Mathematics: IELTS Speaking Questions with Answers

Mathematics IELTS Speaking Questions Answers Eduhyme

Talking about mathematics in IELTS Speaking can be a challenge, not only for the vocabulary, but also knowing what to talk about. The IELTS Speaking Module is designed to assess your English Language Speaking Skills. To ensure a good score in the IELTS Speaking Module, you must study and practice the common Speaking Question types.

Get ideas on  the sample answers below and practice to achieve your target band score. Here are some of the questions asked:

1. At what age did you start studying mathematics?

Answer – Well, I can’t exactly remember, but Math is a compulsory subject in primary school. All children have to learn this complex subject from the first grade. So I probably learnt simple addition at that age.

2. Do you like math?

Answer – To be honest, I was not really into Math when I was young because I found it extremely tedious. But when I got into high school, I gradually found myself more comfortable when studying Math and usually got high marks in this subject and this just made me keen on learning Math even more.

OR

Not at all! Maths has always been my worst subject. While I can write an amazing essay or learn foreign languages easily, I can’t seem to understand numbers very well. I always feel stressed and frustrated with myself in Maths class for not being able to think logically.

3. Do you like to use a calculator?

Answer – Yes, I do love using a calculator to make everything simpler! It allows me to calculate numbers more quickly without having to thinking much. I just need to input the figures into the calculator, then the right answers are displayed on the screen.

4. Do you think females are good at maths?

Answer – Hmm, I can’t say. I haven’t noticed whether one gender is better than the other at Maths. However, I’ve heard the stereotype that women don’t tend to think as logically as men, so maybe this affects their mathematical abilities.

5. When did you start learning Math?

Answer – Since I was 6 years old, maybe even 5. I remember doing some basic addition activities, such as counting chickens on the board. After that, we progressed onto subtraction, and then even multiplication tables and division!

6. Do you think maths is important?

Answer – Yes, I do. However, I don’t think that advanced math subjects, such as Calculus, Trigonometry, Geometry, etc. are very applicable in day-to-day life. On the other hand, basic math such as addition, subtraction, multiplication, and division are something that we use everyday, such as at the grocery store or work.

7. Who taught you maths?

Answer – My teachers, with my parents’ help at home. It all started with very basic equations like “If I take away one of these jelly beans, how many are there?”, which my parents practiced with me at home, also. But, first and foremost, it started at school.

8. Is maths difficult for you to learn?

Answer – Totally! I tend to have a more abstract (illogical) brain, so I am more apt (able) to subjects like art, literature, or music. Math was always the class I would dread (not look forward to) all day. Actually, I even failed Geometry in high school. Do you like to use a calculator? Yes! Calculators have made life much more convenient. Thinking back, I can’t remember a time without them. I remember my high school algebra teacher didn’t believe in them, which made the class even more of a challenge. However, I agree with her to an extent because it strengthened my mental math (math in your head) skills!

You may also like:

Follow us on Twitter for more updates and the latest test tasks. If you want to support my work, you can buy me a cup of coffee here.

https://www.buymeacoffee.com/ihyme

Leave a Reply