Weather: IELTS Speaking Questions with Answers

Weather IELTS Speaking Questions Answers Eduhyme

Talking about weather in IELTS Speaking can be a challenge, not only for the vocabulary, but also knowing what to talk about. The IELTS Speaking Module is designed to assess your English Language Speaking Skills. To ensure a good score in the IELTS Speaking Module, you must study and practice the common Speaking Question types.

Get ideas on  the sample answers below and practice to achieve your target band score. Here are some of the questions asked:

1. What kind of weather is typical in your hometown?

Answer – It’s a jungle climate, so it’s quite hot all year long. During wet season, it is extremely humid and sticky. For many, the climate is hard to take. For me, I’m used to it. I don’t even sweat profusely (sweat a lot).

2. How many seasons are there in your place?

Answer – Two seasons- wet and dry. They each last about half the year. In wet season, there are downpours (extreme, heavy rain) and it’s generally humid and sticky. In dry season, it is a dry heat. I find dry season to be a lot more comfortable although the flora in wet season is more impressive.

3. What is your favorite season?

Answer – I would say dry season. It’s difficult to get around during wet season during a downpour since our culture is to go around by motorbike, not to mention that the streets flood easily. All in all, it’s a hassle (annoying or difficult). So, I much prefer the dry season since it’s a dry, more bearable heat.

4. What kind of weather do you like most?

Answer – If I could choose, I would say about 28 degrees, dry, with a cool breeze. This would be ideal whether to go for a motorbike ride around the countryside or lie out on the beach. Since I don’t like extremes, this would be perfect for me.

5. Do you prefer dry or wet weather?

Answer – Dry! As I said before, heavy rain becomes a hassle in my city. Moreover, the dry heat feels a lot more comfortable, as the humidity is nearly unbearable in this part of the world at times.

6. Do you like hot weather?

Answer – I’m used to it. My city is very hot and humid, so it’s something I’m built for. I adapt by buying clothes that withstand sweat well, such as cotton or linen. On the other hand, I avoid materials like silk or wool that cause one to sweat more and/or feel sticky.

7. What kind of weather is typical in your hometown?

Answer – It’s a jungle climate, so it’s quite hot all year long. During wet season, it is extremely humid and sticky. For many, the climate is hard to take. For me, I’m used to it. I don’t even sweat profusely (sweat a lot).

8. What do you do in hot weather?

Answer – Since I live close to the coast, I often go to the beach on hot days. I also have a pool in my apartment complex, so you can often find me there on hot days, as well. On days that are unbearable, I stay inside in the air conditioning and watch TV or go to the gym.

9. What is your favorite season?

Answer – I would say dry season. It’s difficult to get around during wet season during a downpour since our culture is to go around by motorbike, not to mention that the streets flood easily. All in all, it’s a hassle (annoying or difficult). So, I much prefer the dry season since it’s a dry, more bearable heat.

10. Would you like to visit a hot country?

Answer – Sure! It’s something I’m used to. I am interested in countries in Asia and the Middle East, such as India, Cambodia, and Saudi Arabia, and the heat wouldn’t stop me from visiting there. I would simply wear breathable clothes and stay inside during the peak heat hours.

11. Do you like wet weather?

Answer – No! I don’t know why, but I tend to feel a little down in the dumps (depressed) in the rain. I especially feel that way when I wake up in the morning and it’s still dark. So, a sunny climate definitely suits me better!

12. How many seasons are there in your place?

Answer – Two seasons- wet and dry. They each last about half the year. In wet season, there are downpours (extreme, heavy rain) and it’s generally humid and sticky. In dry season, it is a dry heat. I find dry season to be a lot more comfortable although the flora in wet season is more impressive.

13. What kind of weather do you like most?

Answer – If I could choose, I would say about 28 degrees, dry, with a cool breeze. This would be ideal whether to go for a motorbike ride around the countryside or lie out on the beach. Since I don’t like extremes, this would be perfect for me.

You may also like:

Follow us on Twitter for more updates and the latest test tasks. If you want to support my work, you can buy me a cup of coffee here.

https://www.buymeacoffee.com/ihyme

Leave a Reply