TOEFL Vocabulary Practice Test – 60 Questions with Answer

TOEFL Vocabulary Practice Test Eduhyme

The TOEFL is a comprehensive English language exam required by more than 5,000 colleges and universities in the USA, Canada, and other parts of the world. In addition, foreign born professionals frequently need a TOEFL score for certification to practice their profession in the Canada or US.

Also Read: 70+ TOEFL Practice Test Exercises

Essential Words for the TOEFL provides you with TOEFL Vocabulary Practice Test. When reading this article, the answer is already mentioned below in every question. Allow yourself no more than 30 minutes to take this test.

1. It is evident that animals played a predominant role in the world of the upper Paleolithic Period.

(A) hazardous
(B) principal
(C) minuscule
(D) misunderstood

Answer: B

2. Some experts believe that the functions of the print media will be replaced by audio or visual media.

(A) distribution
(B) influences
(C) roles
(D) popularity

Answer: C

3. A central issue in probability is predicting the value of a future observation.

(A) recording
(B) interpreting
(C) observing
(D) foretelling

Answer: D

4. The modem world is inundated with competing propaganda and counterpropaganda.

(A) balanced
(B) sustained
(C) overwhelmed
(D) contaminated

Answer: C

5. The expansion of public services has caused concern that the civil service branches are becoming autonomous powers.

(A) independent
(B) advanced
(C) superior
(D) perilous

Answer: A

6. A deep rock tunnel between Washington, D.C. and Boston that employs an entirely new type of rapid conveyance is receiving serious consideration from civil planners.

(A) an outlandishly
(B) a comparatively
(C) an intrinsically
(D) a completely

Answer: D

7. Women’s magazines reflect the changing view of women’s role in society.

(A) distort
(B) show
(C) accentuate
(D) promote

Answer: B

8. Courtship is a widespread prelude to mating among modern reptiles.

(A) a tedious
(B) an uncontrolled
(C) a common
(D) an essential

Answer: C

9. The elimination of carbon dioxide is a necessary process in all animals.

(A) rejection
(B) accumulation
(C) deletion
(D) production

Answer: C

10. In contrast to traditional rhetoric, modern rhetoric has shifted its focus to the audience or reader.

(A) intensified
(B) narrowed
(C) maintained
(D) altered

Answer: D

11. The enormous rigid plates that make up the outer shell of the Earth continually move relative to one another.

(A) vast
(B) ancient
(C) dense
(D) deep

Answer: A

12. The process of eutrophication involves a sharp increase in the concentration of phosphorus and nitrogen and promotes the growth of algae.

(A) conceals
(B) boosts
(C) disrupts
(D) halts

Answer: B

13. Evidence that harmful effects may result from small amounts of radiation has prompted concern about low level irradiation from various sources.

(A) minimized
(B) exaggerate
(C) generated
(D) sustained

Answer: C

14. Large sponges often harbor smaller organisms.

(A) shelter
(B) reject
(C) avoid
(D) consume

Answer: A

15. Most varieties of squash were cultivated by American Indian civilizations.

(A) bartered
(B) grown
(C) eaten
(D) gathered

Answer: B

16. The sugar maple grows to a height of 120 feet and has a dense crown of leaves that turns bright red in the fall.

(A) vibrant
(B) thick
(C) remarkable
(D) large

Answer: B

17. The sumacs grown for landscape use display a graceful style with spectacular fall colors and colorful fruit clusters.

(A) elude
(B) maintain
(C) develop
(D) exhibit

Answer: D

18. Tadpoles typically dwell at the bottom of bodies of fresh water.

(A) swim
(B) feed
(C) live
(D) reproduce

Answer: C

19. John Quincy Adams was a conspicuous opponent of the expansion of slavery.

(A) consistent
(B) noticeable
(C) distinguished
(D) formidable

Answer: B

20. The Indian civilizations of Alabama spanned over 10.000 years.

(A) declined
(B) developed
(C) covered
(D) prospered

Answer: C

21. The banana is a gigantic herb that springs from an underground stem to form false trunks up

(3) to 20 feet high.
(A) an immense
(B) a striking
(C) an attractive
(D) a plentiful

Answer: A

22. The evolution of agriculture in the early years of the twentieth century was characterized by the partial mechanization of the sowing and reaping processes.

(A) created
(B) enriched
(C) accelerated
(D) typified

Answer: D

23. One of the most striking aspects of Indian cultures was the production of ceremonial costumes and ornaments worn during religious rituals.

(A) absurd
(B) remarkable
(C) arbitrary
(D) spontaneous

Answer: B

24. The innovative use of iron and steel in construction represented an important advancement in the building industry of the 1800s.

(A) improvement
(B) element
(C) influence
(D) occasion

Answer: A

25. Professional interior design assignment are typically complex endeavors that begin with an interview with the client.

(A) personal
(B) intricate
(C) orderly
(D) gratifying

Answer: B

26. In antiquity, mosaics were made of uncut pebbles of uniform size.

(A) consistent
(B) ideal
(C) moderate
(D) minuscule

Answer: A

27. All organisms must obtain nutrients from the environment in order to sustain themselves.

(A) isolate
(B) harvest
(C) acquire
(D) digest

Answer: C

28. Sauropods are distinguished by their body form as well as their enormous size.

(A) limited
(B) overwhelmed
(C) allocated
(D) identified

Answer: D

29. The predominant unit of drawing is the line.

(A) smallest
(B) resilient
(C) principal
(D) dramatic

Answer: C

30. The primary task of the kidney is to maintain the volume and composition of bodily fluids

(A) preserve
(B) distribute
(C) assimilate
(D) condense

Answer: A

31. The vital laws of geologic succession were not fully understood until the end of the eighteenth century.

(A) erratic
(B) complex
(C) legitimate
(D) indispensable

Answer: D

32. It is a familiar phenomenon that an object released above the Earth’s surface accelerates toward the Earth.

(A) positioned.
(B) freed
(C) transported
(D) observed

Answer: B

33. The Earth’s magnetic fields have been investigated with increasing accuracy for over one hundred years.

(A) probed
(B) dissected
(C) attracted
(D) repelled

Answer: A

34. In 1835, James Espy began extensive studies of storms from which he developed a theory to explain their sources of energy.

(A) documented
(B) Precise
(C) crucial
(D) comprehensive

Answer: D

35. One of the most beneficial effects of the automobile has been to permit nearly everyone in the automotive countries to travel for recreation.

(A) adverse
(B) advantageous
(C) fundamental
(D) practical

Answer: B

36. A major shift in propulsion technology during the postwar period caused the world to adopt jet propulsion as the power source for military and passenger aircraft.

(A) expansion
(B) advance
(C) switch
(D) discovery

Answer: C

37. Throughout the nineteenth century, a succession of improvements in textile machinery steadily increased the volume of cloth and garment production.

(A) attractiveness
(B) refinement
(C) quantity
(D) caliber

Answer: C

38. The human environment, in the biological sense, is chiefly a hostile one.

(A) mostly
(B) actually
(C) normally
(D) partially

Answer: A

39. All of the outer surfaces of the human body are covered with microorganisms that are potentially harmful.

(A) intolerable
(B) annoying
(C) intrusive
(D) unhealthy

Answer: D

40. One remarkable form of communication among insects is the dance language of the honeybee.

(A) substantial
(B) exceptional
(C) mysterious
(D) tangible

Answer: B

41. The celebrated beauty of Maine’s landscape and the character of its people have given the state a stature beyond its political and economic importance.

(A) renowned
(B) appealing
(C) incredible
(D) scenic

Answer: A

42. In the United Nations, controversies generated by political differences are generally settled by compromise.

(A) exaggerated
(B) created
(C) enhanced
(D) eroded

Answer: B

43. The United States sustains an economic life that is more diversified than any other on Earth.

(A) accelerated
(B) distinct
(C) impressive
(D) varied

Answer: D

44. Remains of ancient people dating to 9000 B.C. have been found in the state of Ohio.

(A) indigenous
(B) frail
(C) early
(D) conserved

Answer: C

45. Hawaii is economically vigorous, with extensive agriculture and manufacturing, and is a Pacific Basin transportation and cultural center.

(A) advantaged
(B) dependable
(C) involved
(D) strong

Answer: D

46. The unique nature of viruses requires careful study to determine how they develop in host cells.

(A) rage
(B) vague
(C) resilient
(D) intriguing

Answer: A

47. Active volcanoes are scattered over the area of the Earth known as the Ring of Fire.

(A) feared
(B) discovered
(C) distributed
(D) grouped

Answer: C

48. Theodore Roosevelt regarded vaudeville as an amusing North American pastime.

(A) abusive
(B) interesting
(C) enriching
(D) archaic

Answer: B

49. Most migrant workers move in a well-established pattern according to the season of the regions where they work.

(A) area
(B) way
(C) group
(D) habit

Answer: B

50. The standard definition of writing highlights the fact that writing is in principle the representation of language rather than a direct representation of thought.

(A) mentions
(B) conceals
(C) emphasizes
(D) distorts

Answer: C

51. An intensification of internal stress and conflict among social, racial, and ideological groups has had profound effects on education in the twentieth century.

(A) disruptive
(B) significant
(C) unavoidable
(D) debilitating

Answer: B

52. Visible light is the most familiar form of electromagnetic radiation (4).

(A) perceivable
(B) blinding
(C) dim
(D) measurable

Answer: A

53. Emotions influence the way humans conceive and interpret the world around them.

(A) modify
(B) mirror
(C) clarify
(D) overcome

Answer: C

54. All great encyclopedia makers have tried to objectively present (1) an accurate picture of civilization.

(A) an acceptable
(B) a balanced
(C) an enlightening
(D) a worthwhile

Answer: B

55. Conservative groups and artists in Hollywood have never been able to sustain a beneficial lasting relationship.

(A) gratifying
(B) enduring
(C) worthwhile
(D) reliable

Answer: B

56. A primary exception to the steady abandonment of windmills was their resurgence in rural areas for pumping water from wells.

(A) unmistakable
(B) wanton
(C) unhealthy
(D) constant

Answer: D

57. Equality, human rights, and justice are prominent issues that came from the United States’ civil rights movement of the 1960s.

(A) contemporary
(B) nominal
(C) conspicuous
(D) unique

Answer: C

58. The typical symphony orchestra has evolved gradually since the late eighteenth century.

(A) haphazardly
(B) scarcely
(C) steadily
(D) logically

Answer: C

59. The fire salamander takes its name from an old belief that it could withstand flames.

(A) survive
(B) extinguish
(C) elude
(D) reduce

Answer: A

60. Satellite images show tropical depressions as brilliant white masses of clouds.

(A) powerful
(B) vast
(C) radiant
(D) elaborate

Answer: C

Leave a Reply