English Quantifiers Practice Test – MCQ with Answers

English Quantifiers Eduhyme

Quantifiers are very important words because they let us express the quantity of something. There are several quantifiers in English and they can be a little tricky to use.

A quantifier is a word that usually goes before a noun to express the quantity of the object; for example, a little milk. Most quantifiers are followed by a noun, though it is also possible to use them without the noun when it is clear what we are referring to.

Examples: Much, Many, few, little etc

1. Terry left ______ sweets for his little brother in the jar.

  • (A) a little
  • (B) much
  • (C) some
  • (D) any

2. Is there ______ sugar left in the cupboard ?

  • (A) some
  • (B) many
  • (C) any
  • (D) a few

3. Please donate ______ money to the orphanage in Indonesia.

  • (A) a lot of
  • (B) much
  • (C) plenty
  • (D) some

4. It costs ______ money to buy a bungalow.

  • (A) many
  • (B) most
  • (C) a lot of
  • (D) more

5. You must add ______ more sugar to make the pudding taste nicer.

  • (A) a little
  • (B) many
  • (C) much
  • (D) some

6. ______ people came down with food poisoning at the camp.

  • (A) Any
  • (B) Much
  • (C) Several
  • (D) Plenty of

7. ______ the children, except Susan, will be going for the excursion.

  • (A) Several
  • (B) All
  • (C) Some
  • (D) A few

8. There was ______ food at the reunion dinner last night.

  • (A) many
  • (B) more
  • (C) several
  • (D) plenty of

9. Is there ______ ice left in the fridge ?

  • (A) many
  • (B) any
  • (C) more
  • (D) none

10. ______ of the twins likes to read. They prefer to draw.

  • (A) Both
  • (B) Either
  • (C) Neither
  • (D) Each

11. There were _____ people at the concert last night.

  • (A) enough
  • (B) plenty of
  • (C) a little
  • (D) a lot of

12. Henry lost ______ teeth when he fell on his face yesterday.

  • (A) several
  • (B) much
  • (C) few
  • (D) plenty of

13. Give me ______ time to get ready. Then we will go out.

  • (A) any
  • (B) much
  • (C) little
  • (D) some

14. The baker used ______ sugar than normal for this cake.

  • (A) a little
  • (B) much
  • (C) fewer
  • (D) less

15. So ______ money was spent to build this new bridge.

  • (A) a lot of
  • (B) plenty of
  • (C) few
  • (D) much

16. ______ of the children takes after their father. They all look like their mother.

  • (A) All
  • (B) Few
  • (C) More
  • (D) None

17. A ______ of salt is all it takes to make this soup taste better.

  • (A) little
  • (B) drop
  • (C) pinch
  • (D) few

18. Give me ______ your money if you do not want to get hurt.

  • (A) none
  • (B) all
  • (C) more
  • (D) most

19. Not ______ the books are mine. ______ are hers.

  • (A) many … Many
  • (B) some … All
  • (C) all … None
  • (D) all … Some

20. ______ of the children, except Tina, are going for the trip.

  • (A) All
  • (B) Some
  • (C) None
  • (D) Any

21. ______ pupils must have their badges on the whole day.

  • (A) Every
  • (B) Each
  • (C) Several
  • (D) All

22. ______ than 100 people turned up for the match. The area was packed with spectators.

  • (A) Less
  • (B) Much
  • (C) Fewer
  • (D) More

23. He was so hungry that he ate a ______ loaf of bread.

  • (A) many
  • (B) lot of
  • (C) whole
  • (D) few

24. Although he cooked ______ food, it still was not enough. Some of his guests did not get ______ food.

  • (A) plenty … any
  • (B) more … any
  • (C) a lot of … any
  • (D) a lot of … some

25. Kelly donated ______ of her savings to the children’s society.

  • (A) plenty
  • (B) much
  • (C) some
  • (D) more

26. Do not eat too ______ spicy food; you might get heartburn.

  • (A) little
  • (B) many
  • (C) much
  • (D) few

27. The fisherman managed to sell ______ his catch at the market today.

  • (A) none
  • (B) few
  • (C) most
  • (D) all

28. Make sure you add ______ salt or the dish will be tasteless.

  • (A) enough
  • (B) more
  • (C) any
  • (D) a little

29. Have you given ______ thought as to what you are going to do next ?

  • (A) any
  • (B) many
  • (C) several
  • (D) more

30. His pocket money wasn’t ______ for him to get a proper meal in school.

  • (A) plenty
  • (B) a lot
  • (C) enough
  • (D) more

31. Although the prize was good, ______ of the children wanted to take part in the contest.

  • (A) all
  • (B) some
  • (C) both
  • (D) none

32. ______ people in the neighborhood intend to organize a party.

  • (A) All
  • (B) More
  • (C) Several
  • (D) Any

33. There are 30 pupils in my class and ______ of them wear glasses.

  • (A) most
  • (B) plenty
  • (C) enough
  • (D) more

34. ______ child was given a topic to research on for the weekend.

  • (A) All
  • (B) Any
  • (C) None
  • (D) Each

35. Has _____ of you seen my new bag ? It’s big and blue.

  • (A) some
  • (B) none
  • (C) any
  • (D) both

36. Kelly bought ______ milk for her baby sister.

  • (A) some
  • (B) a little of
  • (C) any
  • (D) much

37. Leela makes sure that ______ of her cats has a proper basket to sleep in.

  • (A) all
  • (B) many
  • (C) each
  • (D) more

38. Please give me ______ extra time. I just have one more question to finish.

  • (A) much
  • (B) a few
  • (C) a little
  • (D) more

39. ______ of money was stolen from the bank yesterday.

  • (A) Much
  • (B) Some
  • (C) A large amount
  • (D) Plenty of

40. Add just a ______ of yellow coloring into the batter.

  • (A) pinch
  • (B) lot of
  • (C) drop
  • (D) few

41. Put ______ water into the jug to make the drink less sweet.

  • (A) some
  • (B) all
  • (C) more
  • (D) plenty

42. Sheila took ______ bite of the delicious cake her mother bought her.

  • (A) some
  • (B) another
  • (C) many
  • (D) a few

43. It is good to put aside ______ time a day to exercise.

  • (A) any
  • (B) a lot
  • (C) some
  • (D) much

44. As punishment, ______ child who is caught stealing will be given two hours’ detention.

  • (A) some
  • (B) any
  • (C) many
  • (D) other

45. Mother uses ______ oil now as she wants to cook healthier meals.

  • (A) much
  • (B) little
  • (C) less
  • (D) fewer

46. Do not pay ______ attention to what he says; he’s talking nonsense.

  • (A) any
  • (B) much
  • (C) more
  • (D) less

47. Would you like ______ ice or noodles for lunch ?

  • (A) a lot
  • (B) fewer
  • (C) more
  • (D) some

48. The child did not listen to ______ of her mother’s instructions.

  • (A) more
  • (B) much
  • (C) any
  • (D) none

49. Terry shared his sweets with ______ of his friends.

  • (A) any
  • (B) enough
  • (C) several
  • (D) more

50. The ______ school was shocked to hear the terrible news about their principal.

  • (A) all
  • (B) whole
  • (C) other
  • (D) many

51. ______ than half the class wanted to go to the zoo, so the trip was cancelled.

  • (A) More
  • (B) Less
  • (C) A little
  • (D) Some

52. Kelly gave presents to ______ her sister and brother.

  • (A) any
  • (B) all
  • (C) both
  • (D) many

53. There are ______ shoes in this shop; it only sells clothes.

  • (A) many
  • (B) more
  • (C) none
  • (D) no

54. We bought ______loaves of bread to make sandwiches for the party.

  • (A) a little
  • (B) more
  • (C) a few
  • (D) plenty

55. ______ of us was told our duties, so we did not do anything.

  • (A) Any
  • (B) Neither
  • (C) All
  • (D) Both

56. You can take ______ the cake or the bread.

  • (A) all
  • (B) some
  • (C) none
  • (D) either

57. ______ could be done to improve the project.

  • (A) Less
  • (B) More
  • (C) None
  • (D) Plenty

58. There is ______ drinks to go round. You do not have to make ______.

  • (A) plenty of … some
  • (B) plenty … more
  • (C) enough … more
  • (D) enough … some

59. Since ______ of us spoke Malay, we had to sign to the stallholder.

  • (A) both
  • (B) all
  • (C) each
  • (D) neither

60. There is still ______ flour left to make a cake but not more than that.

  • (A) plenty of
  • (B) much
  • (C) a lot of
  • (D) enough

61. There were so ______ people at the new bookstore that there was no space to stand.

  • (A) few
  • (B) many
  • (C) much
  • (D) a lot of

62. Harry was given ______ time than his classmates to finish the test as he was ill.

  • (A) a lot of
  • (B) enough
  • (C) much
  • (D) more

63. Are there ______ snacks left in the cupboard ?

  • (A) more
  • (B) plenty
  • (C) any
  • (D) fewer

64. The cost of ______ packet of apples is three dollars.

  • (A) most
  • (B) all
  • (C) some
  • (D) each

65. Kay left ______ money for her daughter in the bank, but not much.

  • (A) much
  • (B) more
  • (C) few
  • (D) some

66. Pass me ______ book please; this one is boring.

  • (A) some
  • (B) any
  • (C) more
  • (D) another

67. Although ______ member of the team was told the time for practice, ______ of them came on time.

  • (A) all … all
  • (B) all … some
  • (C) each … all
  • (D) each … none

68. It took ______ hours of surgery to save the accident victim.

  • (A) much
  • (B) a little
  • (C) plenty
  • (D) several

69. The goodie bags were given to ______ who attended the parade; everyone was happy to get them.

  • (A) most
  • (B) none
  • (C) all
  • (D) more

70. Girls tend to make ______ careless mistakes as they are more careful.

  • (A) more
  • (B) no
  • (C) little
  • (D) fewer

71. Make sure you have brought ______ warm clothing for the camping trip.

  • (A) enough
  • (B) plenty
  • (C) more
  • (D) any

72. We were told that ______ of us failed the test; we jumped for joy.

  • (A) none
  • (B) all
  • (C) many
  • (D) few

Answers:

  1. C
  2. C
  3. D
  4. C
  5. A
  6. C
  7. B
  8. D
  9. B
  10. C
  11. D
  12. A
  13. D
  14. D
  15. D
  16. D
  17. C
  18. B
  19. D
  20. A
  21. D
  22. D
  23. C
  24. C
  25. C
  26. C
  27. D
  28. A
  29. A
  30. C
  31. D
  32. C
  33. A
  34. D
  35. C
  36. A
  37. C
  38. C
  39. C
  40. C
  41. C
  42. B
  43. C
  44. B
  45. C
  46. A
  47. D
  48. C
  49. C
  50. B
  51. B
  52. C
  53. D
  54. C
  55. B
  56. D
  57. B
  58. C
  59. D
  60. D
  61. B
  62. D
  63. C
  64. D
  65. D
  66. D
  67. D
  68. D
  69. C
  70. D
  71. A
  72. A

Leave a Reply