300+ Science and Technology Questions with Answers (MCQ)

Science Technology MCQ Questions Answers Eduhyme

Science and Technology has been a significant Unit and plays an important role in all competitive exams such as UPSC, NEET, UGC, CAT etc.

Also Read:

Development in Science in India is an old age practice. Scientific achievements have been made in various areas like nuclear and space, medicine, virus, e-governance, biotechnology, electronics, telecom etc. This article provides a list of important 300+ multiple choice questions with answers.

1. One mole of CO2 contains

(A) 6.02 x 1023 atoms of oxygen
(B) 18 x 1023 molecules of CO2
(C) 3g atoms of CO2
(D) 6.02 x 1023 atoms of carbon

Answer – D

2. ‘Red ink’ is prepared from –

(A) Phenol
(B) Aniline
(C) Congo Red
(D) Eosin

Answer – D

3. The roots hanging from the branches of banyan tree are called

(A) Annular root
(B) Aerial root
(C) Prop root
(D) Climbing root

Answer – C

4. Which of the following is not a naturally occurring plant hormone?

(A) IAA
(B) 2, 4 – D
(C) Gibberellin
(D) GA2

Answer – B

5. Which of the following animal was sent into space on 3 November, 1957?

(A) Autolith
(B) Laika
(C) Baker
(D) Belca

Answer – B

6. Chandra X-ray Observatory is a flagship-class space telescope of which space agency?

(A) NASA
(B) Roscosmos
(C) ISRO
(D) None of these

Answer – A

7. ‘Safeguarding the global commons’ report is published by-

(A) Green Climate Fund
(B) World Wide Fund for Nature
(C) Global Environment Facili
(D) Inter-governmental panel on climate change

Answer – C

8. Which of the following is a nitrogen-fixing bacteria?

(A) Azotobacter
(B) Nitrosomonas
(C) Achromobacter
(D) Pseudomonas

Answer – A

9. Linux is an example –

(A) Assembly Language
(B) Practical Software
(C) Programming Language
(D) Operating System

Answer – D

10. Which of the following is not a wireless technology?

(A) Bluetooth
(B) A conventional telephone
(C) Wi-Fi
(D) Wi-Max

Answer – B

11. Which of the following physical quantity is not correctly matched with its SI unit?

(A) Stress ………………N/ m2
(B) Surface Tension …………N/m
(C) Energy…….kg-m/s2
(D) Pressure………………N/m2

Answer – C

12. Which of the following rays/waves can travel through vaccum?

I. Radio waves
II. Light waves
III. X-rays
IV. Ultrasonic waves

Answer – A

13. The concept of expanding universe (big bang theory) is based on—

(A) Doppler Effect
(B) Stark Effect
(C) Zemman Effect
(D) Raman Effect

Answer – A

14. A hydrogen-filled balloon rises to a certain height in the atmosphere and then starts floating, because a buoyant force is exerted at this height, which (is)—

(A) less than the weight of balloon
(B) Equal to the weight of balloon
(C) more than the weight of balloon
(D) Stops exerting force at this height

Answer – B

15. ‘Lux’ is the unit of ____

(A) Temperature
(B) Mass
(C) Force
(D) IIIumination

Answer – D

16. The earth rotates on its axis with the speed of about 1600 km/hr then, why do we not experience this fast speed?

(A) We are much smaller than the size of the earth.
(B) Our speed is negligible in comparison to the speed of the earth in its orbit.
(C) The whole solar system along with earth is in constant motion with zero acceleration.
(D) The gravitation of the earth pull us continuously towards its axis.

Answer – B

17. Apparent weight of a body becomes twice its real weight in the dynamic state of a lift, when —

(A) Lift is moving down with acceleration ‘g’.
(B) Lift is moving up with acceleration ‘g’.
(C) Lift is moving up with uniform velocity 9.8 m/sec.
(D) Lift is moving down with uniform velocity 9.8 m/sec.

Answer – B

18. Freezing point of the fresh water is-

(A) 4°C
(B) 3°C
(C) 5°C
(D) O°c

Answer – D

19. If the rotational speed of the earth is increased, then the weight of the body at equator—

(A) Will increase
(B) Will decrease
(C) Will not change
(D) Nothing can be said

Answer – B

20. The chemical formula of calcium nitrate and pottasium dichromate are respectively:

(A) Ca2(NO3)2 & K(Cr2O7)2
(B) Ca2(NO3) & K2(Cr2O7)2
(C) Ca(NO3)2, & K2Cr2O7
(D) CaNO3 & K2Cr2O7

Answer C

21. Bakelite is obtained by the condensation reaction of—

(A) Urea and Formaldehyde
(B) Phenol and Formaldehyde
(C) Phenol and Acetaldehyde
(D) Melamine and Formaldehyde

Answer – B

22. Some creatures are capable of changing their skin colour. This change takes place due to the presence of—

(A) Melanophores
(B) Melanocytes
(C) Chromosome
(D) Spectrophores

Answer – A

23. Enzymes are found in which part of the plant?

(A) In leaves
(B) In roots
(C) In stems
(D) In all the living cells of the body

Answer – D

24. Which of the following fuel is used in the space shuttle by NASA?

(A) Liquid Nitrogen
(B) Liquid Bromine
(C) Liquid Oxygen
(D) Liquid Hydrogen

Answer – D

25. What is the name of world’s smallest spacecraft which was launched by an Indian rocket?

(A) Aryabhatta
(B) Bhaskara-Il
(C) Sprites
(D) INSAT-IA

Answer – C

26. The National Green Tribunal (NGT) was set up for expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation in which Five Year Plan?

(A) 12th Five Year Plan
(B) 11th Five Year Plan
(C) 10th Five Year Plan
(D) 9th Five Year Plan

Answer – B

27. Parabolic trough, dish engine technology and central tower receiver technology are the examples of which type of renewable power generation system?

(A) Tidal power
(B) Wind power
(C) Thermal power
(D) Solar power

Answer – D

28. The main objective of modulation is—

(A) To combine the waves of two different frequency.
(B) To obtain the wave form of carrier wave.
(C) To transmit the information of low frequency efficiently over a long distance.
(D) To produce sidebands

Answer – C

29. Blu-ray disc is a?

(A) Musical instrument
(B) Medical equipment
(C) Data storage system
(D) Education Kit

Answer – C

30. Which of the following is a non-communicable disease?

(A) Cholera
(B) Epilepsy
(C) Tuberculosis
(D) Smallpox

Answer – B

31. Which of the following is a water soluble vitamin?

(A) Vitamin-E
(B) Vitamin-K
(C) Vitamin- C
(D) Vitamin-A

Answer – C

32. Electron was discovered in which year?

(A) 1897
(B) 1898
(C) 1895
(D) 1896

Answer – A

33. Candela is the SI unit of which fundamental quantity?

(A) Length
(B) Mass
(C) Luminous Intensity
(D) Temperature

Answer – C

34. The law of conservation of charge states that the sum of current and displacement current must be _______, due to the flow of charges across a closed surface.

(A) Zero
(B) Infinite
(C) Current due to charge flow
(D) Current due to displacement

Answer – A

35. Angular size of an object depends on—

(A) Only the distance from you.
(B) Only its original shape.
(C) Both, on its original shape and distance from you.
(D) The ratio of distance and mass & volume on its original shape.

Answer – C

36. If a wire is stretched to double its length, then the ratio between its initial and final resistances will be-

(A) 1 : 2
(B) 2 : 1
(C) 1 : 4
(D) 4 : 1

Answer – C

37. What should be in the magnetic material to reduce the loss due to hysteresis in D.C.?

(A) High holding capacity
(B) High resistance
(C) Wide area of B-H curve
(D) Low hysteresis coefficient

Answer – C

38. Curie temperature is related to —

(A) Sound
(B) Magnetism
(C) Radioactivity
(D) Lens

Answer – B

39. Which of the following is called ‘the metal of future’?

(A) Copper
(B) Iron
(C) Titanium
(D) Aluminium

Answer – C

40. The word ‘Mesophyte’ refers to —

(A) The plant that grows in brackish and fresh water.
(B) The common land plant which grows in the suitable condition those are neither too wet nor too dry.
(C) The plant that grows in adverse weather.
(D) The plant that grows under water.

Answer – B

41. The first flower grown in space is —

(A) Zinnia
(B) Arnoldi
(C) Rafflesia
(D) None of the above

Answer – A

42. India’s short range missile is —

(A) Agni
(B) Arjun
(C) Nag
(D) Prithvi

Answer – C

43. A particle having at least one dimension less than 10-7 metre known as —

(A) Microparticle
(B) Miliparticle
(C) Nanoparticle
(D) Macroparticle

Answer – C

44. Bonn convention is related to —

(A) Trade of endangered species.
(B) Conservation of migratory bird.
(C) Sound pollution.
(D) Toxic chemicals.

Answer – B

45. Biological Oxygen Demand (BOD) is a measure of —

(A) Level of oxygen in blood.
(B) Level of oxygen in forest ecosystem.
(C) Level of oxygen in aquatic ecosystem.
(D) Level of oxygen in high altitude areas.

Answer – C

46. What is pixel?

(A) Computer programmer which makes picture.
(B) Which stores pictures in secondary memory?
(C) The smallest resolution part of a picture
(D) None of these

Answer – C

47. the component of computer in which data, instructions and information are stored in:—

(A) Register unit
(B) Accumulator
(C) Memory unit
(D) CPU

Answer – C

48. The dwarf planet Pluto has how many moons?

(A) 4
(B) 6
(C) 3
(D) 5

Answer – D

49. The plants that produce seeds are—

(A) Spermatophyta
(B) Bryophyta
(C) Pteridophyta
(D) Algae

Answer – A

50. What will be the mass of an electron, revolving with the velocity 0.6 c, in the form of stationary mass Mo?

(A) 5/4 mo
(B) 4/5 Mo
(C) mo
(D) 2mo

Answer – A

51. For Fueling the CNG in a vehicle, it is compressed at ____ Kg/cm2.

(A) 100-150
(B) 250-300
(C) 200-250
(D) 150-200

Answer – C

52. Current flowing through the conductor is—

(A) Directly proportional to the potential difference.
(B) Directly proportional to the resistance.
(C) Inversely proportional to the voltage.
(D) None of the above

Answer – A

53. An object 4 cm in size is placed at a distance of 20 cm from a concave mirror of focal length 10 the screen be kept to obtain a clear and sharp image of the object?

(A) 20 cm away from the mirror
(B) 10 cm away from the mirror
(C) 20/3 cm away from the mirror
(D) None of the above

Answer – A

54. in conductor, semi comductor and insulator the narrow binding energy gap is respectively EG1 = Eco and EG3 the relationship is –

(A) EG1 = EG2 = EG3
(B) EG1 < EG2 < EG3 (C) EG1 > EG2 > EG3
(D) EG1 < EG2 > EG3

Answer – B

55. Which of the following is an inorganic gaseous pollutant of air?

(A) Phosgene
(B) Hydrogen cyanide
(C) Hydrogen sulphide
(D) Methane

Answer – C

56. Which of the following acid is used in the manufacturing of baking powder?

(A) Oxalic acid
(B) Lactic acid
(C) Tartaric acid
(D) Benzoic acid

Answer – C

57. Branches are not found in palm tree, because—

(A) Branches fall down.
(B) Only one apical bud is found.
(C) Lateral buds do not grow.
(D) Lateral buds die after a little growth.

Answer – C

58. for harvesting plant which of the following is useful micro nutrients elements

(A) Potassium
(B) Calcium
(C) Magnisum
(D) Iron

Answer – D

59. The astronomical observatory situated at the highest elevation is in which country?

(A) Colombia
(B) Chile
(C) Nepal
(D) Switzerland

Answer – B

60. Where was the first heavy water plant of India established?

(A) Banglore
(B) Bhopal
(C) Nangal
(D) Hyderabad

Answer – C

61. Which of the following is not an air pollutant?

(A) Fog
(B) Ozone
(C) Cadmium
(D) Lead

Answer – A

62. Long term concentration of which contamination in the food chain is responsible for CNS Syndrome which causes coma and death?

(A) Mercury contamination
(B) Lead contamination
(C) Flouride contamination
(D) Arsenic contamination

Answer – B

63. Which of the following is an input device?

(A) Monitor
(B) Printer
(C) Floppy disc
(D) Joystick

Answer – D

64. Which is the first indegenous supercomputer of India?

(A) PARAM 8000
(B) Param Yuva II
(C) Aaditya
(D) Bhaskar

Answer – A

65. Which coal is often referred as brown coal and it is considered the lowest rank of coal due to its relatively low heat content?

(A) Lignite
(B) Peat
(C) Bitumen
(D) Anthracite

Answer – A

66. Galvanization is the process of applying a protective _____ coating to steel or iron, to prevent rusting.

(A) Aluminium
(B) Copper
(C) Zinc
(D) Tin

Answer – C

67. Nitrous oxide is a colourless and odourless substance that is also known as

(A) Balloon gas
(B) Tear gas
(C) Laughing gas
(D) Sleeping gas

Answer – C

68. When the Air (prevention and control of Pollution) Act came into force in India.

(A) 1990
(B) 1975
(C) 2000
(D) 1981

Answer – D

69. Which element is used in the synthesis of proteins and other compounds in plant?

(A) Bolometer
(B) Crescograph
(C) Chronometer
(D) Cardiograph

Answer – B

70. Which element is used in the synthesis of proteins and other compounds in plant?

(A) Nitrogen
(B) Magnesium
(C) Potassium
(D) Phosphorus

Answer – A

71. Which of the following animals has three chambers in his heart?

(A) Sting Ray
(B) Rohu
(C) Salamander
(D) Sparrow

Answer – C

72. Where is villi found in the body?

(A) Small intestine
(B) Large intestine
(C) Stomach
(D) Liver

Answer – A

73. Who discovered the law of inheritanle?

(A) Charles Darwin
(B) Hugodevries
(C) Archibald Garrod
(D) Gregor Mendel

Answer – D

74. What is the Feature of casting metals in the form of thin wire?

(A) Malleability
(B) Reactivity
(D) Solubility
(D) Ductility

Answer – D

75. What is the range of Nirbhay Missile?

(A) 1000 km
(B) 100 km
(C) 500 km
(D) 200 km

Answer – A

76. Cytoplasm is a jelly-like bluied that is present in …….

(A) Between nucleus and cell wall
(B) Between nerves and cells
(C) Between fats and tissues
(D) Between nucleus and organells

Answer – A

77. Name the gas which is filled in the weak-type lighter?

(A) Nitrogen
(B) Butane
(C) Helium
(D) Methane

Answer – B

78. Which of the following solutions does not conduct electricity?

(A) Alcohol and glucose
(B) Alcohol and acid
(C) Glucose and base
(D) Acids and bases

Answer – A

79. Cyclone-30 is a particle accelerator used in medicine is down. Which disease will it help the patients?

(A) Cancer
(B) Heart disease
(C) Blood pressure
(D) Diabetes

Answer – A

80. The valence electrons are present in —

(A) In the inner most and outer most orbit of the atom
(B) In the outermost orbit of the atom
(C) In the inner most orbit of the atom
(D) Just outside the atom

Answer – B

81. Which of the following doesn’t grow under the ground?

(A) Potato
(B) Turnip
(C) Radish
(D) Tomato

Answer – D

82. What is the scale for measuring hydrogen Ion concentration in a solution?

(A) pH-scale
(B) OH-Scale
(C) Hydrogen scale
(D) dB-scale

Answer – A

83. Which of the following is not an Operating system?

(A) Graphics
(B) UNIX
(C) LINUX
(D) MacOS

Answer – A

84. Which of the following is not an operating system?

(A) Android
(B) Ubuntu
(C) Mint
(D) Tally

Answer – D

85. What was the code name of pokharan nuclear test-2?

(A) Laughing Buddha
(B) Operating research
(C) Operation Shakti
(D) Smilling Buddha

Answer – C

86. Which of these Indian states has the highest wind power generation?

(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Odisha
(D) Tamilnadu

Answer – D

87. Which of the following is the main reason for the depletion of Ozone layer?

(A) Aviation fuels
(B) Volcanic eruptions
(C) Radioactive rays
(D) Chlorofluorocarbons

Answer – D

88. A beam of light consisting a wavelength of 650 nm goes from air to such a medium where its wavelength becomes 390 nm. What would be the refractive index of that medium?

(A) 1.24
(B) 1.46
(C) 1.67
(D) 1.8

Answer – C

89. Low concentration of charge carriers in N-type semiconductor depends mainly on—

(A) The number of receiver atoms
(B) The number of donor atoms
(C) Expansion of doping
(D) The temperature of material

Answer – D

90. Flourescent tubes are fitted with a choke. The choke coil—

(A) Steps up the line voltage.
(B) Steps down the line voltage.
(C) Reduces current in the circuit.
(D) Chokes low frequency current.

Answer – C

91. What is the Chemical name of Blue Vitriol?

(A) Copper Sulphate
(B) Aluminum
(C) Argon
(D) Potassium Nitrate

Answer – A

92. In AC circuits, AC meters measure —

(A) Mean value
(B) Rms value
(C) Peak value
(D) Mean square value

Answer – B

93. Which of the following pesticide depletes the Ozone?

(A) DDT
(B) Benzene
(C) Methyl Bromide
(D) Ethylene Ozonide

Answer – C

94. Gasohol is a mixture of —

(A) Ethyl Alcohol + Petrol
(B) Natural gas + Ethyl Alcohol
(C) Any gas dissolved in alcohol
(D) Ethyl Alcohol + Kerosene oil

Answer – A

95. Nissl granules are found in which part of the body?

(A) In hepatic cells
(B) In cardiac cells
(C) In brain cells
(D) In neurons

Answer – D

96. Which plant bears hydroscopic (epiphytic) roots?

(A) Vanda
(B) Amarbel /Cascuta
(C) Beetroot
(D) Tomato

Answer – A

97. What is ‘Tez’?

(A) Ticket booking app
(B) Digital payment app
(C) Train status tracking app
(D) Indian Post app

Answer – B

98. Which of the following is India’s anti-tank guided missile?

(A) Nag
(B) Agni
(C) Vajra
(D) Akash

Answer – A

99. Symbiotic relation between carabao and heron is an example of —

(A) Parasitism
(B) Mutualism
(C) Commensalism
(D) None of the above

Answer – B

100. Which of the following National Park is included in the Cold Desert Biosphere Reserve?

(A) Pin Valley National Park
(B) Great Himalayan National Park
(C) Ntangki National Park
(D) Dachigam National Park

Answer – A

101. The Central Processing Unit (CPU) consists of—

(A) Input, Output and Processing
(B) Control unit, Primary storage and Secondary storage
(C) Control unit, Arithmetic-logic unit and Primary storage
(D) Control unit, Processing and Primary storage

Answer – C

102. Which of the following is not an output device?

(A) Plotter
(B) Speaker
(C) Printer
(D) Scanner

Answer – D

103. When an air bubble moves up from the bottom of a lake and reaches the surface, its volume will—

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain same
(D) Become flattened

Answer – A

104. in vacuum, all the free falling bodies—

(A) Have the same speed
(B) Have the same velocity
(C) Have the same acceleration
(D) Have the same force

Answer – C

105. Geotropism is—

(A) Gravity or response of earth’s pulls.
(B) Response of the pull of light.
(C) Response of the pull of water.
(D) Response to touch.

Answer – A

106. If the Earth’s rotation increases, then the weight of the body lying on the equator will —

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain same
(D) Nothing can be said on this basis

Answer – B

107. Transfer of heat due to horizontal movement of the air is called—

(A) Advection
(B) Convection
(C) Conduction
(D) Radiation

Answer – A

108. The United Nations designated the year 2011 as the year of which science?

(A) The International year of Chemistry
(B) The International year of Astronomy
(C) The International year of Bio-diversity
(D) The International year of Physics

Answer – D

109. Which of the following is not a polymer?

(A) Nylon
(B) Teflon
(C) Caprolactam
(D) Polystyrene

Answer – C

110. Sponges belong to which of the following phylum?

(A) Mollusca
(B) Porifera
(C) Cnidaria
(D) Ctenophora

Answer – B

111. The colour of the blood of cockroach is—

(A) Red
(B) White
(C) Blue
(D) Gray

Answer – B

112. Jet Propulsion Laboratory of NASA is situated at —

(A) Houston
(B) Los Angeles
(C) Pasadena
(D) Cape Kennedy

Answer – C

113. Which of the following statement is not correct about carbon dioxide?

(A) It is a basic oxide.
(B) It is a green house gas.
(C) It forms dry ice.
(D) It is consumed during photosynthesis.

Answer – A

114. REDD+ programme is related to the mitigation of which of the following?

(A) Ocean acidification
(B) Deforestation
(C) Degradation of biodiversity
(D) Chlorofluorocarbon

Answer – B

115. DNS stands for—

(A) Domain Name System
(B) Data Net Service
(C) Data Net System
(D) Domain Name Setup

Answer – A

116. Walkie-talkie is the example of which communication channel?

(A) Simplex
(B) Medium Duplex
(C) Half Duplex
(D) Full Duplex

Answer – C

117. The word ‘insolation’ can be described as—

(A) Heat insulating materials
(B) Incoming solar radiations
(C) Insoluble materials
(D) None of the above

Answer – B

118. Total internal reflection occurs, when light travels—

(A) From diamond to glass
(B) From water to glass
(C) From air to water
(D) From air to glass

Answer – A

119. If both object and image in a concave mirror are at the centre of curvature, then the image formed will be—

(A) Larger than the object
(B) Smaller than the object
(C) Same in size as that of the object
(D) Virtual

Answer – C

120. AC is more advantageous in comparison to DC, because—

(A) AC has more electrical energy.
(B) AC voltage is free from decrease-increase.
(C) Production cost of AC is less.
(D) AC can be transferred to long distance with minimum power loss.

Answer – D

121. Which of the following statement is not correct?

(A) The ammeter has a shunt of low resistance.
(B) An ammeter is always connected in series in a circuit.
(C) The voltmeter has a shunt of high resistance.
(D) A voltmeter is always connected in parallel in a circuit.

Answer – C

122. Which of the following statement is not correct?

(A) The ammeter has a shunt of low resistance.
(B) An ammeter is always connected in series in a circuit.
(C) The voltmeter has a shunt of high resistance.
(D) A voltmeter is always connected in parallel in a circuit.

Answer – C

123. When equal masses of oxygen, hydrogen and methane are taken in a container under identical condition, then what will be the ratio of their volumes?

(A) 1:1:1
(B) 1:16:2
(C) 2:16:1
(D) 1:4:1

Answer – B

124. Which of the following disease is caused due to the deficiency of protein?

(A) Marasmus
(B) Rickets
(C) Beri-Beri
(D) Pellagra

Answer – A

125. The micro-organism which can survive and grow below the temperature of 5°C is called—

(A) Thermophiles
(B) Mesophiles
(C) Psychrophiles
(D) None of these

Answer – C

126. Lysimeter is used to measure—

(A) Water Potential
(B) Percolation and Leaching loss
(C) Evaporation loss
(D) All of the above

Answer – B

127. Which breed of goat is called the ‘queen of milk of the world’?

(A) Algerian
(B) Saanen
(C) Maradi
(D) Angora

Answer – B

128. SWAS, STAR and SAFAL is related to—

(A) Dwarf planets
(B) Green firecrackers
(C) Hybrid of Arhar
(D) Loan provided to micro enterprises

Answer – B

129. Which of the following is not a water-borne disease?

(A) Diarrhea
(B) Amoebiasis
(C) Typhoid
(D) Hepatitis-C

Answer – D

130. MS Office is a—

(A) System Software
(B) Application Software
(C) Operating System Software
(D) Coding Language

Answer – B

131. Who is called the father of video games?

(A) Karl Benz
(B) Emile Berliner
(C) Rudolf Diesel
(D) Ralph H. Baer

Answer – D

132. Formation of shadows can be explained by—

(A) Rectilinear propagation of light
(B) Reflection
(C) Refraction
(D) Total internal reflection

Answer – A

133. Arrange the speed of sound in ascending order in the given mediums—
I-Water, II-Steel, III-Nitrogen

(A) III, II, I
(B) III, I, II
(C) I, III, II
(D) II, I, III

Answer – B

134. If current flows through a spring then it—

(A) Gets compressed
(B) Gets expanded
(C) Oscillates
(D) Remains unchanged

Answer – A

135. The movement of charged particles in a fluid under the influence of an electric field is called—

(A) Brownian Movement
(B) Tyndall Effect
(C) Diffusion
(D) Electrophoresis

Answer – D

136. The relation of the force (F) between the two point charges and the distance (r) between them, is—

(A) F oc 1/r
(B) F oc r
(C) F oc r2
(D) F oc 1/2 c

Answer – D

137. Which gas smells like rotten eggs?

(A) Carbon monoxide
(B) Sulphur dioxide
(C) Sulpture trioxide
(D) Hydrogen sulphide

Answer – D

138. Which of the following is not correct about the vulcanisation of rubber and its effect?

(A) Rubber becomes soft and tender.
(B) Rubber becomes strong and hard.
(C) Vulcanisation is a chemical process.
(D) Rubber becomes tolerable to higher temperature.

Answer – A

139. The fungus that grows on the skin in rainy days is —

(A) Mucor
(B) Albugo
(C) Penicillium
(D) Rhizopus

Answer – C

140. Methane is present in the atmosphere of —

(A) Moon
(B) Sun
(C) Mars
(D) Jupiter

Answer – D

141. Which satellite launch vehicle rocket of ISRO is nicknamed as ‘Bahubali’?

(A) GSLV Mk III
(B) Scramjet engine-TD
(C) RLV-TD
(D) None of the above

Answer – A

142. Which of the following country is not the member of South Asia Co-operative Environment Programme (SACEP)?

(A) Afghanistan
(B) Pakistan
(C) Myanmar
(D) Maldives

Answer – C

143. Badlands National Park is situated in —

(A) South Dakota
(B) North Dakota
(C) Wyoming
(D) Nebraska

Answer – A

144. Which is the world’s oldest web browser?

(A) World Wide Web
(B) Mosaic
(C) Opera
(D) Netscape

Answer – A

145. What is the full form of PDF?

(A) Protocol Document Form
(B) Printable Document Format
(C) Portable Document Format
(D) Page-wise Document Format

Answer – C

146. Linux is a _______

(A) High level language
(B) Operating system
(C) Interpreter
(D) Assembly language

Answer – B

147. Earth is pulling in the same direction by the gravitational pull of the sun and moon which is caused?

(A) Spring tides
(B) High tides
(C) Low tides
(D) Neap tides

Answer – A

148. Under normal conditions, the inner lining of the stomach is damaged by the action of an acid. Who saves it?

(A) Gastric Glands
(B) Mucus
(C) Enzymes
(D) Villi

Answer – B

149. Which of the following cannot be digested by humans.

(A) Cellulose
(B) Starch
(C) Amino Acids
(D) Glycogen

Answer – A

150. Which of the following is found only in plant cells?

(A) Pterido phyta
(B) Mitochondrion
(C) Plastids
(D) Nucleus

Answer – C

151. Under, Which of the following Ephedra plant is classified?

(A) Gymnosperm
(B) Augiosperms
(C) Bryophyta
(D) Gymnosperm

Answer – D

152. Which of these fibrous crops is used to make thick cloths, bags and decorative items?

(A) Hemp
(B) Hoopvine
(C) Jute
(D) Cotton

Answer – C

153. Who coined the term “survival of the fittest?”

(A) Charles Darwin
(B) Albert Einstein
(C) Herbert spencer
(D) Archimedes

Answer – C

154. Which of the following is used to convert alternating current to direct current?

(A) Rheostat
(B) Capacitor
(C) Rectifier
(D) Calorimeter

Answer – C

155. Movable Joints of two bones lubricating fluid is present called

(A) Synovial fluid
(B) Amniotic fluid)
(C) Cerebrospinal fluid
(D) Interstitial fluid

Answer – A

156. Name the scientist who propounded this theory that the electrons were embedded in a positive sphere?

(A) E.Rutherford
(B) J.J. Thomson
(C) Camilio Golgi
(D) Neils Bhor

Answer – B

157. Which organic compounds have the suffix ‘al? Attached to their name—

(A) Alkaline
(B) aldehyde
(C) Alkyle
(D) Alcohol

Answer – B

158. Which of the following is an animal hormone?

(A) Cytokinins
(B) Gibberellins
(C) Auxin
(D) Insulin

Answer – D

159. What is the name for calcium oxide?

(A) Quick lime
(B) Cement
(C) Lime Soda
(D) Baking Soda

Answer – A

160. One of the following similarity between acid and base is—

(A) Their are used as preservatives
(B) Their pH is less than 7
(C) The process of mixing acid and base in water is exotheronic
(D) It is bitter in taste

Answer – C

161. What is the name of the inventor of the computer mouse?

(A) Paul Allen
(B) Douglas Engelbart
(C) Jaap Haartsen
(D) Charles Simonyi

Answer – B

162. Which metal is used to make micro-chips?

(A) Silicon
(B) Duralumin
(C) Steel
(D) Tungsten

Answer – A

163. Which of the following particle has 20 neutron and 18 electron?

(A) 17C37
(B) 18Ar38
(C) 19K39
(D) 16S36

Answer – B

164. Which of the following is the heaviest element?

(A) Osmium
(B) Oxygen
(C) Hydrogen
(D) Carbon

Answer – A

165. Which is the largest animal kingdom that includes insects?

(A) Annelida
(B) Platyhelminthes
(C) Aschelminthes
(D) Arthropoda

Answer – D

166. The number of chromosome becomes _____ after fertilization in a plant.

(A) Haploid
(B) Diploid
(C) Triploid
(D) Polyploid

Answer – C

167. What is Ideonella Sakaiensis?

(A) A superbug which is immunised to all the last antibiotic.
(B) A bacterium which is capable of breaking down and consuming the PET Plastic.
(C) A new species of frog found in the Western Ghat.
(D) A bacterium found in an international space station

Answer – B

168. Who among the following is related to ‘The Theory of Evolution by Natural Selection’?

(A) Ernst Haeckel
(B) Charles Darwin
(C) Robert Whittaker
(D) Carl Wose

Answer – B

169. The full form of VLSI is—

(A) Very Large Scale Integration
(B) Village Level System Integration
(C) Virtual Light System Information
(D) Verified Large System Integration

Answer – A

170. Which of the following is the first super computer developed in 1976?

(A) Acorn Atom
(B) Cray-1
(C) PCW Computer
(D) PET Computer

Answer – B

171. The objective of Montreal Protocol is—

(A) To reduce the ozone depleting substance
(B) Conservation of bio-diversity
(C) Prevention and control of water pollution
(D) To control the emission of carbon dioxide

Answer – A

172. Which of the following has the highest population in a food chain?

(A) Secondary consumers
(B) Primary consumers
(C) Decomposers
(D) Producers

Answer – D

173. Which gland is located between the lungs?

(A) Pineal gland
(B) Thymus gland
(C) Hypothalamus gland
(D) Pituitary gland

Answer – B

174. Xeropthalmia is caused due to the deficiency of which Vitamin?

(A) C
(B) D
(C) K
(D) A

Answer – D

175. The main constituent of modern Olympic gold medal is —

(A) Bronze
(B) Gold
(C) Copper
(D) Silver

Answer – D

176. Nuclear fusion reaction is based on which of the following equation?

(A) E = mc2
(B) E = m2c
(C) C2 = em
(D) E2 = mc

Answer – A

177. Which of the following is an Indian research centre in Antarctica ?

(A) Maitri
(B) Orcadas
(C) Hope Bay
(D) Mavsan

Answer – A

178. Which of the following does mean the scientific Study of domestic dogs?

(A) Carpology
(B) Chrematistics
(C) Cynology
(D) Craniology

Answer – C

179. The radius of which of the following is same as that of the first Bohr’s orbit of hydrogen atom?

(A) He+ (n = 2)
(B) Li+ (n = 2)
(C) Li+ (n = 3)
(D) Be3+ (n = 2)

Answer – D

180. Carbogen is a mixture of —

(A) CO and CO2
(B) CO2 and O2
(C) CO and O2
(D) CH4 and O2

Answer – B

181. The layer of fibrous tissues which cover the testis of a male human being, is called—

(A) Pericardium
(B) Peritoneum
(C) Tunica Albuginea
(D) Seminiferous Tubules

Answer – C

182. Which of the following is a false feet by which amoeba swallows its food?

(A) Exopodia
(B) Pseudopodia
(C) Filopodia
(D) Reticulopodia

Answer – B

183. The genetic material of the virus which causes AIDS, is—

(A) single-stranded circular DNA
(B) double-stranded DNA
(C) single-stranded RNA
(D) double-stranded RNA

Answer – C

184. What are the symptoms of the people suffering from Anorexia Nervosa?

(A) They can be paralysed.
(B) They can experience mental retardation.
(C) They are unable to speak properly.
(D) They eat very less and fear about the weight gain.

Answer – D

185. What is Cache memory?

(A) RAM
(B) ROM
(C) EROM
(D) EPROM

Answer – A

186. Which of the following is not a storage device?

(A) Hard Disc
(B) CD-ROM
(C) Flash Drive
(D) Modem

Answer – D

187. Biodiversity refers to—

(A) Recycling of solid wastes
(B) Diversity of lives on the earth
(C) Conservation of culture and tradition
(D) Study of animals

Answer – B

188. World Wetland Day is observed every year ____ on February.

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer – A

189. The value of acceleration due to gravity—

(A) Will remain same everywhere in the universe.
(B) Will remain same everywhere on the earth.
(C) Depends on the latitude of a place on the earth.
(D) Is more on the moon, because its radius is less.

Answer – C

190. Oil spreads over the surface of water, because—

(A) Oil is more dense than water.
(B) Oil is less dense than water.
(C) Surface tension of oil is more than that of water.
(D) Surface tension of oil is less than that of water.

Answer – D

191. The rate of cooling of a body depends on—

(A) Difference of temperature of the body and the surroundings
(B) Nature of surface of the body
(C) Area of surface of the body
(D) All of these

Answer – D

192. How many images will be formed when two plane mirrors are inclined at 120°?

(A) 2
(B) 1
(C) 3
(D) 4

Answer – A

193. Which of the following is used as a substitute for Mercury in thermometers?

(A) Arsenic
(B) Bromine
(C) Galinstan
(D) Selenium

Answer – C

194. Which of the following is also known as Epsom salt—

(A) Sodium Sulphate
(B) Magnesium Sulphate
(C) Calcium Sulphate
(D) Ferrous Sulphate

Answer – B

195. The bond present between the atoms of nitrogen gas is—

(A) Ionic bond
(B) Single covalent bond
(C) Double covalent bond
(D) Triple covalent bond

Answer – D

196. Which of the following crop is affected from blight disease?

(A) Potato
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Wheat

Answer – A

197. Bull semen is stored in—

(A) Liquid Nitrogen
(B) Liquid Hydrogen
(C) Liquid Oxygen
(D) Liquid Sodium

Answer – A

198. The New Horizons Mission of NASA is related to the study of which of the following?

(A) The objects of Kuiper Belt
(B) Supernova and Blackhole
(C) Dark matter
(D) Solar firing

Answer – A

199. “HELINA” is a/an—

(A) Anti tank guided missile
(B) Nuclear torpedo
(C) Surface-to-Air guided missile
(D) None of these

Answer – A

200. Unicode provides for —

(A) A uniform code for testing all computer programmes.
(B) A specific code to assign every computer company.
(C) A code for the symbols of English language.
(D) A specific code to every character and symbol in every language.

Answer – D

201. The language which a computer can understand is —

(A) High level language
(B) Machine language
(C) Assembly language
(D) All of these

Answer – B

202. Kyoto Protocol came into effect in which year?

(A) 2005
(B) 1997
(C) 2000
(D) 2002

Answer – A

203. Biological Oxygen Demand (BOD) measures which of the following?

(A) The oxygen used by micro-organisms during oxidation to decompose organic matters.
(B) The particle dissolved in water.
(C) The particle dissolved in air.
(D) The noise level in the air

Answer – A

204. Ozone is found in which layer of the atmosphere?

(A) Mesosphere
(B) Stratosphere
(C) Ionosphere
(D) Troposphere

Answer – B

205. The apparent weight of a person is twice its weight in the lift. What will be the acceleration due to gravity in this condition?

