardware what to do are called software. The two major categories of software are Operating System Software and Application Software.

As computer entered the third generation, in addition to compilers and assemblers, the manufacturers had to write the programs that would manage the activities of the computer in a more efficient way. A collection of such programs is called Operating System.

Also Read:

Below is the list of Operating System related G.K. Questions:

1. Operating System is

  1. Software
  2. Hardware
  3. Software and Hardware both
  4. None of these

Correct Answer: A

2. The operating system control tables maintain file table, because

  1. These tables manage I/O devices and channels of the computer system
  2. These tables provide information about the existence of files, their location on secondary memory and their current status
  3. These tables provide information to manage process.
  4. None of these

Correct Answer: B

3. The Linux operating system supports

  1. Single thread per process and single process
  2. Multiple thread per process and single process
  3. Single thread per process and multiple processes
  4. Multiple thread per process and multiple processes.

Correct Answer: D

4. The MS-DOS, on operating system, supports

  1. Single user process and multiple threads
  2. Multiple user process and single threads
  3. Single user process and single thread
  4. Multiple user processes and multiple threads

Correct Answer: C

5. The UNIX, an operating system supports

  1. Multiple user processes and single thread per process.
  2. Multiple user processes and multiple threads per process.
  3. Single user process and single thread per process.
  4. Single user process and multiple threads per process.

Correct Answer: C

6. Which of the following do not support GUI ( Graphical User Interface)

  1. DOS
  2. WINDOWS
  3. Linux
  4. None of these

Correct Answer: A

7. The operations of the processor are supervised by

  1. Control and Status register
  2. Data register
  3. Address register
  4. None of these

Correct Answer: A

8. User-visible register

  1. Enables machine language programmer to minimize main memory reference by optimizing register use.
  2. Enable assembly language programmer to minimize main memory reference by optimizing register use.
  3. Both (a) and (b) are true
  4. Both (a) and (b) are false

Correct Answer: C

9. Instruction processing consists of

  1. Fetch cycle only
  2. Execution cycle only
  3. Fetch and Execution cycle both
  4. None of these

Correct Answer: C

10. The Window 2000 (W2K) and Linux are the examples of

  1. User Level Thread (ULT)
  2. Kernel Level Thread (KLT)
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: B

11. Cache memory is

  1. Bigger and slower than main memory
  2. Bigger and faster than main memory
  3. Smaller and slower than main memory
  4. Smaller and faster than main memory

Correct Answer: D

12. Data from and to magnetic disk is transformed in

  1. Continuation
  2. Gaps
  3. Block and Continuation both
  4. None of these

Correct Answer: B

13. On magnetic disks, the data on the platter is organized in a concentric sets of rings called

  1. Sectors
  2. Gaps
  3. Rings
  4. Tracks

Correct Answer: D

14. In file system architecture which is the correct arrangement from lower level to higher

  1. Device drives, basic I/O supervisor, logical I/O
  2. Basic file system, basic I/O, logical I/O, device drives
  3. Basic I/O, basic file system, logical I/O, device drives
  4. None of these

Correct Answer: A

15. In a fixed head disk, the number of read/write head per track are

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Correct Answer: A

16. In disk storage devices the width of head is :

  1. Same of the track
  2. More than of the track
  3. Less than of the track
  4. None of true

Correct Answer: A

17. The record is the collection of

  1. Fields
  2. Files
  3. Data base
  4. None of these

Correct Answer: A

18. In file management system the following communicate directly with periphing I/O devices :

  1. Device drives
  2. Basic file system
  3. Basic I/O supervisor
  4. Logical I/O

Correct Answer: A

19. In disk scheduling, SCAN algorithm states

  1. The arm is required to move in one direction only
  2. The arm can be moved in any direction
  3. The arm is fixed
  4. None of these

Correct Answer: A

20. In file management, users and applications access records via

  1. Physical I/O
  2. Basic I/O supervisor
  3. Logical I/O
  4. None of these

Correct Answer: C

21. The compaction is the technique in memory management that is used to overcome

  1. Internal fragmentation
  2. External fragmentation
  3. Both (a) and (b)
  4. None of these

Correct Answer: A

22. In semaphore the process blocked by wait operation is unblocked if

  1. Semaphore value becomes non-negative
  2. Semaphore value becomes non-positive
  3. Semaphore value is negative
  4. Semaphore value is positive

Correct Answer: B

23. The wait operation

  1. decrements the semaphore value
  2. increments the semaphore value
  3. fixes the semaphore value
  4. none of these

Correct Answer: A

24. Physical address (absolute address) in memory partitioning is

  1. Actual location in main memory
  2. A reference to memory location independent of current assignment
  3. A logical address
  4. None of these

Correct Answer: A

25. The frame

  1. can hold exactly one page of data
  2. can hold more than one page data
  3. can hold two pages of data
  4. none of these

Correct Answer: A

26. A Semaphore is initialized to

  1. Negative integer value
  2. Positive integer value
  3. Non-negative integer value
  4. Non-positive integer value

Correct Answer: C

27. IR (Instruction register)

  1. contains the instruction most recently fetched
  2. contains the instruction most recently fetched
  3. specifies memory addresses
  4. none of these

Correct Answer: B

28. UNIX recognizes following I/O devices :

  1. Disk and Tape drives
  2. Terminals
  3. Communication lines
  4. All the above

Correct Answer: D

29. The real time tasks ( Choose the correct answer):

  1. The tasks that react to events that take place in outside world
  2. The tasks that do not react to the outside world events
  3. The tasks are independent of the time when it occurs
  4. None of these

Correct Answer: A

30. Hard real-time tasks are

  1. A real time task that do not require deadline constraints
  2. A real time task that requires deadline constraints
  3. A task independent to time when it occurs
  4. None of these

Correct Answer: B

31. The vector and array processors fall into

  1. Single Instruction Single Data (SIS(D)) stream
  2. Single Instruction Multiple Data (SIM(D)) stream
  3. Multiple Instruction Single Data (MIS(D)) stream
  4. Multiple Instruction Multiple Data (MIM(D))system

Correct Answer: B

32. The master/salve architecture is an example of

  1. Distributed memory processing
  2. Shared memory processing
  3. Symmetric multi-processing
  4. None of these

Correct Answer: B

33. The cluster is a case of

  1. Distributed memory
  2. Shared memory
  3. Master/slave architecture
  4. Symmetric multi-processor

Correct Answer: A

34. Instruction register contains

  1. The address of an instruction to be fetched
  2. The instruction most recently fetched
  3. The data to be written into memory
  4. The data to be read from memory

Correct Answer: B

35. Which of the following is not an address register ?

  1. Index register
  2. Segment pointer
  3. Stack pointer
  4. Data register

Correct Answer: D

36. The deterministic operating system :

  1. Where operations are performed within predetermined time interval
  2. Where operations can be performed without pre-determined time interval
  3. The operating time cannot be determined
  4. None of these

Correct Answer: A

37. The resident set of process is

  1. a process that are actually in main memory at anytime
  2. a process that are actually in virtual memory at any time
  3. a process that are actually in disk
  4. none of these

Correct Answer: A

38. Physical address in memory management is

  1. Actual location in main memory
  2. Memory location independent of current assignment of data to memory
  3. Memory location dependent to some known point
  4. None of these

Correct Answer: A

39. Relative address in memory management is

  1. Independent of some known point
  2. Dependent to some known point
  3. actual location in the main memory
  4. None of these

Correct Answer: B

40. Memory buffer register (MBR) contains

  1. Data that is to be written into memory
  2. A particular I/O device
  3. Exchange data between I/O module and the processor
  4. The instruction most recently fetched

Correct Answer: A

41. In semaphore when the order of processes that are waiting to be removed from the queue is first in first out (FIFO), then it is called

  1. weak semaphore
  2. Strong semaphore
  3. Binary semaphore
  4. None of these

Correct Answer: B

42. In micro kernel architecture following is false :

  1. Intersection takes place only between adjacent layers
  2. Intersection takes place via micro kernel
  3. It supports portability
  4. It supports object-oriented operating system

Correct Answer: A

43. When operating system always runs on a particular processor and that particular processor do all scheduling and process management, then this is an example of

