Find The Error – 10 Questions With Answers and Explanation

Find Error English Eduhyme

In each of the questions below, four sentences are given which may or may not contain an error. Choose the one that is grammatically as well as contextually correct and meaningful. If all the sentences are correct, mark ‘All are correct’ as your answer.

1. Find the erroneous sentence.

  • A. India ranks fifth in the world in meat production and bovine meat contributes about 40% of this.
  • B. Ranked fifth in the world in meat production, India’s bovine meat contributes about 40% of this.
  • C. Bovine meat contributes about 40% of India’s total meat production and India ranks fifth in the world in the same.
  • D. In meat production, India ranks fifth in the world and bovine meat contributes about 40% of this.
  • E. All are correct.

Answer – E
Explanation – All the statements are correct grammatically and contextually. Hence, option E is correct.

2. Find the erroneous sentence.

  • A. Although the Nikkei India Index fell, it seasonally adjusts indicating a softer expansion in output.
  • B. The seasonally adjusted Nikkei India Index fell, indicating a softer expansion in output.
  • C. The Nikkei India Index is seasonally adjusted and thus fell indicating a softer expansion in output.
  • D. Indicating a softer expansion in output, the seasonally adjusted Nikkei India Index falling.
  • E. All are correct.

Answer – B
Explanation – Option A is incorrect as the statement contains multiple tenses which do not make sense like use of  ‘fell’, ‘adjusts’ etc. Option C is incorrect as being seasonally adjusted is not a reason to fall for the index. This makes no sense. Option D is incorrect as it does not make sense grammatically. Option B is correct contextually and grammatically. Hence, option B is correct.

3. Find the erroneous sentence.

  • A. Orders were new as they were rising at the slow rate in four months.
  • B. Because orders were slow, they rose at the slowest rate in four months.
  • C. New orders rose at the slowest rate in four months.
  • D. In four months, orders rise at the slowest rate.
  • E. None of the above

Answer – C
Explanation – Option A is incorrect as the orders being ‘new’ do not have anything to do with them rising slowly. This does not make sense. Option B is incorrect as the cause and effect relationship does not make sense. Option D is incorrect as the statement is grammatically absurd due to use of the word ‘rise’. Option C is correct contextually and grammatically. Hence, option C is correct

4. Find the erroneous sentence.

  • A. As local pigs are sometimes bred under unhygienic conditions, much consumers stay away from consuming pork as local pigs.
  • B. Due to staying away from consuming pork as local pigs, they are mostly bred under unhygienic conditions for consumers.
  • C. Many consumers stay away from consuming pork as local pigs are mostly bred under unhygienic conditions.
  • D. Because consumers stay away from consuming pork, they are local pigs are high bred under good conditions.
  • E. All are correct

Answer – C
Explanation – Option A is incorrect as the word ‘much’ needs to be replaced with most’. Option B is incorrect as this reverses the cause and effect relationship between the two fragments. Option D is incorrect as the statement does not make sense and is absurd. Option C is correct here and makes sense contextually and grammatically. Hence, option C is correct.

5. Find the erroneous sentence.

  • A. The country’s services sector activity fell for the second straight month in January.
  • B. The second straight month in January fallen country services sector activity for.
  • C. Falling on a second straight month in January is the country’s services sector activity.
  • D. The country’s services sector activity in January fell for the second straight months.
  • E. All are correct.

Answer – A
Explanation – Option B is incorrect as the statement does not make any sense and is absurd to read. Option C is incorrect as something falls for a certain time period and not ‘on’. Option D is incorrect as the correct word would be ‘month’. Option A is correct contextually and grammatically.
Hence, option A is correct.

6. Find the erroneous sentence.

  • A. Around the world many countries are trying shift towards a cleaner economy through ramping up renewable energy sources.
  • B. Around the world many countries are trying to shift towards a cleaner economy by ramping up renewable energy sources.
  • C. By ramping up renewable energy sources, many a country around the world are trying to move towards a cleaner economy.
  • D. By increasing the number of renewable energy sources, many countries around the world are trying to moving towards cleaner economy.
  • E. All are correct.

Answer – B
Explanation – To find the error-free sentence, we’ll use elimination technique here. Option A. Around the world many countries are trying shift towards a cleaner economy through ramping up renewable energy sources. The sentence is incorrect because of the absence of ‘to’ right before the action verb ‘shift’ which should be used as an infinitive in the sentence. Option C. By ramping up renewable energy sources, many a country around the world are trying to move towards a cleaner economy. The sentence is incorrect because of usage of plural verb ‘are’ with ‘many a …’. The phrase ‘Many a/an …’ is used with a singular noun to refer to a large number of things or people. Option D. By increasing the number of renewable energy sources, many countries around the world are trying to moving towards cleaner economy. The sentence is incorrect because of usage of ‘move + ing’ instead of ‘move’ in the sentence. Option B. Around the world many countries are trying to shift towards a cleaner economy by ramping up renewable energy sources. The above sentence is absolutely correct. Option B is the correct answer.

7. Find the erroneous sentence.

  • A. Since the very first Earth Day, the environmental movement has tackled a wide range of problems, including air pollution, water contamination and deforestation.
  • B. The environmental movement has tackled a wide range of problems that include air pollution, water contamination and deforestation since the very first Earth Day.
  • C. Since the inception of the Earth Day, the environmental movement has dealt with a wide range of problems, including air pollution, water contamination and deforestation.
  • D. The environmental movement, since the very first Earth Day, has addressed a wide range of problems like air pollution, water contamination and deforestation.
  • E. All are correct

Answer – E
Explanation – All the sentences are absolutely correct. Option E is hence the correct answer.

8. Find the erroneous sentence.

  • A. The growing number of large cities likely to experience exposure to health hazards from a combination of individual and environmental factors.
  • B. It is expected that the burgeoning mega cities will surely experience exposure to health hazards from a combination of individual and environmental factors.
  • C. The burgeoning mega cities are expected to experience exposure to health hazards from a combination of individual and environmental factors.
  • D. The growing number of large cities are expected to experience exposure of health hazards from a combination of individual and environmental factors.
  • E. All are correct

Answer – C
Explanation – To find the error-free sentence, we’ll use elimination technique here. Option A. The growing number of large cities likely to experience exposure to health hazards from a  combination of individual and environmental factors. The above sentence is incorrect because of the absence of ‘be’ verb in the sentence. Instead of ‘cities  likely to’, ‘cities are likely to’ should be used here. Option B. It is expected that the burgeoning mega cities will surely experience exposure to health hazards from a combination of individual and environmental factors. The above sentence is absurd. On one hand we are ‘expecting’ something to happen and on the other,  we are using ‘will surely’ that confirms the occurrence of an event. Instead of ‘will surely, ‘would’ could have been used here. Option D. The growing number of large cities are expected to experience exposure of health hazards from a combination of individual and environmental factors. The above sentence is incorrect as usage of the preposition ‘of’ right before the noun phrase ‘health hazards’ is ungrammatical. Instead of ‘of’, ‘to’ should have been used here. Option C. The burgeoning mega cities are expected to experience exposure to health hazards from a combination of individual and environmental factors. The above sentence is correct both grammatically and contextually. Option C is hence the correct answer.

9. Find the erroneous sentence.

  • A. Since the dawn of Internet, life for millions of people has been transformed by a digital revolution.
  • B. A digital revolution, since the invention of the Internet, has transforming life for millions of people.
  • C. Since dawn of the internet, a digital revolution has transformed lives for millions of people.
  • D. Since the dawn of the internet, a digital revolution has transformed life for millions of people.
  • E. All are correct.

Answer – D
Explanation – To find the error-free sentence, we’ll use elimination technique here. Option A. Since the dawn of Internet, life for millions of people has been transformed by a digital revolution. The sentence is incorrect as the definite article ‘the’ is absent before the invention ‘Internet’. Option B. A digital revolution, since the invention of the Internet, has transforming life for millions of people. The sentence is incorrect as usage of the verb ‘transforming’ in present perfect tense is erroneous. Option C. Since dawn of the internet, a digital revolution has transformed lives for millions of people. The sentence is incorrect as the definite article ‘the’ is missing before the noun ‘dawn’. In this sentence the noun ‘dawn’ means ‘the beginning of a phenomenon or period of time, especially one considered favourable’ and therefore article ‘the’ should be used before it. Option D. Since the dawn of the internet, a digital revolution has transformed life for millions of people. The above sentence is absolutely correct. Option D is hence the correct answer.

10. Find the erroneous sentence.

  • A. The idea of the caste system has been so deeply ingrained in the Indian mind that they still exist in  many parts of India.
  • B. The caste system still exists in many parts of India and this confirms its deep presence in the Indian  mind.
  • C. The idea of the caste system has so deeply ingrained in the Indian mind that its existence can still be  felt in many parts of India.
  • D. The idea of the caste system has been so deeply ingrained in Indian mind that it still exists in many  parts of India.
  • E. All are correct.

Answer – B
Explanation – To find the error-free sentence, we’ll use elimination technique here. Option A. The idea of the caste system has been so deeply ingrained in the Indian mind that they still exist in many parts of India. The above sentence is erroneous as usage of ‘they’ for the abstract noun ‘The idea’ is ungrammatical. Instead of ‘they’ ‘it’ should be used here. Option C. The idea of the caste system has so deeply ingrained in the Indian mind that its existence can still be felt in many parts of India. The above sentence is incorrect. As we can observe that the subject ‘The idea’ is not the doer in the sentence, the sentence has to be made in passive voice. Therefore, instead of ‘has’ ‘has been’ should be used here. Option D. The idea of the caste system has been so deeply ingrained in Indian mind that it still exists in many parts of India. The above sentence is ungrammatical as the noun phrase ‘Indian mind’ is referring to the whole India, the definite article ‘the’ must be used before it. Option B. The caste system still exists in many parts of India and this confirms its deep presence in the Indian mind. The above sentence is absolutely correct, both grammatically and contextually. Option B is hence the correct answer.

Leave a Reply