[IELTS] 50 English Grammar Questions With Answers – Practice Test

English Grammer Questions IELTS Eduhyme

To be successful at any task, it is important to have the right tools and skills. Grammar is one of the basic tools of written and oral language. Students need to learn and practice key grammar skills to communicate effectively.

The word ‘grammar’ often invokes a negative reaction in both teachers and students. Many teachers have come through a period in which grammar was neglected; for others, grammar has been taught in a unplanned way.

1. Most university student’s _______________ on campus in their first year.

(A) Lives
(B) Live
(C) Are living

Correct Answer: B

2. From this graph we can see that the economy _______________ at the moment.

(A) Improves
(B) Improve —
(C) Is improving

Correct Answer: C

3. They _______________ personal computers when my father was a student.

(A) Hadn’t
(B) Didn’t have
(C) Weren’t having

Correct Answer: B

4. I _______________ want to be a practicing doctor but now I’m more interested in research.

(A) Was used to
(B) Used to
(C) Would

Correct Answer: B

5. The teacher _______________ us how to do the experiment when the fire bell rang.

(A) Showed
(B) Shown
(C) Was showing

Correct Answer: C

6. I finished my essay yesterday but _______________ it in to the tutor yet.

(A) I’ve given
(B) I haven’t given
(C) I didn’t give

Correct Answer: B

7. _______________ the experiment three times now with different results each time!

(A) We’ve done
(B)We did
(C) We’ve been doing

Correct Answer: A

8. When I arrived the lecture _______________ so I didn’t find it easy to follow.

(A) Started
(B) Had started
(C) Had been starting

Correct Answer: B

9. She _______________ well at school but that Changed when she became friends with a different group of girls.

(A) Did
(B) Had done
(C) Had been doing

Correct Answer: C

10. _______________ the doctor at 2.00 this afternoon so I can’t go to the lecture.

(A) I’m seeing
(B) I see
(C) I will see

Correct Answer: A

11. My Sister _______________ economics and politics when she goes to university.

(A) Is going to study
(B) Studies
(C) Will study

Correct Answer: A

12. While we’re working on the project our boss _______________ on a beach in Greece!

(A) Will sit
(B) Will have sat
(C) Will be sitting

Correct Answer: C

13. If the trend continues, the average income _______________ by 107% by 2020.

(A) Will increase
(B) Will have increased
(C) Will be increasing

Correct Answer: B

14. You can base your geography ASSIGNMENT on _______________ country — it doesn’t matter which.

(A) A
(B) Some
(C) Any

Correct Answer: C

15. There aren’t _______________ places left on the course so you’d better apply soon.

(A) much
(B) Many
(C) Lots of

Correct Answer: B

16. I don’t know whether to accept the job offer. It’s _______________

(A) A difficult decision
(B) The difficult decision
(C). difficult decision

Correct Answer: A

17. for those of you new to the company, this leaflet is full of _______________

(A) A valuable information
(B) The valuable information
(C) Valuable information

Correct Answer: C

18. The manager interviewed _______________ candidates in turn.

(A) Each of the
(B) Each
(C) Every

Correct Answer: A

19. I know it’s not much of a present but I made it _______________

(A) Me
(B) Myself
(C) By myself

Correct Answer: B

20. You should visit Bath. It’s _______________ city.

A) A historical and interesting
(B) A historical interesting
(C) An interesting historical

Correct Answer: C

21. The government has released some _______________ data showing how schools are not providing an adequate education to our children.

(A) Shocking
(B) Shock
(C) Shocked

Correct Answer: A

22. You really should go to Namibia. The SCENETY _______________ stunning and the people are very friendly.

(A) Very
(B) Fairly
(C) Absolutely

Correct Answer: C

23. This factory produces some of _______________ cameras in the world.

(A) Best
(B) The best
(C) The most best

Correct Answer: B

24. _______________ people live in the countryside than 100 years ago

(A) Less
(B) Few
(C) Fewer

Correct Answer: C

25. The bookshop _______________ the end of the road is excellent.

(A) At
(B) On
(C) In

Correct Answer: A

26. There were millions of people around the world _______________ the football match live on television.

(A) Watched
(B) Watching
(C) Were watching

Correct Answer: B

27. Scientists finally _______________ find a cure for the disease after years of research.

(A) Managed to
(B) Can
(C) Could

Correct Answer: A

28. She got a terrible mark in the exam so She _______________ very hard at all.

(A) Mustn’t have worked
(B) Can’t have worked
(C) Didn’t work

Correct Answer: B

29. What _______________ in order to get a permit to work in your country?

(A) Do I need to do?
(B) Must I Do?
(C) Ought I Do?

Correct Answer: A

30. When you write your essays you _______________ copy ideas from books without referencing them properly.

(A) Mustn’t
(B) Don’t have to
(C) Have to

Correct Answer: A

31. Doctors have _______________ us to cut down on salt in our diets if we want to reduce the risk of getting heart disease.

(A) Insisted
(B) Suggested
(C) Advised

Correct Answer: C

32. _______________ this newspaper report, more women smoke than men nowadays.

(A) Apparently
(B) According to
(C) Supposedly

Correct Answer: B

33. My parents encouraged _______________ this course.

(A) Me to do
(B) Me doing
(C) Me do

Correct Answer: A

34. What will you do if _______________

(A) You don’t get a good IELTS score?
(B) You didn’t get a good IELTS score?
(C) You won’t get a good IELTS score?

Correct Answer: A

35. A recent government report has warned that _______________  we act immediately to reduce pollution, there will be serious consequences for the planet.

(A) Provided that
(B) In case
(C) Unless

Correct Answer: C

36. If I didn’t have to work tonight, _______________

(A) Id be able to relax now.
(B) I’m able to relax now.
(C) IL be able to relax now.

Correct Answer: A

37. I wish that man _______________ tapping his fingers on the table. It’s really annoying me.

(A) Stopped
(B) Had stopped
(C) Would stop

Correct Answer: C

38. I, m aiming _______________ a band 7 in IELTS

(A) On
(B) For
(C) To

Correct Answer: B

39. Do you have any knowledge _______________ how our education system works?

(A) Of
(B) On
(C) For

Correct Answer: A

40. The minister _______________ is responsible for education has just resigned.

(A) which
(B) who
(C) what

Correct Answer: B

41. The University of St Andrews _______________ is the oldest university in Scotland.

(A) which was founded in 1413?
(B) which was founded in 1413,
(C) that was founded in 1413,

Correct Answer: B

42. Many children these days do not have a Healthy diet _______________ is possible that this is because less healthy foods are cheaper than healthy ones.

(A) what
(B) that
(C) it

Correct Answer: C

43. The charity is trying to find ways to save and _______________  the world’s endangered. Animal species.

(A) The charity is trying to find ways to protect
(B) To find ways to protect
(C) Protect

Correct Answer: C

44. In the past we threw a lot of our kitchen waste away, but today many items such as plastic bottles and newspapers _______________

(A) are recycled
(B) Recycle
(C) Need recycling

Correct Answer: A

45. Wednesday because _______________ On that day.

(A) I’m fixing my car
(B) I’m having my car fixed
(C) I need my car fixed

Correct Answer: B

46. These drugs are the best medicine available as a treatment at the moment _______________ they are expensive, unfortunately.

(A) Although
(B) Because
(C) So

Correct Answer: A

47. Learning a foreign language is important because it helps you to understand other cultures better _______________ it can be a useful skill in many areas of work.

(A) However,
(B) Despite this,
(C) In addition,

Correct Answer: C

48. _______________ I can’t go to the conference as I’ve got to go to New York on business.

(A) Frankly
(B) Unfortunately
(C) Personally

Correct Answer: B

49. _______________ I think it’s useful to write an outline of your essay before you start to write the first draft.

(A) Interestingly,
(B) Definitely,
(C) Personally,

Correct Answer: C

50. The _______________ Of dark red spots is one of the first signs of the disease.

(A) Appearance
(B) Appearing
(C) Appear

Correct Answer: A

Useful Related Articles:

Leave a Reply