Friends: IELTS Speaking Questions with Answers

Friends IELTS Speaking Questions Answers Eduhyme

Talking about friends in IELTS Speaking can be a challenge, not only for the vocabulary, but also knowing what to talk about. The IELTS Speaking Module is designed to assess your English Language Speaking Skills. To ensure a good score in the IELTS Speaking Module, you must study and practice the common Speaking Question types.

Get ideas on  the sample answers below and practice to achieve your target band score. Here are some of the questions asked:

1. Do you think friends are important in your life?

Answer – Sure, they play an important role in my life. I agree that friends are your relatives chosen by yourself. My friends accompany me when I am going through ups and downs.

I think your happiness will be doubled and sadness will be halved if they are shared by your friends. In addition to that, good friends offer me valuable suggestions when I feel lost.

Or:

Well, honestly, besides my family, my friends play an important role in my life. With them, I am able to share all the problems that I find difficult to talk to my parents. They’re also the ones who I can trust and enjoy the most beautiful moments of my youth.

2. What does friendship mean to you?

Answer – I think friendship is a necessary part of life. Friendship, in my opinion, means you have somebody who can share your happiness and pain. Friends are those whom you feel easy with. They are always your good listeners. And they are the people you can discuss the interesting issues with.

3. How can be a good friend to others?

Answer – A good friend must be supportive, loyal and trustworthy. Whenever you need him, he will be there. He can share happiness and sorrow with you.

4. What qualities do you value in your best friend?

Answer – Honesty and faith, l think, are the most important. We needn’t agree on everything , but we can trust each other totally.

I don’t like being with a person who always tells lies. It’s too boring to judge all the time whether he is telling the truth or not. If I go astray he will point it to me frankly without hesitation. I don’t like the friends who often flatter me. In fact they are not real friends.

Or:

Well, it’s hard to say anything. Though making friends is easy, maintaining that relationship is much harder. Therefore, I think my best friends are those who should be honest and sympathetic because I am a kind of person that prefers the truth and easily get affected my emotions.

5. How do people make friends with others? How do you make new friends?

Answer – Besides being classmates and colleagues, I think the most common way to make friends is through other friends. It is especially true for people like me, because I am introverted and not used to introducing myself to strangers. In addition, with the development of the Internet more and more young people enjoy making friends online.

Or:

Let me see, I come from a country which is agricultural, so it means that the people are very friendly and warm-hearted. In my country, it is very easy to make friends just by saying hello to someone, then asking about other’s health. Sometimes, just a smile can bring people close to each other.

6. What are the differences between adults and children in making friends?

Answer – I think children make friends just for playing together. If they can play with each other, they will become good friends. A toy or a candy can make them become friends. Their friendship is rather pure. But of course they are likely to break up easily and make up again.

When they grow up, they will not make friends very readily. Adults choose friends more cautiously. And they may have many kinds of friends, such as business partners, colleagues. The friendship has some profits or advantages for them.

Or:

Well, this question is such an interesting one. In fact, adults and children do have a difference in making friends owing to their age and their interests. While adults prefer friends who have the same jobs and goals in life, children make friends as they simply want to find someone who can play and have fun with them.

7. Where do young people usually meet in your city?

Answer – Well, it’s difficult to say because there are many good meeting places in my city, like cafes, cinemas or parks. As far as I am concerned, I usually meet my friends in the cafes. They have comfortable seats and pleasant background music.

We can chat without being disturbed while enjoying a cup of coffee or juice. If the weather is fine we will go to the parks. It is agreeable to sit on the bench near the lake, enjoying the pleasant scenery far away.

8. Have you made any friends on the Internet?

Answer – Yes, I’m keen on surfing the Internet, especially chatting with others on Facebook. I have made many friends via the Internet. In my opinion, they are not different from other friends of mine. We know each other’s personal information and trust each other.

We often discuss something we are both interested in. The only difference is that we meet online but not in real places

9. How can you keep in touch with your friends if you two are not seeing each other frequently?

Answer – Everything becomes easy with modern technology. We call each other or send messages. Sometimes we chat online and even see each other on the screen with the help of a small camera. We often send pictures and letters by Internet as well.

10. Do you prefer to spend time with friends or alone?

Answer – To me, friends are the best thing that I’ve ever had, so whenever I am free, I usually would like to spend time with my beloved friends. We often hang out at the coffee shop in the weekends, gossiping about our daily issues.

11. Do you have many friends?

Answer – Oh, many friends? I am a kind of person who is fun-loving and outgoing. Therefore, that I have many friends is just a matter of time. I have my friends, most of whom are my classmates from my high school and my university. We find it very exciting to be friends for such a long time.

12. Do you like meeting new people?

Answer – Honestly, I am a kind of person who is very reserved and quite, so I prefer meeting my acquaintances rather than try to make new friends. I don’t like meeting new people since I have to start all the things to get to know those and balance the new relationship, which takes a lot time and efforts.

13. What kind of friend do you want to meet in the future?

Answer – In the future? Oh well, I prefer making friends who are better than me both in general knowledge and soft skills. Therefore, in the future, I would like to meet friends that may set the same goals as mine in their careers and in their lives. Besides, those who master in English do catch my attention a lot since English is my favorite language.

You may also like:

Follow us on Twitter for more updates and the latest test tasks. If you want to support my work, you can buy me a cup of coffee here.

https://www.buymeacoffee.com/ihyme

Leave a Reply