May 18, 2022

Edu Hyme

The Innovative Educator

Geography MCQ Questions and Answers – Set 2

29 min read
Geography MCQ with Answers Eduhyme

The geography structure of a country helps in understanding the types and character of rocks and slopes, the physical and chemical properties of a soil, the availability of minerals, and the surface and underground water resources.

Also Read:

  • Geography MCQ Questions and Answers – Set 1
  • Geography MCQ Questions and Answers – Set2

All these resources have a direct impact on the socio-economic development of the people of a country, or region.

Following is the set of questions related to Geography and Environment:

251. Which one of the following food grains is grown in China in the largest quantity?

(A) Rye
(B) Barley
(C) Rice
(D) Maize

Ans : (C)

252. The climate of South East Australia is cold because –

(A) It is very near to the equator
(B) It is a hilly highland
(C) It is very near to sea
(D) It is in the region of cold winds

Ans : (B)

253. What is Great Barrier Reef?

(A) A belt of Coral along the east coasts of Australia
(B) A cave between Sydney and Malbourne
(C) A fish found area in the sea near New Zealand
(D) A mine situated in the Great Victoria Valley

Ans : (A)

254. Paradeep port lies in –

(A) Kerala
(B) Orissa
(C) Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu

Ans : (B)

255. A radio broadcast from Tokyo on Saturday at 12 noon should be heard at Vancouver –

(A) The same morning
(B) The same evening
(C) On Friday
(D) On Sunday

Ans : (C)

256. Lines joining places receiving equal amount of rainfall are called –

(A) Isohalines
(B) Isobars
(C) Isotherms
(D) Isohyets

Ans : (D)

257. Which State is the largest producer of manganese in India?

(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa

Ans : (D)

258. Which is the largest cotton producing country in the world?

(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) India
(D) Egypt

Ans : (B)

259. The capital of Western Australia is –

(A) Sydney
(B) Canberra
(C) Malbourne
(D) Perth

Ans : (D)

260. Which of the following has the smallest population ?

(A) Myanmar
(B) Canada
(C) Romania
(D) Australia

Ans : (D)

261. The biggest island in the world is –

(A) New Guinea
(B) Borneo
(C) Greenland
(D) Sumatra

Ans : (C)

262. They Sea port which does not have a petroleum refinery?

(A) Kandla
(B) Mangalore
(C) Chennai
(D) Cochin

Ans : (A)

263. The largest lake in India is –

(A) Wular
(B) Sambhar
(C) Chika
(D) Dal

Ans : (A)

264. Which of the following rivers occupies a rift valley?

(A) Narmada
(B) Cauvery
(C) Mahanadi
(D) Sutlej

Ans : (A)

265. Sindri is famous for –

(A) Oil refining
(B) Aluminium manufacture
(C) Machine-tool industry
(D) Fertilizer production

Ans : (D)

266. The solar eclipse occurs when –

(A) The sun comes in between the moon and the earth
(B) The earth comes in between the sum and the moon
(C) The moon comes in between the sun and the earth
(D) The moon, the sun and the earth are in a straight line

Ans : (C)

267. The spring tide occurs when the moon, the sun and the earth make in angle of –

(A) 180°
(B) 90°
(C) 45°
(D) 33°

Ans : (A)

268. Atacama is –

(A) A desert region of North Chile
(B) The grassland of Argentina
(C) The peninsular portion of Eastern Mexico
(D) A desert region in Southern California

Ans : (A)

269. The Panama Canal shorterns the distance between-

(A) The Atlantic Ocean and the Mediterranean sea
(B) The Red sea and the Arabian sea
(C) The Pacific and the Atlantic oceans
(D) The Atlantic ocean and the Indian ocean

Ans : (C)

270. The inclination of the earth’s axis to plane of the orbit is —

(A) 90°
(B) 23½°
(D) 66½°
(C) 0°

Ans : (B)

271. Which of the following towns is a modern planned town?

(A) Kolkata
(B) Varanasi
(C) Chennai
(D) Chandigarh

Ans : (D)

272. Some one travels from Kolkata to Delhi through the Gangetic plain, he would notice that the cultivation of wheat —

(A) Decreases
(B) Increases
(C) First decreases and then increases
(D) First increases and then decreases

Ans : (B)

273. Nuclear power station in Uttar Pradesh is at —

(A) Mathura
(B) Narora
(C) Lucknow
(D) Kanpur

Ans : (B)

274. The scandinavian countries are located in high latitudes. Parts of countries located in the same latitudes freeze during winter, but the ports located on the Norwegian coast do not freeze. This is the mainly due to the fact that —

(A) Many small rivers drain to the sea
(B) There is a chain of volcanoes
(C) The North Atlantic Drift flows past the coast
(D) The Westerlies blow from the South West

Ans : (C)

275. Temperature varies from place to place with latitude and altitude. It may increase or decrease depending upon the factors that affect temperature. Certain anomalies may also develop on account of tmique combination of factors. The inversion of temperature would mean that the —

(A) Temperature decreases with elevation
(B) Temperature is constant at different eleations
(C) Temperature decreases and then increases with elevation
(D) Temperature changes along the same latitude

Ans : (C)

276. Natural vegetation of a region depends mainly on climate and hence there are distinctive areas of different types of vegetation. The governing factors in general are temperature, and precipitation. Accordingly, pine forests in India are found in —

(A) The Sunderbans
(B) The Thar desert
(C) The Himalayas
(D) The Ganga plain

Ans : (C)

277. India is an agricultural country and possesses fertile plains and numerous perennial rivers. About 72 per cent of its population resides in the rural areas. Nearly 70 per cent of the people are dependent on agriculture. About threefourths of the cultivated land of India is used for food production because —

(A) The soil is suitable for food crops
(B) India is an exporter of food grains
(C) India has to feed a large population
(D) Per capita consumption of food in India is the highest in the world

Ans : (A)

278. A considerable part of our cotton, woollen and silk goods is produced on handlooms and powerlooms. Khaddar cloth is made out of handspun yarn. The Indian sarees which have become popular in the western world are produced in the decentralised sector. As many as five million people are employed in this sector. The number is bigger than the total number of persons employed in the organized industries and mining put together. The handloom and Khadi industry is located —

(A) In the urban areas of India
(B) In the capital towns of the states
(C) Largely in the rural areas of India
(D) Only on the urban fringes

Ans : (C)

279. The youngest folded mountain in India is —

(A) Vindhyas
(B) Aravallis
(C) Nilgiris
(D) Siwaliks

Ans : (D)

280. Which of the followings is the shortest day in the southern hemisphere ?

(A) March 21
(B) June 21
(C) September 22
(D) December 23

Ans : (B)

281. Which of the following ports does not have an oil refinery?

(A) Cochin
(B) Chennai
(C) Tuticoran
(D) Mumbai

Ans : (C)

282. In which of the following minerals in India not self sufficient?

(A) Copper
(B) Iron ore
(C) Coal
(D) Mica

Ans : (A)

283. The Mathura refinery gets its crude supply from —

(A) Assam oil fields
(B) Gujarat oil fields
(C) Bombay High
(D) Imported stock

Ans : (C)

284. The highest peak of Peninsular India is ?

(A) Anaimudi
(B) Kalsubai
(C) Ooty
(D) Mahabaleswar

Ans : (A)

285. Nearly half of the total production of sugarcane in India comes from Uttar Pradesh alone, because —

(A) The yield per hectare is the highest in U.P.
(B) The prevailing climate of U.P. is best suited for sugarcane cultivation
(C) Thick variety of sugarcane is cultivated in U.P.
(D) Area under sugarcane cultivation is the highest in U.P.

Ans : (D)

286. The Tigris river flows mainly through —

(A) Turkey
(B) Syria
(C) Iraq
(D) Iran

Ans : (C)

287. Which of the following is the largest producer of mineral oil in the world?

(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) Saudi Arabia
(D) Kuwait

Ans : (B)

288. The mediterranean climate is characterized by—

(A) Humid summers and humid winters
(B) Humid summers and dry winters
(C) Dry summers and dry winters
(D) Dry summers and humid winters

Ans : (D)

289. Which of the following plants is used for making Kaththa ?

(A) Accacia arabica
(B) Accacia Catechu
(C) Accacia senegal
(D) Laccifer lacca

Ans : (B)

290. The lower layer of the atmosphere is known as —

(A) Mesosphere
(B) Ionosphere
(C) Troposphere
(D) Stratosphere

Ans : (C)

291. The line joining places which have the same height above mean sea level is called —

(A) Isohyte
(B) Isobar
(C) Contour line
(D) Isohaline

Ans : (C)

292. The cold northern island of Japan is —

(A) Kyushu
(B) Konshu
(C) Kokkaido
(D) Shikoku

Ans : (C)

293. Dandakaranya is located in —

(A) Northern India
(B) Central India
(C) Norther-Eastern India
(D) Southern India

Ans : (B)

294. Which of the following is NOT a coal field ?

(A) Raniganj
(B) Jharia
(C) Mosabani
(D) Korba

Ans : (C)

295. The summer solstice in northern hemisphere occurs when the sun is directly overhead at noon on —

(A) The Tropic of Capricorn
(B) The Tropic of Cancer
(C) The equator
(D) None of the above

Ans : (B)

296. Cactus is a plant usually found in —

(A) Flood plains
(B) Semiarid regions
(C) Deltaic regions
(D) Fresh water lakes

Ans : (B)

297. Which of the following is a land locked country ?

(A) Afghanistan
(B) Myanmar (Burma)
(C) Philippines
(D) Israel

Ans : (A)

298. The Bhakra Nangal dam is the largest producer of raw silk?

(A) Ravi
(B) Beas
(C) Sutlej
(D) Yamuna

Ans : (C)

299. Which of the following is the largest producer of raw silk?

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Jammu and Kashmir

Ans : (B)

300. The moon revolve round the earth in —

(A) 30 days
(B) 29 days
(C) 28½ days
(D) 27 days

Ans : (D)

301. The Tapti river rises from the —

(A) Vindhyan range
(B) Satpura range
(C) Maikal range
(D) Mahadev hills

Ans : (D)

302. States with long coastal boundaries are producers of salt in India. However half of the country’s sea salt production comes from Saurashtra-Gujarat. This is due to —

(A) Its longest coast line
(B) High salinity of sea water
(C) A large number of medium sized ports
(D) Well developed industrial market in the State

Ans : (B)

303. The greatest deposits of loess are found in —

(A) New Zealand
(B) Central Europe
(C) China
(D) Argentina

Ans : (C)

304. The general trend of Isotherms on the globe is —

(A) East-West
(B) North-South
(C) North-East
(D) South-West

Ans : (A)

305. The rate of cooling of ascending air is —

(A) 1°C for every 300 metres
(B) 2°C for every 300 metres
(C) 2.5°C for every 300 metres
(D) 3°C for every 300 metres

Ans : (B)

306. The diameter of moon is —

(A) 3475 km
(B) 3250 km
(C) 3500 km
(D) 3258 km

Ans : (A)

307. A column of air 1 sq. cm. in cross-sectional area extending from sealevel to the top of the atmosphere weights approximately —

(A) 933 g wt
(B) 1033 g wt
(C) 1136 g wt
(D) 1360 g wt

Ans : (B)

308. Drowned glaciated valleys in high latitude regions are known as —

(A) Fiords
(B) Ocean ridges
(C) Sub-marine canyons
(D) Glaciated valleys

Ans : (A)

309. The doldrum area comes into the trade winds In —

(A) Autumn
(B) Summer
(C) Spring
(D) Winter

Ans : (B)

310. Plant cover of Deserts in the world is —

(A) Tall grasses
(B) Perennial Xerophytic shrubs
(C) Dwarf trees
(D) Water storing plants

Ans : (B)

311. Barchan dunes will tend to form in —

(A) Hot deserts
(B) Humid tropical areas
(C) Coastal areas
(D) Polar deserts

Ans : (A)

312. The earth while orbitting makes various angles with the sun’s rays. On 22nd December, the rays are vertical on earth at —

(A) 23½°
(B) 30° North
(C) 23½° South
(D) 30° South

Ans : (C)

313. In which period people visit Hammerfest (about 71° N 24°E) to see the beauty of the Midnight Sun?

(A) March to May
(B) June to August
(C) September to November
(D) December to February

Ans : (B)

314. Which one of the following has been formed differently from the other three?

(A) Peat
(B) Bituminus
(C) Lignite
(D) Graphite

Ans : (D)

315. If the locations of two places on the map are 60°N 90°E and 40°S 90°E, what is the direct distance in kilometres between these places?

(A) 11100
(B) 10000
(C) 11000
(D) 11200

Ans : (A)

316. North-Western parts of India get winter rainfall mainly due to —

(A) North-West monsoon
(B) Western disturbances
(C) North-East monsoon
(D) Retreating monsoon

Ans : (B)

317. Which valley is formed as a result of tectonic forces?

(A) ‘V’ -shaped valley
(B) ‘U’ -shaped valley
(C) Hanging valley
(D) Rift valley

Ans : (D)

318. Which forest is known for large scale lumbering ?

(A) Equatorial forests
(B) Mixed forests
(C) Coniferous forests
(D) Monsoon forests

Ans : (C)

319. What is the chief characteristics of monsoon climate?

(A) Daily range of temperature very high
(B) Complete reversal of wind direction with the change of season
(C) Annual range of temperature very high
(D) Heavy rainfall mainly during winter

Ans : (B)

320. Soils are usually formed by the process of —

(A) Erosion
(B) Deposition
(C) Denudation
(D) Weathering

Ans : (D)

321. Which group of maps are the large scale maps?

(A) Atlas and wall maps
(B) Themetic and political maps
(C) Physical and weather maps
(D) Cadastral and Tourist Guide maps

Ans : (D)

322. If the R.F. of a map is 1 : 10,00,000 what could be its statement of scale?

(A) 1 cm-l0 km
(B) 1 cm-l km
(C) 1 cm-100 km
(D) 1 cm-l000 km

Ans : (A)

323. Sugar industry in India has a tendency to migrate towards south because —

(A) The soils of South India are highly suitable for cultivation of sugarcane
(B) The climate of South India is more suitable for the production of sugarcane
(C) The per capita consumption of sugar in the South is more than the North
(D) The winds coming from the Bay of Bengal and Arabian Sea increase the sugar content in the sugarcane

Ans : (B)

324. Which of the following two rivers are navigable for big distances —

(A) Godavari and Tungbhadra
(B) Narmada and Tapti
(C) Ganga and Brahamputra
(D) Damodar and Kosi

Ans : (C)

325. Gujarat is the largest producer of salt in India because —

(A) Its coastal waters are very saline
(B) It has extensive dry coast
(C) It has extensive shallow seas
(D) Its inhabitants are expert in preparing salt

Ans : (A)

326. Which soil is formed differently from the other three soils?

(A) Regur
(B) Bhabar
(C) Bangar
(D) Khadar

Ans : (A)

327. Amongst the cereals, this has the largest production in India —

(A) Wheat
(B) Maize
(C) Ric
(D) Barley

Ans : (C)

328. The largest desert in the World is —

(A) Gobi
(B) Kalahari
(C) Patagonia
(D) Sahara

Ans : (D)

329. Ruhr region is situated in —

(A) Poland
(B) Russia
(C) Germany
(D) France

Ans : (C)

330. Earthquake waves are recorded in —

(A) Barograph
(B) Hydrograph
(C) Seismograph
(D) Pantagraph

Ans : (C)

331. Which of these is young folded mountain?

(A) The Himalayas
(B) The Vindhyas
(C) The Nilgiris
(D) The Western Ghats

Ans : (A)

332. Ankaleshwar is famous for —

(A) Gold mining
(B) Petrochemical Industry
(C) Manufacturing Industry
(D) Wheat producton

Ans : (B)

333. Which country imports iron most?

(A) Germany
(B) France
(C) Sweden
(D) Japan

Ans : (D)

334. Chittaranjan is famous for —

(A) Cotton manufacturing Industry
(B) Sugar Industry
(C) Fertilizer Industry
(D) Locomotive Industry

Ans : (D)

335. Which of the following is not a mineral ?

(A) Slate
(B) Limestone
(C) Coal
(D) Calcite

Ans : (A)

336. Which one is the biggest planet of the Solar system?

(A) Mercury
(B) Earth
(C) Pluto
(D) Jupiter

Ans : (D)

337. Rourkela Steel Plant of Orissa gets its iron ore from —

(A) Noamundi
(B) Bonai
(C) Barsua
(D) All above

Ans : (D)

338. ‘Meghalaya’ is the name given to the region corresponding to —

(A) Lushai Hill Region
(B) Garo-Khasi Hill Region
(C) Nefa Region
(D) Nagaland

Ans : (B)

339. Which of the following is a port in Persian Gulf ?

(A) Port Said
(B) Suez Port
(C) Eden Port
(D) Bandar Abbas

Ans : (D)

340. The strait of Hormuz joins which of the following water bodies —

(A) Red sea and Mediterranean sea
(B) Persian Gulf and Gulf of Oman
(C) Caspian sea and Black sea
(D) Gulf of Oman and Arabian sea

Ans : (B)

341. Which of the following lies on the left bank of the Ganga?

(A) Kanpur
(B) Patna
(C) Allahabad
(D) Varanasi

Ans : (D)

342. Bhor Ghat gap gives access to the railway link between —

(A) Mumbai and Jalgaon
(B) Mumbai and Pune
(C) Cochin and Coimbatore
(D) Trivandrum and Kanyakumari

Ans : (B)

343. We generally measure the depth of the Sea in —

(A) Feet
(B) Fathoms
(C) Metres
(D) Nautical miles

Ans : (B)

344. Hanging valleys are formed due to the action of —

(A) River
(B) Glacier
(C) Waves of the ocean
(D) Volcanic eruption

Ans : (B)

345. In the northern hemisphere, due to Ferrel’s law the wind is deflected —

(A) Towards its right
(B) Towards its left
(C) Towards its north
(D) Towards its south

Ans : (A)

346. The largest number of jute mills are located along —

(A) Ganga Valley
(B) Brahmaputra Valley
(C) Godavari basin
(D) Hooghly basin

Ans : (D)

347. Mettur dam is built on the —

(A) Godavari river
(B) Krishna river
(C) Kaveri (Cauvery) river
(D) Tungabhadra river

Ans : (C)

348. The phases of moon are caused by —

(A) The rotation of the earth
(B) The rotation of the moon
(C) The revolution of the earth
(D) The revolution of the moon

Ans : (B)

349. The average time interval between successive high tide and low tide is —

(A) 12 hours and 26 minutes
(B) 6 hours and 12 minutes
(C) 24 hours and 52 minutes
(D) 50 minutes

Ans : (C)

350. The planet with the shortest year is —

(A) Earth
(B) Mercury
(C) Mars
(D) Pluto

Ans : (B)

351. Which State has the largest coastline in India?

(a) Gujarat
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh

Ans : (a)

352. Which of the following latitudes passes through India?

(a) Equator
(b) Arctic Circle
(c) Tropic of Capricorn
(d) Tropic of Cancer

Ans : (d)

353. India is the seventh largest country in the world and it covers a total area of approximately:

(a) 2700000 sq. km
(b) 3000000 sq. km
(c) 3200000 sq. km
(d) 3600000 sq. km

Ans : (c)

354. Which of the following is the correct chronological order of the formation of the following states in India?
1. Sikkim
2. Mizoram
3. Goa
4. Arunachal Pradesh

(a) 3, 1, 2, 4
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 1, 2, 4, 3
(d) 1, 4, 2, 3

Ans : (c)

355. In which one of the following Islands of India is an active volcano found?

(a) Car Nicobar Island
(b) Nancowry Island
(c) Barren Island
(d) Maya Bunder Island

Ans : (c)

356. Which one of the following longitudes determines the Indian standard time?

(a) 85.5 E
(b) 86.5E
(c) 84.5 E
(d) 82.5E

Ans : (d)

357. Among the following Union Territories of India, which one has the largest size?

(a) Pondicherry
(b) Lakshadweep
(c) Daman and Diu
(d) Chandigarh

Ans : (a)

358. Duncan Passage is situated between:

(a) Minicoy and Amindiv
(b) Minicoy and Maldives
(c) Little Andaman and Car Nicobar
(d) South Andaman and Little Andaman

Ans : (d)

359. ‘Indian Standard Meridian’ passes through the states of UP, MP:

(a) AP and Karnataka
(b) AP and Tamil Nadu
(c) Karnataka and Tamil Nadu
(d) Orissa and AP

Ans : (d)

360. Which foreign country is closest to Andaman Islands?

(a) Sri Lanka
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Pakistan

Ans : (b)

361. Jharkhand does not share boundary with:

(a) West Bengal
(b) Orissa
(c) Chhattisgarh
(d) Madhya Pradesh

Ans : (d)

362. The States which have common borders with China are:
1. Jammu and Kashmir
2. Sikkim
3. Arunachal Pradesh
4. Himachal Pradesh

(a) 1, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans : (d)

363. Consider the following statements
1. The continental shelves of Lakshadweep are originated due to coral reefs.
2. The continental shelves of western coast are due to faulting and submergence.
Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans : (c)

364. Which state amongst the following has the highest percentage of the Scheduled Caste population of State’s population?

(a) Jharkhand
(b) Madhya Pradesh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh

Ans : (a)

365. The Tropic of Cancer passes through the States of:
1. Gujarat
2. Jharkhand
3. Assam
4. Mizoram

(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans : (a)

366. Among the following States of India, which one has the oldest rock formations in the country?

(a) Assam
(b) Bihar
(c) Karnataka
(d) Uttar Pradesh

Ans : (c)

367. Among the following States, which one has the largest forest area?

(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Orissa
(d) Tamil Nadu

Ans : (a)

368. Port Blair – the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands?

(a) North Andaman
(b) Little Andaman
(c) Middle Andaman
(d) South Andaman

Ans : (d)

369. 28.38 N and 77.12 E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?

(a) Jaipur
(b) Delhi
(c) Lucknow
(d) Allahabad

Ans : (b)

370. What is the correct order of occurrence of the following places as one move from east to west?
(1) Murshidabad
(2) Gorakhpur
(3) Bhopal
(4) Bhavnagar

(a) 2-4-3-1
(b) 1-3-4-2
(c) 1-2-3-4
(d) 4-3-2-1

Ans : (c)

371.Which country fails in all three natural regions Hot desert, Mediterranean and Cool temperate type of climate ?

(a) Chile
(b) Israel
(c) Lebanon
(d)None of the above

Ans : (A)

372.Which vegetation is called natural cattle country ?

(a) Savanna
(b) Downs
(c) Selva
(d) Prairies

Ans : (B)

373.Which one of the following deserts is famous for its deposits of nitrates ?

(a) Atacama
(b) Kalahari
(c) Gobi
(d) Sahara

Ans : (A)

374. Tropical deciduous or monsoonal forests occur in :

(a) Siberia, Alaska, USA, Canada
(b) New Zealand, Spain, Portugal, France
(c) Netherlands, Russia, Norway, UK
(d) Burma, India, Thailand, Brazil

Ans : (D)

375.Postaz are temperate grassland in :

(a) Australia
(b) South Africa
(c)Hungary
(d) Egypt

Ans : (C)

376. Deciduous trees are those :

(b) that grow plenty in dry places
(c) that never bear fruits
(d) that shed their leaves during a certainseason

Ans : (D)

377. Which of the following natural regions is not found in the Torrid Zone ?

(a) Equatorial forests
(b) Monsoon regions
(c) Temperate deserts
(d) Tropical grasslands

Ans : (C)

378. Match the following : Mineral Producing Area
A. Iron ore 1. Arkansas
B. Copper 2. Cuba
C. Aluminium 3. Kazakhstan
D. Nickel 4. Krivoy Rog.

(a) 1243
(b) 1342
(c) 4213
(d) 4312

Ans : (D)

379. Long treeless grassy palms are characteristics of

(a) Campos
(b) Llanos
(c) Pampas
(d) Prairies

Ans : (C)

380. The Mediterranean lands are often called the Worlds:

(a) grazing lands
(b) forest lands
(c) orchard lands
(d) paddy lands

Ans : (C)

381. Which of the following regions gets no rainfall throughout the year ?

(a) The Equatorial Region
(b) The Tundra Region
(c) The Himalayan Region
(d) The Mediterranean Region

Ans : (B)

382.Which of the following pairs is correctly matched ?

(a) Tundra region-Lichens and Mosses
(b) Mediterranean region- Groundnut andPotato
(c) China Type region-Tea and Sugarbeet
(d) West-European region–Corn and Wheat

Ans : (A)

383.Summer rains in Australia broadly decreases From

(a) east to west
(b) west to east
(c) north to south
(d) south to north

Ans : (C)

384. The hot desert of the world are generally Found near:

(a) the equator
(b) the doldrums
(c) the horse latitude
(d) the Tundras

Ans : (C)

385 Match the following :
A. Mantle 1. Heavy rocks of lithosphere
B. Sima 2. Layer below earth’s crust
C. Sial 3. Light rocks of lithosphere
D. Bill 4. Small peninsula

(a )3142
(b) 4321
(c) 2134
(d) 1234

Ans : (C)

386. ln which type of rocks are coal and petroleum found?

(a) Granite
(b) igneous
(c) Metamorphic
(D) Sedimentary

Ans : (D)

387.Molten rock below the surface of the earth is called :

(a) Basalt
(b) Laccolith
(c) Lava
(d) Magma

Ans : (D)

388. What is weathering ‘?

(a) Removal of earth’s material by riveraction `
(b) Removal of earth’s material by wind action
(C) Breaking up and disintegration of rocks
(d)Hardening up of rocks due to weather Conditions

Ans : (C)

389. Which of the following predominantly acts as the agent of chemical erosion of soil ?

(a) Glacier
(b) Seawave
(c) Underground water
(d) Wind

Ans : (C)

390. Which of the following represents a process of chemical weathering ?

(a) Thermal expansion a1 contraction
(b) Mass exfoliation
(c) Hydration and Hydrolysis
(c) Frost action and crystal growth

Ans : (C)

391. Which is not an erosional process caused by wind?

(a) Saltation
(c) Abrasion
(b) Plucking
(d) Deflation

Ans : (b)

392. The rocks that make up the continents and are rich is silicon and aluminum are

(a) Lighter in colour and weight
(b) Lighter in colour and heavier in weight
(c) Lighter in weight and darker in colour
(d) Heavier in weight and darker in colour

Ans : (a)

393. Amount of vertical and lateral displacement on a fault is respectively referred to as:

(a) Heave; throw
(b) Tear, heave
(c) Throw, heave
(d) Heave, tear

Ans : (c)

394. Sub-aerial slopes include aggravational slopes created by

(a) River sediments (alluvium)
(b) Rainwash (colluvium)
(c) Rock fall talus
(d) All of the above

Ans : (d)

395. A genetic classification of streams was developed by W.M. Davis, following earlier ideas of:

(a) J.W. Powell
(b) J.K. Jukes t
(c) Both a and b
(d) None of the above

Ans : (c)

396. Bring the odd one out

(a) Corrie
(b) Ciruqe
(c) Cwm
(d) Arete

Ans : (d)

397. Excessive folding results in:

(a) Nappe Formation
(b) Block disintegration
(c) Geosyncline
(d) Reverse fault

Ans : (a)

398. Gutenberg discontinuity is found between the:

(a) Crust and mantle
(b) Upper mantle and lower mantle
(c) Mantle and core
(d) Upper core and lower core

Ans : (c)

399. Which among the following place does not show the eastern margin warm temperate climate?

(a) Nanking
(b) Miami
(c) Capetown
(d) Sydney

Ans : (c)

400. The grasslands that are affected by warm ocean current are:
(i) Pampas
(ii) Veld
(iii) Downs
(iv) Canterbury
(v) Pustaz
Select the appropriate code

(a) i, ii, v
(b) i, ii, iii, & v
(c) i, ii, iii, iv
(d) All the above

Ans : (c)

401. For the first time who used word ‘Anticyclone’?

(a) Fitzroy
(b) Solberg
(c) Gatton
(d) Axner

Ans : (c)

402. The most important component responsible for Albedo is:

(a) Cloud cover
(b) Ozone layer
(c) Ice-cover
(d) Dust particles

Ans : (a)

403. The world’s lowest air pressure has been recorded at

(a) Irkutsk
(b) Mariana Islands
(c) Alutian
(d) Hawaii Island

Ans : (b)

404. Which is the correct descending order of following gases, according to their presence in the atmosphere?

(a) He, Ne, Kr. Xn
(b) Ne, He, Xn, Kr
(c) He, Ne, Xn, Kr
(d) Ne, He, Kr, Xn

Ans : (d)

405. Selective scattering is caused by:

(a) Gases
(b) Dust particles
(c) Hygroscopic nuclei
(d) All of the above

Ans : (d)

406. Which theory says that all coral reefs began as fringing reefs around an island’?

(a) Darwin’s subsidence theory
(b) Daly’s subsidence theory
(c) Darwin’s glacial control theory
(d) Day’s glacial control theory

Ans : (a)

407. Isobaths are:

(a) Contours marking slope below sea level
(b) Contours marking slope below plain level
(c) Contours marking depth below sea level
(d) Contours marking depth below plain level

Ans : (c)

408. Which ocean does not show constant pattern of ocean current? –

(a) South Indian ocean
(b) North Indian ocean
(c) South Pacific ocean
(d) North Pacific ocean

Ans : (b)

409. Related to ocean deeps which one is incorrect?

(a) It covers only 1.2% of the Sea bottom
(b) In German it is known as Tiefe
(c) In-French it is known as Fosse
(d) In Welsh it is known a Cwm

Ans : (d)

410. Who conducted world wide study of 102 submarine Canyons?

(a) Francis Shephard
(b) Charles Bead
(c) None of these
(d) Both of these

Ans : (d)

411. Which among the following price does not fall under Savanna vegetation?

(a) Kano (Nigeria)
(b) Salisbury (Africa)
(c) Perth (Australia)
(d) San Fernado (Venezuela)

Ans : (c)

412. Which among the following is a mid-latitude desert?

(a) Atacama
(c) Kalahari
(b) Patagonia
(d) Namib

Ans : (b)

413. Which among the following does not fall under the warm temperate western margin climate?

(a) Perth
(b) Adelaide
(c) Capetown
(d) Sydney

Ans : (d)

414. Very old, highly weathered soil of low latitude is known as:

(a) Oxisols
(b) Ultisols
(c) Vrtisols
(d) Alfisols

Ans : (a)

415. A sequential development of a plant community or group of plant communities on the same site over a period of time.

(a) Xerosere
(b) Sere
(c) Serac
(d) Serir

Ans : (b)

416. Which region would be worsed affected by air pollution?

(a) Industrial region
(b) Commercial centres
(c) Rural region
(d) Transportation belt

Ans : (a)

417. Which part of Malaysia is most densely populated?

(a) Western Coastline
(b) Eastern Coastline
(c) Northern Coastline
(d) Southern Coastline

Ans : (a)

418. Which among the following ethnic groups does not fall under Mongoloids?

(a) Eskimos
(b) Red Indians
(c) Yakuts
(d) Alpine

Ans : (d)

419. Africanization policy of Uganda was aimed at

(a) To encourage immigration from other African country
(b) To disperse over-population
(c) To evict Indian origin people
(d) To encourage African unity

Ans : (c)

420. Planned rural settlement scheme “Felda” is associated with which country?

(a) Malaysia
(b) Indonesia
(c) Singapore
(d) Thailand

Ans : (a)

421. Norilsk on the Yenisey river in Siberia is associated with

(a) Nickel mining
(b) Iron mining
(c) Uranium mining
(d) Coal mining

Ans : (a)

422. Match the following:
List-I List-II
A. Chena (i) Sri Lanka
B. Caingin (ii) Philippines
C. Canuco (iii) Venezuela
D. Tamarai (iv) Thailand

(a) i ii iv iii
(b) ii i iv iii
(c) ii i iii iv
(d) i ii iii iv

Ans : (d)

423. Which among the following group of trees are mainly grown in the Southern part of USA?

(a) Douglus Fir, Hemlock, Spruce, Cedar
(b) Oak, Fir. Cedar, Teak
(c) Yellow Pine, Loblolby Pines, Slash
(d) Teak, Loblolby Pine, Fir

Ans : (c)

424. Match the following:
List -I List-II
A. USA (i) Petroleum Oil
B. China (ii) Solid Fuel
C. Netherlands (iii) Natural Gas
D. France (iv) Nuclear Power

(a) i ii iii iv
(b) iii ii i iv
(c) iii iv i ii
(d) i iv iii ii
Ans : (a)

425. World’s maximum Uranium reserve is located in:

(a) Canada
(b) Niger
(c) Nigeria
(d) Zaire

Ans : (d)

426. Amsterdam is famous for:

(a) Fishing
(b) Cutlery
(c) Diamond Cutting
(d) Chemicals

Ans : (c)

427. Soo Canal links lakes:

(a) Superior-Huran
(b) Erie-Ontario
(c) Huran-Erie
(d) Superior-Michigan

Ans : (a)

428. Main export of Venezuela is:

(a) Tin
(b) Oil
(c) Gold
(d) Coffee

Ans : (b)

429. Ratio of total population to total food grain land is

(a) Agricultural density
(b) Economic density
(c) Nutrition density
(d) Physiological density

Ans : (c)

430. Which country has noticed the highest crude death rate?

(a) Afghanistan
(b) Angola
(c) Yaman
(d) Nigeria

Ans : (a)

431. Anchor tenant is associated with:

(a) Planned shopping
(b) Unplanned shopping
(c) Planned trading
(d) Unplanned trading

Ans : (a)

432. Initial concentration of cotton industry in USA was:

(a) New England region
(b) S.E.USA
(c) Appalachian region
(d) Great lake region

Ans : (a)

433. According to Rostow the stage associated to manufacturing industry is

(a) Pre take-off
(b) Take-off
(c) Drive towards maturity
(d) Mass-consumption

Ans : (b)

434. Environment Handbook (1968) was edited by:

(a) Wale
(b) Cocoyok
(c) Bosman
(d) Brundtland

Ans : (a)

435. Vaal River is a tributary of:

(a) Orange River
(b) Limpopo River
(c) Okovango River
(d) Zambezi River

Ans : (a)

436. Coolgardie and Kalgoorlie are famous as:

(a) Resort towns
(b) Mining towns
(c) Industrial towns
(d) Institutional towns

Ans : (b)

437. Major industrial famous towns in Ruhr region are:

(a) Berlin, Frankfurt, Stutgard
(b) Essan, Berlin, Colbgue
(c) Essan, Cologue, Dusselberg
(d) Lipzig, Halle, Dessau

Ans : (c)

438. Arrange these cities in the order of their position from South to North.
(i) Kwangchow
(ii) Shanghai
(iii) Nanking
(iv) Beijing

(a) i, ii, iii, iv
(b) i, iii, ii, iv
(c) iv, ii, iii, i
(d) iv, iii ii, i

Ans : (c)

439. About 30 per cent of Japan’s Industries are concentrated in

(a) Kwanto Region
(b) Kinki Region
(c) Kita-Kyusu Region
(d) Nagoya Region

Ans : (a)

440. Select from given choices the appropriate for industrial centres of the Ural region.
(i) Magnigorsk
(ii) Cheliyabinsks
(iii) Ufa
(iv) Sverdlovsk
(v) Tomsk

(a) i, ii, iii and v are correct
(b) i, ii, iii and iv are correct
(c) i, ii and iii are correct
(d) All are correct

Ans : (b)

441. The three stages of the river are also known as

(a) Torrent stage
(b) Valley stage
(c) Plain stage
(d) all of these

Ans : (d)

442. The Indus Gorge in Kashmir is

(a) 180 m deep
(b) 5280 m deep
(c) 5380 m deep
(d) 5480 m deep

Ans : (a)

443. Most of the world deserts are found in latitudinal belts of

(a) 15° to 30° N and S of the equator
(b) 15° to 30° N of the equator
(c) 15° to 30° S of the equator
(d) 0° to 30° 5 of the equator

Ans : (a)

444. The features produced by wave erosion are

(a) Cliffs
(b) Wave cut platforms
(c) Caves and stacks
(d) all of these

Ans : (c)

445. Large scale vertical movements of the earth crust are

(a) Epeirogenic or continent building movements
(b) Orogenic or mountain building movements
(c) Both the above
(d) None of the above

Ans : (a)

446. In the western part of Deccan Plateau the thickness of lava sheets exceeds

(a) 100 m
(b) 1000 m
(c) 200 m
(d) 2000 m

Ans : (b)

447. Hot springs and geysers are common in

(a) Iceland
(b) North Island of New Zealand
(c) Yellow Stone National Park of USA
(d) A1l of the above places

Ans : (d)

448. Excavation of shallow depressions by wind erosion is called

(a) Barchans
(b) Blowouts
(c) Notches
(d) Mushroom rocks

Ans : (b)

449. Which of the following is not correct?

(a) High lands are subject to erosion
(b) Low lands are subject to deposition
(c) Both the above are incorrect
(d) Both the above are correct

Ans : (d)

450. Caves, arches and stacks are formed by erosional features of

(a) Waves
(b) Wind
(c) Glaciers
(d) Running water

Ans : (a)

451. Oxidation, carbonation, hydrolysis and solution are reactions of

(a) Chemical weathering
(b) Biological weathering
(c) Physical weathering
(d) None of the above

Ans : (a)

452. The Scandinavian coasts have many sea beaches which lie from _____ above present day sea beaches.

(a) 8 metres to 30 metres
(b) 9 metres to 30 metres
(c) 10 metres to 30 metres
(d) None of the above

Ans : (a)

453. The types of mass movements are

(a) Falls
(b) Topples
(c) Slides
(d) all of these

Ans : (d)

454. Some mountains and their plateaus contain minerals e.g., Nevada has copper and gold Where as Bolivia has

(a) Zinc
(b) Mica
(c) Tin
(d) Gold

Ans : (c)

455. The level of Dead Sea is _____ below sea level and its floor is 819 m below sea level.

(a) 439 m
(b) 493 m
(c) 393 m
(d) 339 m

Ans : (c)

456. Atmosphere is the result of very gradual change starting about

(a) 2 million years ago
(b) 2 billion years ago
(c) 5 million years ago
(d) 5 billion years ago

Ans : (d)

457. The science of classification of organisms is called

(a) organism
(b) Taxonomy
(c) Organomy
(d) Organics

Ans : (b)

458. Barysphere is the interior of the earth’s crust containing

(a) Iron and nickel
(b) Silica and magnesia
(c) Silica and alumina
(d) None of these

Ans : (a)

459. What is the term used when the temperature decreases with increase in height at the ratio of 1°C for every 165 meters of ascent?

(a) Lapse rate
(b) Convection
(c) Conduction
(d) None of these

Ans : (a)

460. Surplus heat zone lies between

(a) 37°N and 66°N
(b) 23°S and 23°N
(c) 66°N and 66°S
(d) 36°N and 37°S

Ans : (d)

461. Match the List-I with List-II and select the correct Ans : using the codes given below:
List-I (Agent of erosion) List-II (Topographical features)
1.’Cirdues (A) River
2. Stala cites (B) Glacier
3. Barrier bars (C) Wind
4. Ox-bow lakes (D) Underground water
5. Barkhans (e) Waves

(A) 1 4 3 2 5
(B) 4 5 1 2 3
(C) 4 3 2 1 5
(D) 4 1 5 2 3

Ans : (D)

462. Two Volcanic islands in Indian territory are —

(A) Kavaratti and Newmoor
(B) Great Andaman and Little Nicobar
(C) Pambam and Barren
(D) Narcondam and Barren

Ans : (D)

463. What is the relative position of moon, earth and the sun during a lunar eclipse?

(A) The sun and moon are in conjunction
(B) The sun and moon are in opposition
(C) The three make an equilateral triangle
(D) None of these

Ans : (B)

464. The Neveli thermal power plant is led by

(A) Gondwana Coal
(B) Teritary Coal
(C) Quartemary

Ans : (A)

465. When it is moon along 82°30’E longitude along what degree of longitude it will be 6.30 am?

(A) Along 165°E
(B) Along 67°30°W
(C) Along O°E or W
(D) Along 82’30°W

Ans : (C)

466. Where are iron-ore mines located?

(A) Jaduguda, Singhbhum, Kundremukh, Tharia
(B) Singhbhum, Bastar, Mayurbhanj, Keonjhar
(C) Nevely, Bastar, Tharia, Khetri
(D) Bhadravati, Barauni, Nevely, Singhbhum

Ans : (B)

467. Where are the important plants of BHEL located?

(A) Bhopal, Hyderabad, Pinjor
(B) Haridwar, Tiruchirapalli, Srinnagar
(C) Delhi, Bombay (Mumbai), Calcutta (Kolkata)
(D) Bhopal, Hyderabad, Tiruchirapalli

Ans : (D)

468. ISRO is in —

(A) Thumba
(B) Bangalore (Bangaluru)
(C) Trivandrum
(D) Sriharikota

Ans : (B)

469. Which is the group of languages spoken by largest number of people in India?

(A) Indo-Aryan
(B) Dravidian
(C) Austro-Asiatic
(D) Sino Tibetan

Ans : (A)

470. Match the List-I with List-II and select the correct Ans : using the codes given below:
List-I List-IL
(Industries) (Industries Centre)
1. Pune (A) Pearl fishing
2. Tuticorin (B) Automobiles
3. Pinjor (C) Ship building
4. Marmagao (D) Engineering goods

(A) 2 1 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 1 2 4 3
(D) 1 2 3 4

Ans : (A)