(A) g, vertically downward
(B) g, vertically upward
(C) 0
(D) 2g, vertically upward

Answer – B

206. The tendency of liquid surfaces to shrink into the minimum surface area possible and the contraction of water droplets is due to —

(A) Viscosity
(B) Density
(C) Vapour pressure
(D) Surface tension

Answer – D

207. The specific heat capacity of a substance is equal to —

(A) Mass of the substance x heat capacity
(B) heat capacity/mass of the substance
(C) Amount of heat required/density of the substance
(D) Mass of the substance/heat capacity

Answer – B

208. Resonance is related to —

(A) Amplitude
(B) Wavelength
(C) Frequency
(D) None of the above

Answer – C

209. He fundamental scientific principle in the operation of a battery is —

(A) Acid-base interaction
(B) Dialysis
(C) Electrolysis
(D) Metabolism

Answer – C

210. Agenda 21’ declaration is related to which of the following convention?

(A) Kyoto Protocol
(B) Montreal Protocol
(C) Earth Summit, Rio de Janeiro
(D) Geneva Protocol

Answer – C

211. Nanda Devi Biosphere Reserve is located in which _____ state?

(A) Madhya Pradesh
(B) Odisha
(C) Uttarakhand
(D) Assam

Answer – C

212. Which part of the body is most affected by fasting for a long time?

(A) Intestine
(B) Kidneys
(C) Lungs
(D) Heart

Answer – B

213. Why is carbon monoxide (CO) pollutant?

(A) It deactivates the nervous system.
(B) It reacts with haemoglobin.
(C) It reacts with oxygen.
(D) It prevents glycolysis.

Answer – B

214. The pH value of stomach is in which range?

(A) Between 6.8 to 7.2
(B) Between 1.5 and 2.0
(C) Between 7.6 to 8.6
(D) Between 7.1 and 8.2

Answer – B

215. which of the following is hot an electronic configuration of non metals?

(A) 2, 8, 6
(B) 2, 8, 7
(C) 2, 8, 4
(D) 2, 8, 5

Answer – C

216. Blood pressure and rate of respiration is controlled by?

(A) Bycerebellum
(B) Bycerebrum
(C) By medulla oblongata
(D) From pons varioli

Answer – C

217. The nature of anode say depends on —

(A) On nature of residual gas
(B) On nature of cathode
(C) Onnature of discharge tube
(D) Cathode on all

Answer – A

218. Chinook is related to —

(A) A polar research station
(B) A helicopter
(C) A nomadictribe
(D) A virus borne disease

Answer – B

219. X-rays intensity depends on —

(A) no. of electrons
(B) no. of protons
(C) no. of protons
(D) no. of positions

Answer – A

220. In information technology, OMR is used, the m has full forms —

(A) Manipulator
(B) Mirring
(C) Magnetic
(D) Mark

Answer – D

221. Spam is a—

(A) News group
(B) Application
(C) Operating system
(D) Unwanted email.

Answer – D

222. What is basis of naming of heavy water?

(A) Its density is three times more than normal water.
(B) In the place of protium, the heavy hydrogen deuterium is used.
(C) It is used in Heavy industry like as steel, chemical etc.
(D) It is used in nuclear reactor.

Answer – B

223. Which a bullet in motion hits and gets embedded in a solid resting on a frictionless table, then what is conserved in this process?

(A) Momentum and kinetic energy
(B) Momentum only
(C) Kinetic energy
(D) Neither kinetic energy no momentum

Answer – D

224. The most important characteristic of hanomaterial is —

(A) Force
(B) Friction
(C) Pressure
(D) Temperature

Answer – D

225. In blood _____ named matrix is present in which RBCs, WBCs and platelets floated.

(A) Saliva
(B) Plazma
(C) Lymph
(D) Cerebrospina fluid

Answer – B

226. In soda water which gas is present?

(A) Freon
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Carbon dioxide

Answer – B

227. For the synthesis of which lodiene is headed?

(A) Oestrogen
(B) Insulin
(C) Cytokinin
(D) Thyroxine

Answer – B

228. Chandrayan-2 was launched by which vehicle —

(A) GSLV MK-III-M1
(B) GSLV MK-III-M2
(C) GSLV MK-I-M2
(D) GSLV MK-II-M1

Answer – D

229. The distance between two successive crests or trough of a wave is called —

(A) Amplitude
(B) Wavelength
(C) Frequency
(D) Intensity

Answer – D

230. How many elements are present in longest form of periodic table?

(A) 16
(B) 8
(C) 18
(D) 32

Answer – A

231. To remove permanent hardness of water _________ is used.

(A) Lime
(B) Baking Soda
(C) Washing Soda
(D) Bleaching Powder

Answer – B

232. When India tested his second atom bomb explosion in pokharan?

(A) 1998
(B) 2003
(C) 1996
(D) 2001

Answer – A

233. Which spiral galaxy is nearest to Milky Way galaxy?

(A) Sun flower galaxy
(B) Andromeda galaxy
(C) Pinwheel galaxy
(D) Dwarf galaxy

Answer – B

234. In food chain which is included at the third nutrion level?

(A) Producer
(B) Consumer
(C) Secondary consumer
(D) Primary consumer

Answer – C

235. Small bead-like structures inside the ovary of flowers are called —

(A) Spore
(B) Floral saffron
(C) Petals
(D) Sepals

Answer – A

236. Which is the fat-accumulating tissue in our body?

(A) Vascular tissue
(B) Adipose tissue
(C) Areolar tissue
(D) Epithelial tissue

Answer – B

237. People with which of the following blood groups are considered universal recipients?

(A) A+
(B) AB+
(C) O+
(D) B+

Answer – B

238. What helps in digestion of food—?

(A) Helium
(B) Oxygen
(C) Silva
(D) Carbon

Answer – C

239. Who propounded the laws of planetary motion?

(A) Isaac Newton
(B) Johannes Kepler
(C) Galileo
(D) Roger Bacon

Answer – B

240. Which of the following elements is present in chlorophyll?

(A) Aluminum
(B) Iron
(C) Calcium
(D) Magnesium

Answer – D

241. Hay fever (Bhmal mimat) is caused by the presence of which of the following in polluted air?

(A) Carbon monoxide
(B) Specific particulate matter
(C) Pollen grain
(D) Ozone

Answer – C

242. Name the German chemist, who grouped the elements into triads (Ztpanke) in 1817.

(A) Henry Moseley
(B) Dmitri Ivanovich Mendeleev
(C) John Newlands
(D) Johann Wolfgang Dobereiner

Answer – D

243. Which of the following statements about antibiotics is not correct?

(A) Antibiotics are not effective against viruses.
(B) Antibiotics are not effective in colds and flu.
(C) Side effects of antibiotics can include chickenpox, filariasis and diphtheria.
(D) Antibiotics are effective against bacterial diseases.

Answer – C

244. Which element is necessary for the synthesis of thyroxin?

(A) Manganese
(B) Iodine
(C) Iron
(D) Zinc

Answer – B

245. Which of the following is a versatile element that forms the basis of all living things and many of the things we use?

(A) Carbon
(B) Antimony
(C) Barium
(D) Curium

Answer – A

246. Which function key (include thdbjpvd) helps to go to edit mode in Excel?

(A) F3
(B) F2
(C) F7
(D) F5

Answer – B

247. Which of the following does not affect the general performance of the computer?

(A) Size of Graphics card
(B) Motion of hard disc
(C) Speed of CPU
(D) Size of RAM

Answer – A

248. Which of the following set of species are isoelectronics?

(A) Na+, Ca2+, Mg2+
(B) Ca2+, Cs+, Br
(C) N3- , F , Na+
(D) Be, Al3+, Cl

Answer – C

249. Which of the following is not a nitrogenous fertilizer?

(A) Ammonium sulphate
(B) Calcium cyanide
(C) Superphosphate of lime
(D) Urea

Answer – C

250. What is another name of kneecap?

(A) Clavicle
(B) Patella
(C) Radius
(D) Joint

Answer – B

251. The Junction between two _____________ is called synapse?

(A) Epithelial cells
(B) Neurons
(C) Muscle fibers
(D) Nephrons

Answer – B

252. Which of the following Indian communication satellite was launched successfully but not from the soil of India?

(A) GSAT-19
(B) GSAT-17
(C) GSAT-14
(D) GSAT-12

Answer – B

253. Which of the following is an example of ‘Crowdsourcing’?

(A) Twitter
(B) Facebook
(C) Mygov.in
(D) Wikipedia

Answer – D

254. What does URL stand for in computer terminology?

(A) User Remote Location
(B) Universal Radio Laboratory
(C) User Random List
(D) Uniform Resource Locator

Answer – D

255. Which is the world’s oldest web browser?

(A) World Wide Web
(B) Mosaic
(C) Opera
(D) Netscape

Answer – A

256. An increase in the atmospheric temperature due to carbon dioxide, is called —

(A) Pasteur effect
(B) Greenhouse effect
(C) Blackman effect
(D) Emerson effect

Answer – B

257. Which one of the following is not a renewable source of energy?

(A) Wind energy
(B) Thermal energy
(C) Energy from Fossils
(D) Solar energy

Answer – C

258. Humid heat is experienced in summer, when the weather is —

(A) Raw
(B) Keen
(C) Scorching
(D) Muggy

Answer – D

259. The final image formed by an astronomical telescope is —

(A) Virtual and diminished
(B) Virtual and magnified
(C) Real and diminished
(D) Real and magnified

Answer – B

260. Nickel-Cadmium (Ni-Cd) battery is used in —

(A) Calculator
(B) Cordless electrical appliances
(C) Transistor
(D) All of the above

Answer – D

261. Which radiations of sunlight are used in heating a solar cooker?

(A) Ultraviolet
(B) Red light
(C) Infrared
(D) Cosmic rays

Answer – C

262. Aqua regia is a mixture of concentrated hydrochloric acid and concentrated nitric acid. What is the ratio of this mixture?

(A) 3:1
(B) 3:2
(C) 1:1
(D) 4:2

Answer – A

263. Which of the following is not a male reproductive organ of the flower?

(A) Anther
(B) Pollen grain
(C) Sepal
(D) Filament

Answer – C

264. DRDO-developed ‘Pinaka’ missile was successfully test fired from which testing venue?

(A) Chandipur, Odisha
(B) Satish Dhawan Space Centre, Andhra Pradesh
(C) Cuttack, Odisha
(D) None of the above

Answer – A

265. One disease symptom commonly seen in a per- son suffering from denque is?

(A) Significant decrease in the number of RBCs
(B) Significant reduction in the number of WBC
(C) Significant decrease in platelet count
(D) Significant increase in platelet count

Answer – C

266. If the resistance of the bulb filament is 500 ohms, how much current will flow through the electric bulb of 220 V source?

(A) 4.4 A
(B) 40 A
(C) 0.44 A
(D) 44 A

Answer – C

267. Consider the following statements —
Assertion (A): Vitamins are energy-boosting substances, which are required in small amounts for good health.
Reason (R): Vitamins help in keeping the body healthy by killing harmful bacteria’s
Find the correct answer from the code given below.

(A) (A) and (R) both are correct and (R) is the correct reason for (A).
(B) (A) and (R) both are correct but (R) is not the correct reason for (A).
(C) (A) is correct but (R) is false.
(D) (A) is wrong but (R) is correct.

Answer – C

268. Which of the following is the correct order on the basis of percentage amount of carbon—

(A) Steel < cast iron < wrought iron
(B) Steel < pig iron < wrought iron
(C) Steel < wrought iron < cast iron
(D) Wrought iron < steel < cast iron

Answer – D

269. Thousand T is—

(A) Indian submarine
(B) Indian missile
(C) Indian super computer
(D) Indian satellite

Answer – C

270. Carbon quantum dots help to detect which of the following?

(A) Cancer cells in human blood
(B) Arsenic pollutant in water
(C) PM10 in the air
(D) Presence of carbon on the surface of the moon

Answer – A

271. The number of electrons in ae 31/15p3- is—

(A) 15
(B) 16
(C) 19
(D) 18

Answer – D

272. The formula for washing soda is —

(A) Na2CO3
(B) Na2CO3.H2O
(C) Na2CO3.7H2O
(D) Na2CO3.10H2O

Answer – D

273. What is the number of bones found in the skull—?

(A) 26
(B) 28
(C) 107
(D) 29

Answer – D

274. Visceral friction is ______________.

(A) Little more than limited friction
(B) Slightly less than limited friction
(C) Like limited friction
(D) Sometimes less and sometimes more than limited friction

Answer – B

275. The temperature of a body is an indicator of which of the following?

(A) Total energy of the molecules of the body
(B) Average energy of the molecules of the body
(C) Total speed of the molecules of the body
(D) Average kinetic energy of the molecules of the body

Answer – D

276. Which of the following are electromagnetic waves?

(A) X-rays
(B) Beta-rays
(C) Ultrasonic-Rays
(D) Alpha-Rays

Answer – A

277. Identify the odd one out in the following colors

(A) Green
(B) Brown
(C) Red
(D) Yellow

Answer – B

278. Tap game obtained by a superconductor—

(A) 24K
(B) 133K
(C) 150K
(D) 300K

Answer – B

279. The unit of energy is the unit.

(A) Ampere
(B) Lambert
(C) Electron volt
(D) Candela

Answer – C

280. Aqueous solution of ammonium chloride is—

(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Neutral
(D) Colorful

Answer – B

281. Which of the following does not have 6 x 1023 atoms?

(A) 6 grams Carbon
(B) 1 g hydrogen
(C) 14 grams nitrogen
(D) 35.5 g chlorine

Answer – A

282. Except for crocodiles, the heart of all reptiles is a sep-tum.

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) six

Answer – B

283. Which of the following produces antibody in the plasma of the blood?

(A) Monocyte
(B) Lymphocyte
(C) Eosinophil
(D) Neutrophil

Answer – B

284. Widal test is used to diagnose which of the following?

(A) Salmonellosis
(B) Malaria
(C) Cholera
(D) Typhoid

Answer – D

285. Which of the following is an autosomal dominant disorder?

(A) Albinism
(B) Cystic Fibrosis
(C) Phenylketonuria
(D) Alzheimer’s disease

Answer – D

286. Montreal Protocol is related to the protection of which of the following?

(A) Greenhouse gases
(B) Acid rain
(C) Ozone layer
(D) Endangered species

Answer – C

287. The source of energy which has been accumulated over a long period of time and cannot be readily replaced by natural means after its consumption, is called —

(A) Renewable source of energy
(B) Non-renewable source of energy
(C) Solar Energy
(D) Good source of energy

Answer – B

288. Peristalsis is—

(A) Churning of food by tongue
(B) Movement of food into the esophagus
(C) Grinding of food in the stomach
(D) Absorption of water and minerals in the colon

Answer – B

289. Blood clotting proteins —

(A) Fibrinogen and prothrombin
(B) Pepsin and Trypsin
(C) Insulin and glucagon
(D) Collagen, keratin

Answer – A

290. The term ‘Raman effect’ is related to the characterization of —

(A) Heat
(B) Light
(C) Electric
(D) Magnetisation

Answer – B

291. The time period of a simple pendulum inside a satellite revolving around the circumference of the earth will be —

(A) Zero
(B) 00
(C) T
(D) 2T

Answer – B

292. Which one of the following terms does not represent the power (msambjtpab chavumt) in an electric circuit?

(A) I2R
(B) IR2
(C) VI
(D) V2/R

Answer – B

293. The atomic number of radioactive elements is —

(A) Less than 12
(B) More than 20
(C) Over 90
(D) Equal to 20

Answer – C

294. The correct sequence of blood transport is —

(A) Ventricles > Atria > Veins > Arteries
(B) Atrial > ventricles —> arteries > ventricles
(C) Arteries > Veins > Ventricles > Atria
(D) Veins > Atrial > Ventricles > Arteries

Answer – D

295. The concept of stable orbital-path of an electron in an atom was first propounded by —

(A) Rutherford
(B) Bohr
(C) Thomson
(D) Sommerfeld

Answer – B

296. Identity the false statement —

(A) One mole is equal to 6.023 x 1023 particles.
(B) Molar mass is the mass of one molecule.
(C) Molar mass is the mass of one mole of the substance.
(D) Molar mass is the mass of a molecule expressed in gram/mol.

Answer – B

297. Cambium is mainly found in which plants?

(A) Monocot Plants
(B) Dicot Plants
(C) Annual Plant
(D) Woody Plant

Answer – B

298. The most commonly prescribed drug for the AIDS(HIV) Virus is —

(A) Zidovudine (Azidothymidine)
(B) Miconazola
(C) Nonoxynol-9
(D) Virazole

Answer – A

299. The vaccine against small pox contains —

(A) Killed germs
(B) Weakened germs
(C) Live antibodies
(D) Activated germs

Answer – D

300. The medical term used for sleeplessness is —

(A) Somnambulism
(B) Insomnia
(C) Hallucination
(D) Nocturia

Answer – B

301. Greenhouse gas is the mixture of gases which is efficient for —

(A) Equally visible and infrared
(B) Visible radiation more than the infrared
(C) Infrared radiation more than the visible
(D) Neither visible nor infrared radiation

Answer – D

302. What is the SI unit of calorific value?

(A) J/g
(B) Kilocalorie/kg
(C) kj/kg
(D) Calorie

Answer – C

303. On a 14″ T.V. or computer monitor, the dimension of 14″ represents –

(A) Length of the screen
(B) Breadth of the screen
(C) Diagonal of the screen
(D) Maximum length of entire monitor

Answer – C

304. Which of the following is not a logic gate?

(A) AND
(B) OR
(C) NAND
(D) All of these are logic gates

Answer – D

305. the refractive indices of kerosene oil, turpentine oil and water are 1.44, 1.47 and 1.33 respectively. The speed of light will be maximum in ___________.

(A) Kerosene oil
(B) Turpentine oil
(C) Water
(D) Speed will be equal in all

Answer – C

306. Which of the following is a longitudinal wave?

(A) Thermal radiation
(B) X-Ray
(C) Ultraviolet rays
(D) Seismic waves

Answer – D

307. Which of the following is not correct about geostationary satellite?

(A) Its duration is 24 hours.
(B) Its angular velocity is equal to the angular velocity of the Earth on its axis.
(C) It is fixed at one place in space.
(D) It revolves over the equator from West to East.

Answer – C

308. When a ship sailing in a river comes into the sea, then the level of the ship will —

(A) Remain the same
(B) Rise up a bit
(C) Come down a bit
(D) Either rise up or come down depending on the load lying in it

Answer – B

309. What are the five groups in which the plants are divided?

(A) Annelida, Bryophytes, Pteridophytes, Gymnosperm and Angiosperm
(B) Mollusca, Bryophytes, Pteridophytes, Gymnosperm and Angiosperm
(C) Thallophytes, Bryophytes, Pteridophytes Gymnosperm and Angiosperm
(D) Arthropoda, Bryophytes, Pteridophytes, Gymnosperm and Angiosperm

Answer – C

310. Which one of the following is not an operating system?

(A) Unix
(B) Mac OS
(C) SQL
(D) Linux

Answer – C

311. Human growth hormone is secreted by which gland?

(A) Posterior lobe of pituitary gland
(B) Anterior lobe of pituitary gland
(C) Thyroid gland
(D) Pancreas

Answer – B

312. The process of converting sugar into alcohol is called which of the following?

(A) Bleaching
(B) Fermentation
(C) Oxidation
(D) Pasteurization

Answer – B

313. Various diseases related to respiratory system are caused by which type of pollution?

(A) Air pollution
(B) Air pollution
(C) Oxidation
(D) Noise pollution

Answer – A

314. From the plant, the seed develops into an embryo, which under proper conditions germinates. This process is known as which of the following?

(A) Germination
(B) Cross-Pollination
(C) Pollination
(D) Transpiration

Answer – A

315. ______________ is a type of waste disposal system of the cell. They help to keep the cell clean by digesting any foreign material as well as the decayed organelles.

(A) Plastids
(B) Lysosomes
(C) Mitochondria
(D) Golgi

Answer – B

316. The instrument used to measure the electric current is called

(A) Battery
(B) Voltmeter
(C) Meter
(D) Ammeter

Answer – D

317. Which of the following instruments is used to measure relatively high temperatures, such as in furnaces?

(A) Ammeter
(B) Pyrometer
(C) Bolometer
(D) Ummajmat

Answer – B

318. The positively charged ion is called

(A) Molecule
(B) Nuclear
(C) Cation
(D) Anion

Answer – C

319. What is ‘heat balance’?

(A) The balance between the heat emitted from the Sun and the incident heat absorbed by the Earth
(B) Solar radiation
(C) The balance between the incoming heat absorbed by the earth and the outgoing heat in the form of radiation
(D) Terrestrial radiation

Answer – C

320. Which of the following is measured in joule?

(A) Velocity
(B) Energy
(C) Power
(D) Force

Answer – B

321. Which of these gases present in the atmosphere is used in all the three processes called combustion, respiration and formation of oxides of nitrogen?

(A) Carbon
(B) Oxygen
(C) Hydrogen
(D) Helium

Answer – B

322. Which of the following elements occurs as a greenish-yellow gas with a characteristic odor at room temperature?

(A) Iodine
(B) Hydrogen sulfide
(C) Carbon monoxide
(D) Chlorine

Answer – D

323. Which of the following elements is a liquid at room temperature (tm.m.m.)?

(A) Chromium
(B) Mercury
(C) Sodium
(D) Titanium

Answer – B

324. Which of the following is not used as a moderator in nuclear reactors?

(A) Water
(B) Graphite
(C) Boron
(D) Heavy water

Answer – C

325. Glucose molecules are broken down into………?

(A) Cytoplasm
(B) Pyrovic Acid
(C) Lactic acid
(D) Mitochondria

Answer – B

326. Which one of the following is a component of the ‘Central Processing Unit’ (twelfth in five minutes)?

(A) Memory
(B) Mouse
(C) Monitor
(D) Keyboard

Answer – A

327. The system, which converts the IP address (pq.km) into an easily remember able format, is called…..?

(A) Domain Name System
(B) Domain Numbering System
(C) Packet-Switching Domain System
(D) Domains

Answer – A

328. The ______________ gas released from chlorofluorocarbons is harmful to the ozone layer.

(A) Hydrogen
(B) Chlorine
(C) Hydrogen sulfide
(D) Nitrogen dioxide

Answer – B

Leave a Reply