  1. Master/slave architecture
  2. symmetric multiprocessor
  3. Cluster
  4. None of these

Correct Answer: A

44. The Windows 2000, operating system supports

  1. multiple user processes with single thread per process
  2. Multiple processes with multiple thread per process
  3. Single process with single thread
  4. Single process with multiple threads

Correct Answer: B

45. I/O modules move data

  1. between external environment and computer
  2. in the computer main memory
  3. in Processors
  4. none of these

Correct Answer: A

46. The transfer time in disk scheduling is

  1. Proportional to rotation speed
  2. Inversely proportional to rotation speed.
  3. Equal to rotation speed
  4. None of these

Correct Answer: A

47. In last-in-first-out, disk scheduling policy

  1. Recently received request is entertained at the last
  2. Recently received request is entertained first
  3. Requests are selected at random
  4. None of these

Correct Answer: B

48. In disk storage devices, data are recorded on and later retrieved from via a conducting call named

  1. Tail
  2. Foot
  3. Head
  4. Hand

Correct Answer: C

49. Following is not true for disk cache :

  1. It is a buffer in main memory for disk sector
  2. It contains the copy of some of the sector on the disk
  3. It is bigger in size than main memory
  4. It is smaller in size than main memory

Correct Answer: C

50. In disk storage devices during read and write operation

  1. Head rotates while platter is stationary
  2. Head is stationary while platter rotates
  3. Head and platter are both stationary
  4. None of these

Correct Answer: B

51. Processor in computer

  1. controls the operations of the computer/ processes data functions
  2. stores data are program
  3. moves data between computer and its external environment
  4. None of these

Correct Answer: A

52. Thread is

  1. dispatchable unit of work
  2. can be interrupted
  3. a and b both true
  4. a and b both false

Correct Answer: C

53. OS/390 is a

  1. Single user system
  2. Multi user system
  3. Single tasking system
  4. None of these

Correct Answer: B

54. The following is not an advantage of User Level Threads (ULT)

  1. Thread switching does not require kernel mode privileges because all of the thread management are within the user address space of a single process
  2. Here scheduling can be application specific
  3. ULT can be run an any operating system
  4. When ULT executes a system call,not only that thread is blocked, but all of the threads within the process are blocked

Correct Answer: D

55. Of the following which is the method for allocating disks ?

  1. Contiguous
  2. Linked
  3. Indexed
  4. All of the above

Correct Answer: B

56. The concept used to support multi-programming environment on a computer is

  1. Virtual memory
  2. Hierarchy of physical memory
  3. Display of multiple windows
  4. None of these

Correct Answer: C

57. Which combination of the following features will suffice to characterize on OS as a multi-programmed OS ?

  • More than one program may be loaded into main memory at the same time for execution
  • If a program waits for certain events such as 1/O, another program is immediately scheduled for execution
  • If the execution of a program terminates, another program is immediately scheduled for execution
  1. (i) only
  2. (ii) and (iii)
  3. (i) and (iii)
  4. (i), (ii) and(iii)

Correct Answer: D

58. The only state transition initiated by the user process itself in an operating system is

  1. Block
  2. Timer run out
  3. Dispatch
  4. Wake up

Correct Answer: A

59. In the pure User Level Threads (ULT)

  • Thread management is done by application
  • Thread management is done by kernel
  • Kernel is not aware of the existence of thread
  • Application program interface (API) to the kernel thread facility
  1. (i), (iii) are true
  2. (i), (ii) and (iii) are true
  3. All are true
  4. None of these are true

Correct Answer: A

60. I/O tables are used

  1. To assign I/O devices of computer
  2. To manage I/O devices of computer system
  3. (a) and (b) both true
  4. (a) and (b) both false

Correct Answer: C

61. Moving process from main memory to disk is called

  1. Scheduling
  2. Cache
  3. Swapping
  4. Spooling

Correct Answer: C

62. Banker’s algorithm for resource allocation deals with

  1. deadlock prevention
  2. deadlock avoidance
  3. deadlock recovery
  4. mutual exclusion

Correct Answer: B

63. The amount of memory ( in bytes) required for a block bitmap is

  1. Disk size x B
  2. Disk size (Bx file system block size)
  3. File system block size/disk size
  4. None of these

Correct Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *