Computer Architecture G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 1

Computer Architecture GK Questions Eduhyme

A digital computer can be broadly classified as a collections of four components. They are: Input Unit, Output Unit, CPU and Memory.

Also Read:

The Input Unit provides an interface between the users and the machine, for inputting data and instruction etc. Like the Input Unit, the Output Unit also provides an interface between the user and the machine. The CPU also called Central Processing Unit is the brain of the computer system. The main memory also known as the primary memory is a part of the CPU and is a combination of both RAM and ROM.

Below is the list of Computer Architecture related G.K. Questions:

1. A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an

  1. interpreter
  2. simulator
  3. compiler
  4. commander

Correct Answer: C

2. Control unit operation is performed by

  1. hardwired control only
  2. micro program control only
  3. hardware or micro program control
  4. none of the above

Correct Answer: C

3. One computer that is not considered a portable computer is

  1. Minicomputer
  2. Laptop
  3. Notebook computer
  4. All of the above

Correct Answer: A

4. Which of the following requires large computer memory ?

  1. Imaging
  2. Graphics
  3. Voice
  4. All of the above

Correct Answer: D

5. The 16-bit registers in 8085 is

  1. general purpose register
  2. accumulator
  3. stack pointer & program counter
  4. all the above

Correct Answer: C

6. A third and last component of CPU is

  1. ALU
  2. Input device
  3. Supervisory-control unit
  4. Register unit

Correct Answer: C

7. The most common addressing techniques employed by a CPU is

  1. immediate
  2. direct
  3. indirect
  4. register

Correct Answer: D

8. Branch Instructions are used to

  1. manipulate numeric data
  2. logical data
  3. transfer control
  4. manage data

Correct Answer: C

9. In immediate addressing the operand is placed

  1. in the CPU register
  2. after opcode in the instruction
  3. in the memory
  4. in the stack

Correct Answer: B

10. Arithmetic instructions provide

  1. data processing capabilities
  2. data storage capabilities
  3. computational capabilities
  4. control capabilities

Correct Answer: C

11. A flip-flop can store :

  1. 1 bits data
  2. 2 bits data
  3. 3 bits data
  4. 4 bits data

Correct Answer: A

12. A combinational logic circuit which generates particular binary word or number is

  1. decoder
  2. multiplexer
  3. encoder
  4. demultiplexer

Correct Answer: B

13. A combinational logic circuit which is used when it is desired to send data from two or more sources through a dingle transmission line is known as

  1. encoder
  2. decoder
  3. multiplexer
  4. demultiplexer

Correct Answer: C

14. The logic 1 in positive logic system is represented by :

  1. zero voltage
  2. lower voltage level
  3. higher voltage level
  4. negative voltage

Correct Answer: C

15. Semiconductor memory is :

  1. somewhat slower than magnetic core memory
  2. a volatile memory
  3. somewhat larger than the magnetic core memory
  4. none of the above

Correct Answer: B

16. Microprocessor 8085 can address locations up to

  1. 32 K
  2. 128 K
  3. 64 K
  4. 1 K

Correct Answer: C

17. A device used to bring information into a computer is

  1. ALU
  2. Input device
  3. Control unit
  4. Output device

Correct Answer: B

18. During execution subroutine return address is stored in

  1. Control address register
  2. Subroutine address
  3. Stack pointer
  4. Memory location

Correct Answer: B

19. Secondary Storage

  1. does not requite constant power
  2. does not use magnetic media
  3. consists of four main types of devices
  4. does not store information for later retrieval

Correct Answer: B

20. A microprogram sequencer performs the operation

  1. Read
  2. write
  3. execute
  4. read and execute

Correct Answer: D

21. The microprocessor of a computer cannot operate on any information if that information is not in its

  1. secondary storage
  2. main storage
  3. ALU
  4. logic unit

Correct Answer: B

22. Which major development led to the production of microcomputers ?

  1. Magnetic disks
  2. Floppy disks
  3. Logic gates
  4. integrated circuits

Correct Answer: D

23. Hardwired control unit is implemented by

  1. software routines
  2. logic circuits
  3. stacks
  4. registers

Correct Answer: A

24. Micro instructions are stored in

  1. computer memory
  2. primary storage
  3. secondary storage
  4. control memory

Correct Answer: D

25. Pipeline processing uses the technique

  1. sharing the memory
  2. bit slicing
  3. prefetching
  4. parallel processing

Correct Answer: C

26. Whenever, the POPH instruction is executed

  1. data bytes in the HL pair are stored on the stack
  2. two data bytes at the top of the stack are transferred to the HL register pair
  3. two data bytes at the top of the stack are transferred to the program counter
  4. two data bytes from the HL register that were previously stored on the stack are transferred back to the HL register

Correct Answer: B

27. A memory that is a part of a control unit is referred to as

  1. External memory
  2. Internal memory
  3. Cache memory
  4. Control memory

Correct Answer: D

28. Which of the following code used in present day computing was developed by IBM Corporation ?

  1. ASCII
  2. Hollerith Code
  3. Baudot Code
  4. EBCDIC Code

Correct Answer: D

29. The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufactured on a single chip. What is it called ?

  1. Monochip
  2. Microprocessor
  3. ALU
  4. Control Unit

Correct Answer: B

30. Instruction PUSH and POP are used by

  1. program counter
  2. instruction register
  3. stack pointer
  4. none of the above

Correct Answer: C

31. A time sharing system implies

  1. more than one processor in the system
  2. more than one program in memory
  3. more than one memory in the system
  4. none of the above

Correct Answer: B

32. The stock is list of the type

  1. FIFO
  2. LILO
  3. FILO
  4. None of the above

Correct Answer: C

33. A supercomputer has the capabilities of execution

  1. pipeline instruction
  2. vector instruction
  3. floating point arithmetic operation
  4. all of the above

Correct Answer: D

34. The operation performed on stock are

  1. IN & OUT
  2. CALL & RET
  3. CALL & PUSH
  4. PUSH & POP

Correct Answer: D

35. A stack organized computer has

  1. Three-Address instruction
  2. Two-Address instruction
  3. One-Address instruction
  4. Zero Address instruction

Correct Answer: D

36. A hard copy of a file created on a computer refers to data

  1. saved on a floppy disk
  2. printed on a printer
  3. backed up on a tape drive
  4. sent as an e-mail

Correct Answer: B

37. Which function positive logic is equivalent to OR function in negative logic ?

  1. NOT
  2. AND
  3. OR
  4. NOR

Correct Answer: B

38. Something which has easily-understood instructions is said to be____________.

  1. user friendly
  2. information
  3. word processing
  4. icon

Correct Answer: A

39. Which of the following is a universal gate ?

  1. AND
  2. OR
  3. Ex-OR
  4. NAND

Correct Answer: B

40. What is the main folder on a storage device called ?

  1. Platform
  2. Interface
  3. Root directory
  4. Device driver

Correct Answer: C

41. Manipulating data to create information is known as

  1. feedback
  2. programming
  3. processing
  4. analysis

Correct Answer: C

42. A___________is an organized collection of data about a single engry.

  1. file
  2. library
  3. database
  4. dictionary

Correct Answer: A

43. A word processor would most likely be used to do which of the following ?

  1. Keep an account of money spent
  2. Maintain an inventory
  3. Type a biography
  4. Do a computer search in the media centre

Correct Answer: C

44. In addition to keying data directly into a database, data entry can be done from a(n)

  1. input form
  2. table
  3. field
  4. data dictionary

Correct Answer: C

45. Which of the following is not functionally a complete set ?

  1. AND, OR
  2. NAND
  3. NOR
  4. AND, OR, NOT

Correct Answer: A

46. Where does the control unit look in order to find the address of the next instruction to be fetched ?

  1. Memory Address Register (MAR)
  2. Instruction Register (IR)
  3. Memory Buffer Register (MBR)
  4. Accumulator (AC)

Correct Answer: B

47. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located ?

  1. Memory Address Register
  2. Memory Data Register
  3. Instruction Register
  4. Program

Correct Answer: D

48. A stack pointer is

  1. a 16-bit register in the microprocessor that indicates the beginning of the stack memory
  2. a register that decodes and executes 16-bit arithmetic expressions
  3. the first memory location when subroutine address is stored
  4. a register in which flag bits are stored

Correct Answer: A

49. Backing storage is so named because it

  1. is always kept at the back of the CPU
  2. is slow and backward
  3. backs up the computer’s main memory
  4. lags behind the main memory

Correct Answer: C

50. The effecting address is the address of the operand in an instruction of type

  1. Immediate
  2. Indirect
  3. Register
  4. Computational

Correct Answer: D

Leave a Reply