471. Which of the pedogenic regimes is associated with hot dry, climates?

(A) Podzolisation
(B) Gleisation
(C) Laterisation
(D) Calcification

Ans : (D)

472. To which group do most of the Indians belong?

(A) Caucasoid
(C) Australoid
(B) Negroid
(D) Mongoloid

Ans : (A)

473. Isochrones are lines joining place with equal—

(A) Longitude
(B) Rainfall
(C) Frost
(D) Traveling time from a point

Ans : (D)

474. The boundary between Germany and Poland is called the

(A) Hindenberg Line
(B) Maginot Line
(C) Durand Line
(D) 17th Parallel

Ans : (A)

475. For what is Philadelphia well known?

(A) Ship-building
(B) Dairy industry
(C) Locomotives
(D) Silk textile

Ans : (C)

476. Which are the twin cities?

(A) Delhi and Faridabad
(B) Bombay (Mumbai) and Pune
(C) Hyderabad and Secunderabad
(D) Bangalore (Bengaluru) and Mysore

Ans : (C)

477. Alluvial Soil is fertile mainly because—

(A) It is rich in humus
(B) It is rich in lime
(C) It contains minerals in fine particles which can be absorbed easily by plants
(D) It can be used for both rabi and kharif cropping

Ans : (C)

478. Where is home of the Asiatic Lion?

(A) Gir National Park
(B) Dudhwa National Park
(C) Kanha National Park
(D) Corbett National Park

Ans : (A)

479. What is jhoom?

(A) A type of cultivation
(B) A type of swinging basket
(C) A river valley in a dry region
(D) A tribal dance of MP

Ans : (A)

480. Where is the largest amount of manganese produced?

(A) Madhya Pradesh
(B) Orissa
(C) Bihar
(D) Assam (Asom)

Ans : (B)

481 The largest amount of saffron comes from

(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Jammu and Kashmir

Ans : (D)

482. Which of the following is wrong?

(A) The sun never shines vertically beyond the tropics
(B) All the poles there is light for half the year
(C) The sun shines vertically over the tropic of Cancer at the time of the winter solstice
(D) When the sun shines vertically over the equator, it is called an equinox

Ans : (C)

483. Blizzards are characteristic of region —

(A) Equatorial
(B) Tropical
(C) Antarctic
(D) Temperate

Ans : (B)

484. Which of the following is called the ‘Gateway to the Pacific’?

(A) Suez Canal
(B) Panama Canal
(C) Bering Sea
(D) Gulf of Alaska

Ans : (B)

485. What is true about the Second Green Revolution?
I. It aims at increasing production of wheat and rice in the area which have already benefited from green revolution.
II. It aims at extending the technology of high yielding seeds and chemical fertilisers to those areas which did not benefit-from the green revolution.
III. It aims at increasing the yield of crops other than those which were used for the green revolution in the beginning.

(A) I and II
(B) I and III
(C) III only
(D) II and III

Ans : (D)

486. The three leading petroleum producing countries in correct descending order are:

(A) Saudi Arabia, U.S.(A) and Russia
(B) U.S.(A), Saudi Arabia and Iran
(C) Saudi Arabia, U.S.(A) and Iran
(D) U.S.(A), Saudi Arabia and Mexico

Ans : (A)

487. When a river course follows the real and basic slope it is called

(A) Consequent stream
(B) Subsequent stream
(C) Resequent stream
(D) Obsequent stream

Ans : (A)

488. With biotic succession in a lake environment the population and diversity of plants and animals:

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Neither (A) no1 (B)
(D) First decreases and then increases

Ans : (A)

489. Which one of the following pairs is correctly matched?

(A) Gulf of Campeche – Honduras
(B) Gulf of Draien – Panama
(C) Gulf of Sidra – Egypt
(D) Gulf of Lions – Germany

Ans : (B)

490. The paper Exceptionalism in Geography which marked a turning point in Geographical thought was written by:

(A) Z.K. Zipf
(C) W. Shaefer
(B) (C) (D) Harris
(D) W. Wistaller

Ans : (C)

491, The river which marks the international boundary between India and Nepal is:

(A) The Gandak
(B) Tista
(C) Kosi
(D) Kali

Ans : (D)

492. Which one of the following is most suitable diagram for representing the age-sex structure of the population?

(A) Dot method
(B) Triangular graph
(C) Pie diagram
(D) Pyramid diagram

Ans : (D)

493. The ‘Blue Revolution’ has been most successful in:

(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) West Bengal
(D) Kerala

Ans : (D)

494. In terms of population (2001) the correct descending order of the following countries is:

(A) Brazil, Indonesia, Pakistan and U.S. A
(B) Indonesia, Brazil, Pakistan and U.S.A
(C) U.S.A, Indonesia, Brazil .and Pakistan
(D) U.S.A, Brazil, Indonesia and Pakistan

Ans : (C)

495. Match List-I with List-II and select the correct Ans : from the codes given below:

List-I List-II
(Industrial Region) (Country)
(A) Alabama (I) Germany
(B) Ruhr (ii) U.S.(A)
(C) Canton (iii) South Africa
(D) South Transvaal (iv) China

Codes:
a b c d

(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B): (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Ans : (B)

496. Which of the following is the typical characteristic of the Negroid race?

(A) Black skin colour
(B) Narrow rose
(C) Slanting eye
(D) Prognathous jaw

Ans : (A)

497. The ideal location of a thermal power station will be :

(A) Close to water bodies
(B) Near heavy industrial area
(C) Near coal-pit head
(D) Near power-deficit area

Ans : (C)

498. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Natural Bridge – Karst topography
(B) Yardang – Arid topography
(C) Cliff – Costal topography
(D) Tafoni – Landform – Volcanic topography

Ans : (D)

499. Bass Strait in Australia is famous for:

(A) Coal
(B) Lead
(C) Uranium
(D) Petroleum

Ans : (D)

500. Which one of the following statements about pollution dome is correct?

(A) Pollution dome is formed over the cities
(B) Pollution dome is formed on the mountains
(C) Pollution dome is formed on the Antarctica
(D) Pollution dome is formed over the ocean

Ans : (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.