January 24, 2022

EDU HYME

A Blog For Education

Computer Architecture G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 2

6 min read
Computer Architecture GK Questions Eduhyme

The CPU processes the data it receives as input. The CPU receives the data in the form of binary bits, which it can understand. The CPU performs many functions like:

  • The CPU can perform arithmetic calculations such as addition, subtraction etc.
  • The CPU can perform logical decisions.
  • The CPU with the help of other devices can perform data transmission.
  • After performing the required task the CPU may place result in memory or send results to the output device according to the instruction givens to it.
  • The CPU with the help of its control unit generates timing signals which provide synchronization between the different devices and the CPU.

Also Read:

Below is the list of Computer Architecture related G.K. Questions:

51. Where does a computer add and compare data ?

  1. Hard disk
  2. Floppy disk
  3. CPU chip
  4. Memory chip

Correct Answer: C

52. Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have

  1. ALU
  2. Primary storage
  3. Control unit
  4. All of the above

Correct Answer: D

53. The basic components of a modern digital computer are :

  1. Input device
  2. Output device
  3. Central processor
  4. All of the above

Correct Answer: D

54. Which kind of devices allows the user to add components and capabilities to a computer system ?

  1. System boards
  2. Storage devices
  3. Input devices
  4. Output devices

Correct Answer: D

55. Group of instruction that directs a computer is called

  1. Storage
  2. Memory
  3. Logic
  4. Program

Correct Answer: D

56. The ascending order of a data hierarchy is

  1. Bit – bytes – field – record – file – database
  2. Bit – bytes – record – field – file – database
  3. Bytes – bit – field – record – file – database
  4. Bytes – bit – record – field – file – database

Correct Answer: A

57. Microprocessor is a device which has at least

  1. Memory
  2. I/O devices
  3. Registers
  4. CPU

Correct Answer: D

58. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC ?

  1. Memory Address Registers
  2. Memory Data Register
  3. Instruction Register
  4. Program Counter

Correct Answer: C

59. Which is the most powerful type of computers ?

  1. Micro computer
  2. Mini computer
  3. Mainframe computer
  4. Super computer

Correct Answer: D

60. What is the correct definition of the term ‘instruction set’?

  1. The range of opcodes which a CPU is programmed to recognize
  2. The list of instructions in memory which forms the program being executed
  3. A specific subroutine of a program, run if conditions relating to the flag register are satisfied
  4. The process by which a single instruction of a program is executed

Correct Answer: A

61. The maximum stages in pipelining architecture are

  1. 4
  2. 2
  3. 6
  4. 3

Correct Answer: C

62. A multiprocessor computer is of the type

  1. SISD
  2. SIMD
  3. MIMD
  4. All of the above

Correct Answer: C

63. What is the control unit’s function in the CPU ?

  1. To transfer data to primary storage
  2. To storage program instructions
  3. To perform logic operations
  4. To decode program instructions

Correct Answer: D

64. How many address lines are needed to address each memory location in a 2048 x 4 memory each

  1. 10
  2. 11
  3. 8
  4. 12

Correct Answer: B

65. The unit of a computer system that executes program, communicates with and often controls the operation of other subsystems of the computer is known as

  1. CPU
  2. Control Unit
  3. I/O unit
  4. Peripheral unit

Correct Answer: A

66. Which type of computers use the 8 bit code called EBCDIC ?

  1. Minicomputers
  2. Microcomputers
  3. Mainframe
  4. Supercomputers

Correct Answer: C

67. The ALU of a computer responds to the commands coming from

  1. primary memory
  2. control section
  3. external memory
  4. cache memory

Correct Answer: B

68. What happens when you boot up a PC ?

  1. Portions of the operation system are copied from disk into memory
  2. Portions of the operating system are copied from memory onto disk
  3. Portions of the opening system are compiled
  4. Portions of the operating system are emulated

Correct Answer: A

69. A complete microcomputer system consists of

  1. microprocessor
  2. memory
  3. peripheral equipment
  4. all of the above

Correct Answer: D

70. Which kind of storage device can be carried around ?

  1. Floppy disk
  2. Hard disk
  3. System cabinet
  4. Hard disk drive

Correct Answer: A

71. A logic circuit which is used to change a BCD number into an equivalent decimal number is

  1. decoder
  2. encoder
  3. multiplexer
  4. code converter

Correct Answer: A

72. A shift resister can be used for :

  1. parallel to serial conversion
  2. serial to parallel conversion
  3. digital delay line
  4. all of the above

Correct Answer: D

73. Memory access in RISC architecture is limited to instructions :

  1. CALL & RET
  2. PUSH & POP
  3. STA & LDA
  4. MOV & JMP

Correct Answer: C

74. The width of the address bus determines :

  1. the speed at which information is dealt with
  2. the amount of instructions the CPU can deal with at one time
  3. the distance information can be transported in the computer without degrading
  4. the maximum addressing capacity

Correct Answer: D

75. Interrupts which are initiated by an instruction are

  1. Internal
  2. External
  3. Hardware
  4. Software

Correct Answer: D

76. Super computers are primarily useful for

  1. Input-output intensive processing
  2. Data-retrieval operations
  3. Mathematical-intensive scientific applications
  4. All of the above

Correct Answer: C

77. Which is not an input device ?

  1. CRT (Cathode Ray Tube)
  2. Optical scanners
  3. Voice recognition
  4. COM (Computer Output Microfilm)

Correct Answer: D

78. The Central Processing Unit (CPU) consists of :

  1. Input, output and processing
  2. Control unit, primary storage, and secondary storage
  3. Control unit, arithmetic-logic unit, and primary storage
  4. Control unit, processing, primary storage

Correct Answer: C

79. The branch logic that provides decision making capabilities in the control unit is known as

  1. Controlled transfer
  2. Conditional transfer
  3. Unconditional transfer
  4. None of the above

Correct Answer: C

80. In which addressing mode, the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the contents of a register ?

  1. Absolute mode
  2. Indirect mode
  3. Immediate mode
  4. Index mode

Correct Answer: D

81. Systems do not have parallel processing capabilities are

  1. SISD
  2. SIMD
  3. MIMD
  4. All of the above

Correct Answer: A

82. The next address generator is sometime called a/an

  1. Instruction sequence
  2. Program sequence
  3. Microprogram sequence
  4. Translator

Correct Answer: C

83. Instruction pipelining has minimum stages :

  1. 4
  2. 2
  3. 6
  4. 3

Correct Answer: B

84. When the RET instruction at the end of a subroutine is executed:

  1. the information where the stack is initialized is transferred to the stack pointer
  2. The memory address of the RET instruction is transferred to the program counter
  3. Two data bytes stored in the top two locations of the stack are transferred to the program counter
  4. Two data bytes stored in the top two locations of the stack are transferred to the stack pointer

Correct Answer: C

85. The word size of a microprocessor refers to :

  1. the amount of a information that can be stored in a byte
  2. the amount of a information that can be stored in a cycle
  3. the number of machine operations performed in a second
  4. the maximum length of an English word that can be input to a computer

Correct Answer: B

86. Who coordinates the sequencing of events within the central processor of a computer ?

  1. Logic unit
  2. Arithmetic unit
  3. Register
  4. Control unit

Correct Answer: D

87. A microprocessor consists of

  1. General purpose register
  2. Program counter
  3. ALU
  4. Control unit

Correct Answer: C

88. A control unit whose binary control variables are stored in memory is known as

  1. Hardwired control unit
  2. Microprogrammed control unit
  3. Software control unit
  4. Hardware control unit

Correct Answer: B

89. part of the computer where data and instructions are held is

  1. Register unit
  2. Accumulator
  3. Memory unit
  4.  CPU

Correct Answer: C

90. What is the correct definition of the term ‘SIMD’ ?

  1. Single Input, Multiple Destinations
  2. Single Integration, Multiple Dynamics
  3. Single Instruction, Multiple Data
  4. Single Interrupt, Multiple Distribution

Correct Answer: C

91. Data going into the computer is called :

  1. Output
  2. Algorithm
  3. Input
  4. Calculations

Correct Answer: C

92. Transformation of input into output is performed by____________.

  1. Peripherals
  2. Memory
  3. Storage
  4. The CPU

Correct Answer: D

93. A_____________is an electronic device that processes data, converting it into information :

  1. Processor
  2. Computer
  3. Case
  4. Stylus

Correct Answer: B

94. Codes consisting of bars or lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as :

  1. An ASCII code
  2. A magnetic tape
  3. An OCR scanner
  4. A bar code

Correct Answer: D

95. When you quickly press and release the left mouse button twice you are___________.

  1. Primary-clicking
  2. Pointing
  3. Double- clicking
  4. Secondary clicking

Correct Answer: C

96. The________key and the____________key can be used in the combination with other keys to perform shortcuts and special tasks :

  1. Control, ALT
  2. Function, toggle
  3. Delete, insert
  4. Caps lock, Num lock

Correct Answer: A

97. What is the full form of USB as used in computer related activities ?

  1. Universal Security Block
  2. Ultra Serial Block
  3. United Service Block
  4. Universal Serial Bus

Correct Answer: D

98. To make a notebook act as a desktop model, the notebook can be connected to a… which is connected to a monitor and other devices.

  1. Bay
  2. Docking station
  3. Port
  4. None of the above

Correct Answer: B

99. _____________Keyboards are more compact and generally have fewer keys :

  1. Laptop
  2. Windows
  3. Macintosh
  4. QWERTY

Correct Answer: A

100. A_______________allows you to capture sound waves and transfer them to digital format of your computer :

  1. Speaker
  2. Microphone
  3. Keyboard
  4. Stylus

Correct Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *