Neighbors: IELTS Speaking Questions with Answers

Neighbors IELTS SPeaking Questions Answers Eduhyme

Talking about neighbors in IELTS Speaking can be a challenge, not only for the vocabulary, but also knowing what to talk about. The IELTS Speaking Module is designed to assess your English Language Speaking Skills. To ensure a good score in the IELTS Speaking Module, you must study and practice the common Speaking Question types.

Get ideas on  the sample answers below and practice to achieve your target band score. Here are some of the questions asked:

1. Are there many people living near you?

Answer – I’m still living with my family in the same neighborhood where I grew up and the number of household has been constantly increasing over the last decade. Some people have moved out of town but many have relocated to this part of the city for better employment opportunities and high living standards.

2. Do you know (all) your neighbors?

Answer – Unfortunately, no. I’ve got to admit that I could count the number of neighbors I’ve ever talked to on one hand. The reason might be I have limited contacts with others outside the office since I spend most of my time there, almost 12 hours per day to be exact. Thus, any time and energy I have left is invested in my family and friends.

3. How often do you see (or talk) to your neighbors?

Answer – Not as much as I should. I’m always up to my neck in work during weekdays, which only leaves weekends for social engagement.

Since my neighborhood is quite an ideal place for raising families, I often run into couples of kids when walking my dog on Sunday mornings. I actually prefer talking to children and the fact that they love my puppy is an effective icebreaker.

4. Do you think it’s important to know your neighbor?

Answer – I believe every relationship is worth putting efforts and can benefit us somehow and neighborhood is no exception. People usually say better is a neighbor who is near than a brother far away since they can offer help in a matter of minutes and look out for you when your family is not around.

5. How well do you know your neighbors?

Answer – Not very well, I’m afraid. Most of my friends around my age in the neighborhood have moved and I’ve never closed to any local seniors. We do exchange greetings and impersonal conversations when we bump into each other but nothing more.

6. Do you think it’s important for a person to have a good relationship with their neighbors?

Answer – Maintaining good relationships with neighbors can give you a sense of security and comfort to some certain extent.

On the one hand, they have your back when you are in trouble or keep an eye on your place when you have some business out of town. On the other hand, you don’t feel out of your element, especially when settling in a new city.

7. What do you think of your neighbors?

Answer – As much as I don’t really know my neighbors personally, my parents are friends with most of them whom they usually speak highly of. Some occasionally pay a visit to my house for a coffee talk with my dad or stop by to send newspapers they have collected for us.

We are a pretty close neighborhood; therefore, we treat one another with kindness and respect.

8. What kind of people are your neighborhoods?

Answer – Since our neighborhood has many social activities to promote a healthy lifestyle and a sense of unity among families, we meet frequently and understand more about each other after each time. Everyone is pretty engaging and cheerful in these kinds of sports events and some are extremely enthusiastic in supporting others.

9. Do you spend much time socializing with your neighbors in your neighbors’ homes?

Answer – Rarely have I ever been to my neighbors’ house, except my childhood friends’. I am an introvert and usually feel out of my element at others’ space. Therefore, unless they are extremely close to me, I prefer socializing with my neighbors somewhere public.

10. How (well) do you get along with your neighbors?

Answer – Although I’ve never had any deep, soul-searching conversations with most of the people in local community, we do share mutual respect and acknowledgement whenever engaging in a chat. Sometimes, when I need help with some gardening or housekeeping, they are always willing to give a hand.

11. What are the benefits of having good relationships with one’s neighbors?

Answer – I reckon that there would be lots of them. First of all, getting along well with your neighbors creates a sense of belonging and fulfilment.

This is exceptionally true with people who have to relocate and struggle with settling in. Having a friend to talk to would be a huge emotional support. Secondly, they will offer a helping hand when you are in trouble but having no family or friends around.

12. What sort of problem can people have with their neighbors?

Answer – There are tons of issues that can happen within a neighborhood such as noise disturbance or annoying neighbors. Some people have little concern about others’ well-being or state of mind. Thus, no matter what time it is, they would turn up the volume and leave others wide awake.

12. In what ways can neighbors help each other?

Answer – Neighbors could support each other, both emotionally and materially. For example, if someone well-liked and kind-hearted in the neighborhood is sick, others would visit and pray for him or her.

In case said person is experiencing financial difficulty and couldn’t afford medical treatment, he or she is likely to receive help from neighbors.

13. Have you ever asked a neighbor for help?

Answer – Surely. Although I’m highly independent, there are times that I have to lean on my neighbors. Most recently, I had to go on a business trip for a few weeks and none of my family could spend time in the city to look after my apartment.

I was kind of stressed out but a friend from next door offered to keep an eye on my place and help to deal with some daily duties of residents when I was away, which I truly felt grateful for.

14. Would you prefer to have young people as your neighbors or old people?

Answer – Either is OK with me as long as they’re decent and reasonable people. I have had my fair share of unpleasant experience with rude neighbors who lack common sense and social etiquettes; therefore, if they are mindful and can keep their voice and volume down in the middle of the night, it’s good enough for me.

15. Do you know your neighbors?

Answer – Yes, I do. My family has been living on the same block since I was born, so we’ve gotten to know each other quite well. We are close to my next door neighbor in particular, Ms. Elizabeth.

As she’s a widowed (husband died) 80 year old woman in poor health, we keep a close eye on her to make sure she’s managing on her own. The other neighbors have come and gone (many new ones have moved here, many have moved away) so we aren’t as close with them.

16. Do you like your neighbors?

Answer – Some of them! We are all quite fond of Miss Elizabeth; she has always been like a grandmother to me. She has always been there during our important milestones (important life stages) in life.

I’m always thrilled when she turns up at our door with freshly baked banana bread. On the other hand, some of our other neighbors are quite stand-offish ( unfriendly) so we tend to keep our distance. However, Miss Elizabeth is family.

17. What do you think of your neighbors?

Answer – I think they are just so-so people. It seems as though they lead stressful daily lives and cannot be bothered (making the effort would bother them) to talk to their neighbors.

They are caught up in (lost in) their own family dramas. We used to be friends with another neighbor, but then she ended up being too nosey (too interested in the lives of others), so now we just smile at her but don’t share our business.

18. How often do you see (or talk to) your neighbors?

Answer – Other than Ms. Elizabeth, I just see them in passing (see briefly). So, I see them everyday but really only talk to them once or twice a week when we are forced to be in the same vicinity. For example, when I take the garbage out, we usually make small talk (talk about unimportant things, like the weather etc.)

You may also like:

Follow us on Twitter for more updates and the latest test tasks. If you want to support my work, you can buy me a cup of coffee here.

https://www.buymeacoffee.com/ihyme

Leave a Reply