January 24, 2022

EDU HYME

A Blog For Education

Computer Networking G.K. Multiple Choice Questions With Answers – Part 1

7 min read
computer networking gk questions eduhyme

The internet is a network of computers spanning the globe. This communication structure is a system connecting more than fifty million people in countries around the world. A global web of computers, the internet allows individuals to communicate with each other.

Also Read:

Below is the list of Computer Networking related G.K. Questions:

1. A communication network which is used by large organizations over regional, national or global area is called :

  1. LAN
  2. WAN
  3. MAN
  4. VAN

Correct Answer: B

2. A network which is used for sharing data, software and hardware among several users owing microcomputers is called :

  1. WAN
  2. MAN
  3. LAN
  4. VAN

Correct Answer: C

3. Working of the WAN generally involves :

  1. telephone lines
  2. microwaves
  3. satellites
  4. all of the above

Correct Answer: D

4. Different computers are connected to a LAN by a cable and a/an :

  1. modem
  2. interface card
  3. special wires
  4. telephone lines

Correct Answer: B

5. When a group of computers is connected together in a small area without the help of telephone lines,it is called :

  1. Remote Communication Network (RCN)
  2. Local Area Network (LAN)
  3. Wide Area Network (WAN)
  4. Value Added Network (VAN)

Correct Answer: B

6. Which of the following data transmission media has the largest terrestrial range without the use of repeaters
or other devices ?

  1. Hardwiring
  2. Microwave
  3. Satellite
  4. Laser

Correct Answer: C

7. What does the acronym ISDN stand for

  1. Indian Standard Digital Network
  2. Integrated Service Digital Network
  3. Intelligent Services Digital Network
  4. Integrated Services Data Network

Correct Answer: B

8. In a PC to telephone hooking for long distance communication, modern is connected between the telephone line end :

  1. PC
  2. synchronous port
  3. crossover cable
  4. asynchoronous port

Correct Answer: D

9. Identify the odd term amongst the following group :

  1. Coaxial cable
  2. Optical fiber
  3. Twisted pair wire
  4. Microwaves

Correct Answer: D

10. What is the name of the device that connects two computers by means of a telephone line ?

  1. Tape
  2. Modem
  3. Bus
  4. Cable

Correct Answer: B

11. Which of the following types of channels moves data relatively slowly ?

  1. Wideband channel
  2. Voiceband channel
  3. Narrowband channel
  4. Broadband channel

Correct Answer: C

12. Which of the following is required to communicate between two computers ?

  1. Communications software
  2. Protocol
  3. Communications hardware
  4. All of the above

Correct Answer: D

13. Which of the following is considered a broadband communications channel ?

  1. Coaxial
  2. Fibre optic cable
  3. Microwave circuits
  4. All of the above

Correct Answer: D

14. Which of the following is an advantage to using fibre optics data transmission ?

  1. Resistance to data theft
  2. Fast data transmission rate
  3. Low noise level
  4. All of the above

Correct Answer: D

15. Which of the following is not a transmission medium ?

  1. Telephone lines
  2. Coaxial cable
  3. Modem
  4. Microwave systems

Correct Answer: C

16. Sales persons and other employees of the company who spend much of their time away from their offices but keep in touch with their company’s microcomputers or mainframe computers over telephone lines are called :

  1. field workers
  2. telecommuters
  3. teleprocessors
  4. company directors

Correct Answer: B

17. Business meeting and conferences can be held by linking distantly located people through a computer network. Not only the participants exchange information but are able to see each other. What is it called ?

  1. Telemeeting
  2. Telemailing
  3. Teleconferencing
  4. Teletaking

Correct Answer: C

18. Which is the oldest network among the following ?

  1. NSF net
  2. ARPANET
  3. CSNET
  4. Internet

Correct Answer: B

19. Typewriter terminals can print computer-generated data at a rate of :

  1. 10 characters per second
  2. 120 characters per second
  3. 120 characters per minute
  4. 1200 characters per minute

Correct Answer: B

20. Usually, it takes 10-bits to represent one character. How many characters can be transmitted at a speed of 1200 BPS?

  1. 10
  2. 12
  3. 120
  4. 1200

Correct Answer: C

21. What is the minimum number of wires required for sending data over a serial communications links ?

  1. 2
  2. 1
  3. 4
  4. 3

Correct Answer: A

22. What are the most commonly used transmission speeds in BPS used in data communication ?

  1. 300
  2. 1200
  3. 2400
  4. 4800

Correct Answer: D

23. Which data communication method is used for sending data in both directions at the same time ?

  1. Super duplex
  2. Simplex
  3. Half duplex
  4. Full duplex

Correct Answer: B

24. After coding a document into a digital signal, it can be sent by telephone, telex or satellite to the
receiver where the signal is decoded and an exact copy of the original document is made. What is it called ?

  1. Telex
  2. Word processor
  3. Facsimile
  4. Electronic mail

Correct Answer: C

25. Who invented the modem ?

  1. Wang Laboratories Ltd.
  2. AT & T information Systems, USA
  3. Apple Computers Inc.
  4. Digital Equipment Corpn.

Correct Answer: B

26. Which of the following items is not used in Local Area Network (LANs) ?

  1. Computer
  2. Modem
  3. Printer
  4. Cable

Correct Answer: B

27. If communication software can be called the “traffic cop” of a micro-communication system, then what should the modern be called ?

