Sleep: IELTS Speaking Questions with Answers

Sleep IELTS Speaking Questions Answers Eduhyme

Talking about Sleep in IELTS Speaking can be a challenge, not only for the vocabulary, but also knowing what to talk about. The IELTS Speaking Module is designed to assess your English Language Speaking Skills. To ensure a good score in the IELTS Speaking Module, you must study and practice the common Speaking Question types.

Get ideas on  the sample answers below and practice to achieve your target band score. Here are some of the questions asked:

1. How many hours do you sleep a day?

Answer – Since I work from sun up to sun down (all day long), it’s essential (very important) for me to get a healthy amount of sleep.

I usually go to bed between 10:30 and 11pm and get up between 4:30 and 5am. To be honest, I always set my alarm for 4:30 but I have a habit of pressing the snooze button (the button you press when your alarm goes off and you want to sleep more; usually lasts 5-10 minutes) 2 or 3 times so usually end up getting out of bed closer to 5.

2. Do you think it is enough? Why?

Answer – I think the minimum amount of sleep to be healthy is 6 hours a night. So yes, I do sleep an acceptable amount of hours.

But, to be honest, I think it’s unnatural to get up before the sunrise; I think we need natural light. Although I sleep about 6 hours, I still feel sleepy throughout the day. I think getting up at 6 would feel a lot more refreshing.

3. What do you do to improve sleeping quality?

Answer – With all the stressors that I face throughout the day, it’s important to take some deep breaths at the end of the day. I downloaded a meditation app called HeadSpace a few months ago and have started doing some meditation before sleep.

Furthermore, I try to avoid looking at my phone at least 30 minutes before bed because it stimulates my mind too much. I truly believe that meditation leads to a much more restful sleep.

4. Do you like sleeping during the day? Why?

Answer – When I take a nap, I tend to keep pressing the snooze button and end up (do something without wanting or trying to) sleeping for at least an hour and a half!

Although it feels amazing to escape the heat with an afternoon nap in an air conditioned room, I try to avoid it because I end up feeling more tired afterwards. I think a 30-45 minute nap would be ideal.

5. Do you think elderly people need more or less sleep than young? Why?

Answer – I imagine that an aging body exerts (use) much more energy for simple tasks that seem easy to a young, able body. Furthermore, they may be more sensitive to extreme weather.

With this said, I would say that the elderly require more rest. I believe if they have more rest, they can keep healthier and perhaps live a longer life.

6. When do you usually get up?

Answer – Well, I have to say that I kinda an early bird. I often call it a day early in the evening despite the redundant amount of workload and I would get into full gear and get stuff done the next day.

7. How long do you think it’s healthy to sleep?

Answer – It kind of depends on which age you are. For elderly people, approximately 4-5 hours will suffice as they don’t have to exert too much physically during the day. For younger people, 8 hours of sleep would recharge their batteries for the next working day.

8. How many hours do you spend on sleeping every day?

Answer – Usually I sleep for seven to eight hours every day in order to let my body relax. But if I have to learn for a big exam or prepare for some imperative tasks on the following day, I will burn the midnight oil.

9. Is it necessary to take a nap every day?

Answer – Yes, I believe having a short siesta after lunch, maybe for about half an hour, would be beneficial to our bodies to concentrate fully on learning and working in the afternoon.

For example, when I suffer from inadequate sleep, I may feel too dizzy and exhausted to do anything but after taking a short nap, I feel much more refreshed and full of energy.

10. What time do you usually go to bed?

Answer – Well, I usually go to bed at around 1 .pm every night after I have done all of my homework. I set a regular bedtime and try my best to stick to it so as to feel most refreshed when getting up as well as avoid sleep disorders such as insomnia.

11. Do you always have a good sleep?

Answer – No, not really. I can’t fall asleep when there is too much noise surrounding me from barking dogs, disturbing neighbors and city traffic and it makes me toss and turn all night. So sometimes I envy with those who can sleep well in whatever place.

You may also like:

Follow us on Twitter for more updates and the latest test tasks. If you want to support my work, you can buy me a cup of coffee here.

https://www.buymeacoffee.com/ihyme

Leave a Reply