Flats/Houses/Accommodations: IELTS Speaking Questions with Answers

Flats Houses Accommodations IELTS Speaking Questions Answers Eduhyme

Talking about Flats or Houses or Accommodations in IELTS Speaking can be a challenge, not only for the vocabulary, but also knowing what to talk about. The IELTS Speaking Module is designed to assess your English Language Speaking Skills. To ensure a good score in the IELTS Speaking Module, you must study and practice the common Speaking Question types.

Get ideas on  the sample answers below and practice to achieve your target band score. Here are some of the questions asked:

1. Do you like a house or a flat/ an apartment?

Answer – I believe most people would prefer to have their own house rather than to rent a place and so do I. Hence, if I have my way, a house with a small garden would be my choice since I don’t enjoy the constant disturbance from next-door apartments and elevator rides everytime coming home.

2. What kind of housing/accommodation do you live in?

Answer – For the past 21 years I have lived in a house with my family. And I think if I can move out and start making a living on my own, I would try my best to have an independent place where I can plan and design a house layout to suit myself since sharing a room or a flat with strangers sounds so troublesome to me.

3. What do you usually do in your house/flat/room?

Answer – Well definitely I’ll spend some me-time there. I study, I chill out by reading, drawing and dancing all by myself. Sometimes I also invite one or two friends to spend time with. We’ll watch some movies together and tell each other endless stories.

4. Who do you live with?

Answer – I live with my family. There are 5 of us and we all have our own room, which is way more comfortable as the older we grow, the more privacy we need for ourselves. I think our house is big enough for us yet still a warm and cozy place that I call home.

5. How long have you lived there?

Answer – Although during my childhood my family had to move a lot, I’ve lived in the most recent house for almost ten years. Comparing to the old houses, I think this house has been the best so far.

6. Do you plan to live there for a long time?

Answer – The answer would be yes if the respondent is my parents, since moving in and out is too time-consuming and exhausting. Cleaning and arranging everything all over again would be like torture to them.

For me, on the other hand, as I’m thinking of moving out to start my adult life, hopefully soon I’ll be able to afford to live in a flat or an apartment.

7. What’s the difference between where you are living now and where you have lived in the past?

Answer – As I’ve already mentioned my family moved several times when I was younger. And the most current house where we’ve been living for about ten years is the best house so far.

All of us have separate rooms for our need of privacy yet a big dining room where we can spend the whole evenings together watching TV or having dinner.

8. Can you describe the place where you live?/ Please describe the room you live in

Answer – Briefly, my humble house locates in a small and quite street, so coming home to me is like all the craziness happened outside is left behind. Just beside my house stands a big old tree. I have my own room with walls painted violet, which is kinda a peaceful color. The air outside is fresh.

I usually open the window to enjoy the wind and sunshine, which will help cool down my room without an air conditioner. Since I spend most of my time staying at home, my room means the whole world to me. It’s like a friend who is always there to share ups and downs with me. So yeah, I would always miss my house, my room whenever I’m away.

9. Which part of your home do you like the most?

Answer – It’s the dining room where my family spends our time together. Not only lunch or dinner but all our family reunions take place in the dining room where we can enjoy a harmonious atmosphere.

We always try to keep the family dinner as something we cannot go a day without, since for us it’s the family bonding that lies behind.

10. Why do you think some people invest a huge amount of money in buying houses?

Answer – People certainly have different reasons to buy a property. I believe the most important one is privacy. You will gain much more independence and freedom to refurbish the place as you please since you are the owner. Besides, it would create a pride of ownership.

No matter how small or big your house is, it is yours to renovate or brag about.

11. Should we live in a flat or a house?

Answer – It heavily depends on people’s preference and affordability since each type of property has its own perks.

If one enjoys the modern amenities that an apartment complex can provide such as gyms, swimming pools and convenience stores and, of course, he has money, an apartment would be a great choice. In contrast, houses are usually suitable those who prefer privacy and a quiet lifestyle.

You may also like:

Follow us on Twitter for more updates and the latest test tasks. If you want to support my work, you can buy me a cup of coffee here.

https://www.buymeacoffee.com/ihyme

Leave a Reply