  1. Park
  2. Bridge
  3. Interface
  4. Link

Correct Answer: B

28. What is the name of the device that converts computer output into a form that can be transmitted over a telephone line

  1. Teleport
  2. Modem
  3. Multiplexer
  4. Concentrator

Correct Answer: B

29. Modem is used in data transmission. When was it invented and in which country ?

  1. 1960, USA
  2. 1965, Germany
  3. 1950, USA
  4. 1962, Japan

Correct Answer: C

30. Now-a days computers all over the world can talk to each other. Which is one of the special accessories essential for this purpose ?

  1. Keyboard
  2. Modem
  3. Scanner
  4. Fax

Correct Answer: A

31. Which of the following is used to connect similar networks ?

  1. Bridge
  2. Gateway
  3. Backbone
  4. Router

Correct Answer: A

32. What is the name of the network topology in which there are bi-directional links between each possible node ?

  1. Ring
  2. Star
  3. Tree
  4. Mesh

Correct Answer: D

33. A distributed data processing configuration in which all activities must pass through a centrally located computer is called a :

  1. Ring network
  2. Spider network
  3. Hierarchical network
  4. Data control network

Correct Answer: D

34. Which of the following communications modes support two-way traffic but in only one direction at a time ?

  1. Simplex
  2. Half-duplex
  3. Three-quarters duplex
  4. All of the above

Correct Answer: B

35. A required characteristics of an online real-time system is :

  1. more than on CPU
  2. offline batch processing
  3. no delay in processing
  4. all of the above

Correct Answer: C

36. A WATS arrangement :

  1. is always less expensive than flat-rate service
  2. is less expensive than flat-rate service only when the number of calls is large and the duration of each is short
  3. is less expensive than flat-rate service only when the number of calls is small and duration of each is long
  4. is never less expensive than flat-rate service

Correct Answer: B

37. If a firm wanted to transmit data from 1,000 punched cards toa remote computer, they would use a (n)

  1. POS terminal
  2. data collection terminal
  3. batch processing terminal
  4. intelligent terminal

Correct Answer: C

38. When the computer provides the manager with a multiple choice of possible answers, the prompting technique is :

  1. question and answer
  2. form filling
  3. open-ended question
  4. menu selection

Correct Answer: D

39. A hard copy would be prepared on a :

  1. typewriter terminal
  2. line printer
  3. plotter
  4. all of the above

Correct Answer: D

40. The channel in the data communication model can be :

  1. postal mail service
  2. telephone lines
  3. radio signals
  4. all of the above

Correct Answer: D

41. What are the data transmission channels available for carrying data from one location to another ?

  1. Narrowband
  2. Voiceband
  3. Broadband
  4. All of the above

Correct Answer: D

42. Which of the following is a voiceband channel ?

  1. Telephone line
  2. Telegraph line
  3. Coaxial cable
  4. Microwave systems

Correct Answer: A

43. The term “remote job entry” relates to:

  1. batch processing
  2. realtime processing
  3. transaction processing
  4. distributed processing

Correct Answer: A

44. Which of the following is considered a broadband communications channel ?

  1. Coaxial cable
  2. Fibre optic cable
  3. Microwave circuits
  4. Satellite systems

Correct Answer: B

45. The word telematics is combination of :

  1. computer
  2. telecommunication
  3. informatics
  4. (b) and (c)

Correct Answer: D

46. When you connect to an online information service, you are asked to provide some kind of identification such as your name, an account number and a password. What is the name given to this brief dialogue between you and the information system ?

  1. Security procedure
  2. Safeguard procedure
  3. Indetification procedure
  4. Log-on procedure

Correct Answer: D

47. A batch processing terminal would not include a :

  1. CPU
  2. Card reader
  3. Card punch
  4. Line printer

Correct Answer: B

47. Computers cannot communicate with each other directly over telephone lines because they use digital pulses whereas telephone lines use analog sound frequencies. What is the name of device which permits digital to analog conversion at the start of a long distance transmission ?

  1. Interface
  2. Modem
  3. Attenuation
  4. Teleprocessor

Correct Answer: A

49. A modem is connected in between a telephone line and a :

  1. network
  2. computer
  3. communication adapter
  4. serial port

Correct Answer: C

50. Which transmission mode is used for data communication along telephone lines ?

  1. Parallel
  2. Serial
  3. Synchronous
  4. Asynchronous

Correct Answer: B

51. Which of the following communications lines is best suited to interactive processing applications ?

  1. Narrowband channels
  2. Simplex lines
  3. Full-duplex lines
  4. Mixedband channels

Correct Answer: C

52. The systematic access of small computers in a distributed data processing system is referred to as :

  1. dialed service
  2. multiplexing
  3. polling
  4. conversational mode

Correct Answer: C

53. An ROP would be attached to a :

  1. simplex channel
  2. duplex channel
  3. half duplex channel
  4. full duplex channel

Correct Answer: A

54. ISP stands for

  1. International Service Protocol
  2. Intermation Service Protocol
  3. Internet Service Provider
  4. Intract Service Provide

Correct Answer: C

55. An example of digital, rather than analog, communication is :

  1. DDD
  2. DDS
  3. WATS
  4. DDT

Correct Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *