January 24, 2022

EDU HYME

A Blog For Education

DBMS G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 2

7 min read
DBMS gk questions eduhyme

A DBMS is a software package for defining and managing a database. A real database includes various definitions such as fields names, data formats, record structures, file structures, rules for validating and manipulating data and data.

Also Read:

Below is the list of DBMS related G.K. Questions:

56. What data type should you choose for a zip code field in a table ?

  1. Text
  2. Number
  3. Memo
  4. All of above

Correct Answer: A

57. An integrated collection of all of the data about your customers. Select the best correct answer :

  1. Record
  2. File
  3. Database
  4. Key field

Correct Answer: B

58. A top to bottom relationship among the items in a database is established by a

  1. Hierarchical schema
  2. Network Schema
  3. Relational schema
  4. All of the above

Correct Answer: A

59. Which action will optimize your database performance ?

  1. Set the record set type to Snapshot
  2. Use the compact and repair database tool
  3. Create a replica of the database
  4. All of the above

Correct Answer: B

60. The number of logical records in a physical record is

  1. group
  2. blocking factor
  3. sector
  4. field

Correct Answer: D

61. Each individual data items of record is called a

  1. Field
  2. Data type
  3. Comment
  4. All of the above

Correct Answer: B

62. Which of the following is not a Access database object ?

  1. table
  2. form
  3. query
  4. datasheet

Correct Answer: D

63. Applications that rely on database are

  1. Supermarket stock control, theater bookings and payroll
  2. Accounts online banking, Power Point presentations
  3. Internet shopping, robotics, computer games
  4. None of these

Correct Answer: A

64. Memb field in database file is used to

  1. store lengthy number
  2. store images
  3. store audio files
  4. store long textual information

Correct Answer: D

65. Data owners must protect their data against corruption or loss. One sensible method to achieving this is to

  1. take regular backups
  2. keep a hardcopy printed of all data
  3. keep fingers crossed at all times
  4. none of above

Correct Answer: A

66. Which of the following database objects asks a questions of information in a database and then display the result

  1. Tables
  2. Reports
  3. Queries
  4. Forms

Correct Answer: C

67. A list consists of last names, first names, address and pin codes if all people in the list have the same last and the same pin code, a useful key would be

  1. The pin code
  2. The last name
  3. A compound key consisting of the first name and the last name
  4. All of the above

Correct Answer: C

68. Which program do you use to edit code for data access pages ?

  1. Microsoft script editor
  2. Microsoft code editor
  3. Microsoft data access pages editor
  4. None of above

Correct Answer: A

69. In Form, view, which command displays records alphabetically ?

  1. Find
  2. Advanced Filter/Sort
  3. Sort
  4. All of the above

Correct Answer: C

70. A data structure consisting of several fields, some or all of which are instances of the same data structure, is called

  1. Field
  2. Bead
  3. Database
  4. Data collection

Correct Answer: B

71. You want to keep track of addresses, phone numbers, parent/guardian names as well as class attendance, average and grades. Every so often you want to send reports home that select failing grades and exercise absences. The following of the Microsoft Office suit used in this course is best suited for this kind of information :

  1. Excel
  2. Power Point
  3. Access
  4. Word

Correct Answer: B

72. When performing a look-up operation using a form

  1. You enter the search value into the form
  2. You look at each form sequentially unit you see the one you want
  3. You type the key in an entry line, and the correct form is displayed
  4. All of the above

Correct Answer: D

73. Creating a data file means

  1. Designing base and defining the structure of the database
  2. Getting the information about database
  3. Selecting data from database
  4. Deleting data from database

Correct Answer: A

74. In a large DBMS

  1. each user can “see” only a small part of the entire database
  2. each user can access every subschema
  3. each subschema contains every field in the logical schema
  4. None of the above is true

Correct Answer: A

75. The asterisk (*) is sometimes used in database queries. This character is then called a

  1. Wildcard
  2. Dummy
  3. Ditto
  4. All of the above

Correct Answer: A

76. Auto Form allows you to

  1. view a subset of your data
  2. create a simple report
  3. create a data entry form
  4. enter record

Correct Answer: B

77. If a piece of data is stored in two places in the database, then a

  1. Storage space is wasted
  2. Changing the data is one spot will cause data inconsistency
  3. It can be more easily accessed
  4. Both (a) & (b)

Correct Answer: D

78. Which control does access use to link data access page components to access data ?

  1. microsoft Dynamic Data Control
  2. Microsoft Data Connection Control
  3. Microsoft Office Data source Control
  4. None of the above

Correct Answer: C

79. A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a

  1. hierarchical schema
  2. network schema
  3. relational schema
  4. all of the above

Correct Answer: A

80. When you double click a query object, you open

  1. the object in design view
  2. the object in print preview
  3. the result of the query
  4. the underlying table on which the query

Correct Answer: B

81. Which of the following is not a command to find specific word or phrases in a database ?

  1. Click the find button on the toolbar
  2. Click the find button on the record navigation button area
  3. Press Ctrl+ F
  4. Select Edit> Find from the menu

Correct Answer: B

82. One of the type libraries that you can use to programmatically connect to Microsoft Access data is

  1. Collaborative Data Objects
  2. Active X Data Objects
  3. Dynamic Data interfaces
  4. None of the above

Correct Answer: B

83. Records are deleted using

  1. DELETE command followed by pack
  2. DELETE command without pack
  3. DELETE command followed by zap
  4. DELETE command without zap

Correct Answer: A

84. The data in a Pivot Table reports is categorized using

  1. Column headings
  2. Items from the Pivot Table field list
  3. Header rows
  4. All of above

Correct Answer: B

85. Facilities offered by database are

  1. The ability to store a large amount of data in structured format, easy update, sort, query, production of reports
  2. Easy editing, spell check, perform calculations, library of mathematical functions, replication
  3. The ability to rotate images, copy and paste, fill scale
  4. None of above

Correct Answer: A

86. To see sales amount figures totalled, into which drop area would you drag that field ?

  1. Drop column fields here
  2. Drop row fields here
  3. Drop data items here
  4. None of the above

Correct Answer: C

87. DDP stands for

  1. Distributed Double Processing
  2. Double Decimal Processing
  3. Distributed Data Programming
  4. Distributed Data Processing

Correct Answer: D

88. The following command is used to search the record that satisfies the specified criteria :

  1. FOUND
  2. SEARCH
  3. GET
  4. LOCATE

Correct Answer: A

89. The names, addresses and account balance of all of your customers. Select the best correct for answer

  1. Record
  2. File
  3. Database
  4. Key field

Correct Answer: D

90. The table wizard

  1. quickly creates a default report
  2. displays a subset of the data in a database
  3. contains sample tables and fields you can use to create a table
  4. automatically edits your data as you enter it

Correct Answer: D

91. Which of the following are common ways to enforce data validation when entering data into an Access form ?

  1. Create an input mask to restrict the kind of value that can be entered in positions across the field
  2. Define a validation rule for that field
  3. Both (a) and (b)
  4. None of the above

Correct Answer: C

92. Pivot Table are good for

  1. analyzing large amounts of data
  2. turning tables upside down
  3. breaking spreadsheet data into multiple worksheet
  4. none of above

Correct Answer: A

93. If you are entering data in a form, a quick way to copy a value from the previous record is to press

  1. Ctrl+
  2. F6
  3. Ctrl+D
  4. None of the above

Correct Answer: A

94. The purpose of the Add-in Manager is to

  1. create macros and automate data processing
  2. add or remove data in an existing database
  3. add or remove templates, macros and wizards
  4. all of above

Correct Answer: C

95. Sub-schema can be used to

  1. create very different, personalized views of the same data
  2. present information in different formats
  3. hide sensitive information by omitting fields from the subschema’s description
  4. all of the above

Correct Answer: D

96. An identification field in a record. Select the best correct answer :

  1. Record
  2. File
  3. Database
  4. Key field

Correct Answer: C

97. The framework for storing records in database is a

  1. Form
  2. Report
  3. Query
  4. Table

Correct Answer: C

98. What is the common name for a column of data within an Access tables ?

  1. Field
  2. Record
  3. Row
  4. None of the above

Correct Answer: A

99. Which field allows to select items from dropdown list ?

  1. An OLE Field
  2. A Memo Field
  3. A lookup Field
  4. A hyperlink Field

Correct Answer: C

100. Modules are

  1. selection of commands used to automate repetitive tasks
  2. programs written in Visual C++
  3. Object tabs
  4. Group of records

Correct Answer: A

101. What is a stored question about information in a database ?

  1. Record
  2. Field
  3. Report
  4. Query

Correct Answer: D

102. A logical schema

  1. is the entire database
  2. is a standard way of organizing information into accessible parts
  3. Describe how data is actually stored on disk
  4. All of the above

Correct Answer: B

103. It examines a small portion or sample of your data in a report before printing it :

  1. Datasheet view
  2. Design view
  3. Print preview
  4. Layout preview

Correct Answer: D

104. The largest unit of a database is

  1. A record
  2. A field
  3. A subfield
  4. None of above

Correct Answer: B

105. You can switch back and forth between design and datasheet view by clicking the

  1. queries object tab
  2. switch command on the view menu
  3. view button
  4. select query title bar

Correct Answer: C

106. The Query is a statement requesting for

  1. Insertion of information
  2. Deletion of information
  3. Update of information
  4. Retrieval of information

Correct Answer: D

107. The following command is used for inserting records

  1. INSERT
  2. ADD
  3. Both of the above
  4. None of the above

Correct Answer: A

108. A form that is used to collect data in a structured manner for entry to a database is called a

  1. Database design form
  2. Systems flowchart
  3. Data capture form
  4. None of above

Correct Answer: C

109. The term that refers to a collection of related information

  1. Database
  2. Systems flowchart
  3. Data capture form
  4. None of above

Correct Answer: C

110. What is the term to ask the computer to put information in order numerically or alphabetically ?

  1. Crop
  2. Report
  3. Sort
  4. Organize

Correct Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *