January 24, 2022

EDU HYME

A Blog For Education

DBMS G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 1

7 min read
DBMS gk questions eduhyme

A database management system (DBMS) is the software that allows a computer to perform database functions of storing, retrieving, adding, deleting and modifying data. Relational database management systems (RDBMS) implement the relational model of tables and relationships.

Also Read:

Below is the list of DBMS related G.K. Questions:

1. What is the abbreviation used for a software package that permits the user to create, retrieve and maintain records in a database ?

  1. DASD
  2. FMS
  3. EMMS
  4. DBMS

Correct Answer: D

2. a repository for data, usually covering some specific topic is called

  1. Data acquisition
  2. Data bank
  3. Real time
  4. Database

Correct Answer: B

3. Which command is used to replace ?

  1. REPLACE
  2. REPLACE ALL
  3. Add record from edit menu
  4. All of above

Correct Answer: C

4. The following part of a database that holds only one type of information :

  1. Report
  2. Query
  3. Record
  4. Field

Correct Answer: D

5. All of the following terms are related to computerized databases except which one ?

  1. Search
  2. Sort
  3. Field names
  4. Record grab

Correct Answer: A

6. COPY STRUCTURE command is used to

  1. copy contents of an active database to a new file
  2. copy all records of an active database to disk
  3. copy contents of an active database to disk
  4. copy structure of an active database to a new file

Correct Answer: D

7. COUNT command’s used to

  1. count the number of data fields in an active database file
  2. count the number of data files which are active
  3. count the records which are updated
  4. count the number of records in an active database file

Correct Answer: D

8. What is a largest collection of data stored in a computer ? You might use this type of program to keep a record of all the friends in your address book :

  1. Information Processing
  2. Spreadsheet
  3. Operating system
  4. Database

Correct Answer: D

9. DBMS is

  1. Collection of data
  2. Set of programs to access those data
  3. Set of programs to update those data
  4. All of the above

Correct Answer: D

10. What did the first Table Analyzer do ?

  1. Analyze the data in a set of flat files and automatically create a relational
  2. Provide a graphic way to design relational database
  3. Automate process of connecting tables to SQL Server
  4. None of the above

Correct Answer: A

11. The following command is used for sorting :

  1. List
  2. Browse
  3. Index
  4. Sort

Correct Answer: C

12. The use of integrated collections of database records and files for data storage and processing. The best suitable for answer :

  1. Database management approach
  2. DBMS uses
  3. Database administrator
  4. Query language

Correct Answer: D

13. The navigation buttons enable you to

  1. move from record to record in a table or form
  2. move from page to page in report
  3. (a) and (b) both
  4. none of the above

Correct Answer: C

14. The following devices can be used to input data into a database :

  1. Keyboard, fax roller ball
  2. Mouse, keyboard, monitor
  3. Mouse, keyboard, touch screen
  4. None of the above

Correct Answer: C

15. Which of the following columns cannot be found in the macro design window ?

  1. Arguments column
  2. Comment column
  3. Conditions column
  4. Actions column

Correct Answer: B

16. This DBMS feature allows users to easily interrogate a database. Select the best correct answer :

  1. Database management approach
  2. DBMS uses
  3. Database administrator
  4. Query language

Correct Answer: C

17. The_______presents data in a way similar to an excel spreadsheet :

  1. Datasheet view
  2. Design view
  3. Print preview
  4. Layout preview

Correct Answer: C

18. Which of the following terms does not describe a database structure used by a DBMS to link data from several files?

  1. Relational
  2. Structural
  3. Network
  4. All of the above

Correct Answer: B

19. It is used to build and modify database objects and also to create new queries :

  1. Datasheet view
  2. Design view
  3. Print preview
  4. Layout preview

Correct Answer: C

20. You can enter data in a table in

  1. design-view
  2. datasheet view
  3. format view
  4. none of the above

Correct Answer: C

21. Corrupted index file is corrected using

  1. Modifyindex
  2. Recreateindex
  3. Reindex
  4. None of the above

Correct Answer: C

22. The following statement is not valid about indexing :

  1. It stores the index fields
  2. It stores the corresponding record number
  3. It maintains the alphabetically order
  4. It duplicate the database file

Correct Answer: D

23. A field that uniquely identifies a record is called a

  1. Main field
  2. Header
  3. Key field
  4. None of above

Correct Answer: C

24. APPEND command is used to

  1. add record to the end of active database file and start full screen data entry
  2. add record to the start of active database file
  3. add records to the start of active database file and start full screen data entry
  4. add record to the end of database file

Correct Answer: A

25. DBMS allows you to create, interrogate, and maintain a database,create reports and develop application programs, select the best fit answer :

  1. Database management approach
  2. DBBMS uses
  3. Database administrator
  4. Query language

Correct Answer: D

26. A repository for data, usually covering specific topic is

  1. Database
  2. Data requisition
  3. Data bank
  4. Data collection

Correct Answer: C

27 A database that contains tables linked by common fields is called a

  1. Centralized database
  2. Flat file database
  3. Relational database
  4. None of above

Correct Answer: C

28. Examples of centralized multi-user database are

  1. Barclays Bank customer accounts
  2. Supermarket stock control, organ donor database, client database
  3. Airline reservations and other national global booking systems
  4. None of above

Correct Answer: C

29. When a customer makes an online hotel booking, the database is updated in

  1. Batch mode
  2. Pseudo real-time
  3. One month
  4. All of above

Correct Answer: B

30. New records is added using

  1. Append record from browse menu
  2. Append record into browse menu
  3. Add record from edit menu
  4. All of above

Correct Answer: A

31. The following language used by most of the DBMS for helping their users to access data :

  1. High level language
  2. Query language
  3. SQL
  4. 4GL

Correct Answer: A

32. It shows the appearance and layout of a report, table or form in order to confirm what will be printed :

  1. Datasheet view
  2. Design view
  3. print preview
  4. Layout preview

Correct Answer: B

33. Need to see all the information from two tables on one form Insert

  1. a page break
  2. a subform
  3. a linked command button
  4. none of the above

Correct Answer: B

34. A treelike structure of records in a database. Select the best suitable for answer:

  1. Hierarchical database structure
  2. Relational database structure
  3. Multidimensional database structure
  4. Sequential database access

Correct Answer: A

35. What’s the best Access object for an invoice you’ll mail to customers ?

  1. A report
  2. A form
  3. A table
  4. All of the above

Correct Answer: A

36. What is the maximum character field size you can set for a field that has a text data type ?

  1. 64
  2. 255
  3. 512
  4. All of above

Correct Answer: B

37. Within Table Datasheet view, how can you display associated records from another table ?

  1. Click the expand indicator (+) next to a record
  2. Double click the record
  3. Apply the filter by from command
  4. None of the above

Correct Answer: A

38. How do you freeze a field a column or field in Microsoft Access ?

  1. Click anywhere in the column and select Edit > Freeze column from the menu
  2. Place an ice cube in the column
  3. Click anywhere in the column and click the freeze button on the toolbar
  4. Right click the column and select freeze columns from the shortcut menu

Correct Answer: D

39. Which of the following terms refers to the degree to which data in database system are accurate
and correct ?

  1. Data security
  2. Data validity
  3. Data independence
  4. Data integrity

Correct Answer: D

40. A relational database management (RDBMS) package manages data in more than one file at once. How does it organize these file ? As

  1. Tables
  2. Relations
  3. Tuple
  4. Both (a) and (b)

Correct Answer: D

41.A good query system

  1. can accept English language commands
  2. allows non-programmers to access information stored in a database
  3. can be accessed only by data pressing professionals
  4. both (A) and (B)

Correct Answer: B

42. Users, who store data about real people for marketing purpose must register the data and its potential use with

  1. The computer misuse controller
  2. The data protection controller
  3. HM customs and excise
  4. None of above

Correct Answer: B

43. Which of the following fields would not make a suitable primary key ?

  1. A data field
  2. An invoice number
  3. An auto number field
  4. A customer’s social security number

Correct Answer: A

44. A notation for defining the form and structure of data is known as

  1. Data description language
  2. Binary language
  3. Data channels
  4. Data definition language

Correct Answer: D

45. A data which is not broken down into smaller units,is

  1. Data element
  2. Elementary data item
  3. Data entry
  4. Database management

Correct Answer: B

46. What is the primary difference between a pivot table report and a cross tab query ?

  1. A pivot table report can contain sums,counts, and averages while a cross tab query
  2. You can’t pivot a cross tab query
  3. A cross tab query lets you group similar items. A pivot table report does not
  4. None of above

Correct Answer: B

47. A report form

  1. appears on the computer monitor during data entry
  2. is used during report generation to format data
  3. both (a) and (b)
  4. all of above

Correct Answer: B

48. The data in a record is of the following types :

  1. four text fields and three numeric fields
  2. two integer fields and five text fields
  3. three text fields and four numeric fields
  4. none of the above

Correct Answer: B

49. RDBMS stands for

  1. Relational Database Management System
  2. Relation Data Mobile System
  3. Right Data Base Management System
  4. None of the above

Correct Answer: A

50. Pack command is used to

  1. remove records permanently
  2. remove records temporarily
  3. restore records permanently
  4. restore records temporarily

Correct Answer: A

51. A set of programs that handle firm’s database responsibilities is called a

  1. Database Management System (DBMS)
  2. Database Processing System (DBPS)
  3. Data Management System (DMS)
  4. All of above

Correct Answer: D

52. Which of the following is not a relational database ?

  1. dbase IV
  2. 4th Dimension
  3. FoxPro
  4. Reflex

Correct Answer: D

53.Which is used to provide the sight information to the right person at the right time for proper decision making?

  1. DBMS
  2. MIS
  3. ISO
  4. PSO

Correct Answer: B

54. Dbase-III was developed by

  1. Dec
  2. IBM
  3. Ashton-tate
  4. All of the above

Correct Answer: C

55. Which access feature do you use to develop applications that host access data on the web ?

  1. Dynamic web data
  2. Data access pates
  3. Html data pages
  4. None of the above

Correct Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *