Coding – Decoding Multiple Choice Questions with Answers

code decode multiple choice questions eduhyme

A code is system of signals. Therefore, coding is a method of transmitting a message between the sender and the receiver without a third person knowing it.

The coding and decoding test is meant to judge the candidate’s ability to decipher the law that codes a particular word/message and breaks the code to understand the said word/message. These tests can be broadly classified into the following three types:

  • Letter Coding
  • Coding with Numerical Digits
  • Mixed Coding

Below is the list of multiple choice questions based on above three categories:

1. If BEAT is coded as ‘EHDW’, how will you code ROAD ?

  1. SQCF
  2. URDG
  3. TQCF
  4. UREG

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Codes are formed by skipping two letters, i.e. A (BC) D; B (CD) E; and so on.

2. In a certain code ‘MONKEY’ is written as XDJMNI, how is TIGER written in that code ?

  1. SHFDQ
  2. QDFHS
  3. SDFHS
  4. QDHJS

Answer: The correct answer is B.
Explanation:- Move each letter of the word ‘MONKEY’ one step backward and then write the resulting letters in reverse order to code it as ‘XDJMNL’, Similarly TIGER is written as ‘QDFHS’.

3. In a certain code language FIELD is coded as GJFME, how is SICKLE written in that code ?

  1. RHBJKD
  2. RHJBKD
  3. TJDLMF
  4. TJDMLF

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Each letter of GJFEM stands for each corresponding letters of the word FIELD, one place ahead.

4. In a certain code CLOCK is written KCOLC. How is STEPS written in that code ?

  1. SPEST
  2. SPSET
  3. SEPST
  4. SPETS

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- The letters of the word CLOCK are written in reverse order to code it as KCOLC. Therefore STEPS is codes as SPETS.

5. If ‘COFFEE’ is coded as EEFFOC, how will you code ‘NOODLES’ ?

  1. MNNCKDR
  2. SELDOON
  3. RSSHIWP
  4. QRRGOHV

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Same explanation as an above answer.

6. In a certain code COURSE is written as FRXUVH. Then how RACE would be written in that code ?

  1. HFDU
  2. UCFH
  3. UDFH
  4. UDHF

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Each letter of the word COURSE is moved three steps forward to code it as FRVUVH. Similarly RACE is coded as UDFH.

7. In a certain code ‘ROAD’ is written as URDG. How is ‘SWAN’ written in that code ?

  1. VXDQ
  2. VZDQ
  3. UXDQ
  4. VZCQ

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Same explanation as an above answer.

8. In a certain code if MILLION is written as IMLLOIN, how will HILTON be coded ?

  1. HITLON
  2. IHLOTN
  3. IHTLNO
  4. HITNOL

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- First and second, third and fourth, fifth and sixth letters of code are reversed.

9. In a certain code PROSE is written as PROQE, how would LIGHT be written in that code ?

  1. LGGFT
  2. LGHHT
  3. JIEHER
  4. LLGFE

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- The second and fourth letters of the word PROSE are moved two steps backward to code it as PPOQE, similarly LIGHT is coded as LGGFT.

10. If CUPBOARD is coded as CXPBXXRD, how will CRAFT be coded ?

  1. XRAFT
  2. CRXFT
  3. CRAXT
  4. CRAFX

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Each vowel of CUPBOARD is replaced by X.

11. If the world KNIFE is coded as MPKHG, what do the letters DTGCF stand for ?

  1. BREAD
  2. BARED
  3. BRADE
  4. BRAED

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Each letter of the word KNIFE is two steps behind the code.

12. If FULFNHW is the code for CRICKET, then EULGH is the code for which word ?

  1. PRIDE
  2. BRIDE
  3. BLADE
  4. BLIND

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Each letter of the word is three steps behind the corresponding letter of the code.

13. In a certain code, REMOTE is coded as ROTEME, which word will be coded as PNIICC ?

  1. NPIIC
  2. PICCIN
  3. PINCIC
  4. PICNIC

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- The groups of second and third letters and fourth and fifth letters in the word interchange places in the code.

14. If in a certain code TRIANGLE is coded as SQHZMFKD, which word be coded as DWZLOKD ?

  1. EXAMPLE
  2. FIGMENT
  3. DISMISS
  4. DISJOIN

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code.

15. If NARGRUED is code for GRANDEUR which word is coded as SERPEVRE ?

  1. PRESEVER
  2. PRESERVE
  3. PREVERSE
  4. PERSEVER

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- In the code, the first four and the last four letters of the word are separately interchanged.

16. If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY equal to ?

  1. 50
  2. 44
  3. 70
  4. 60

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- T=20th letter, O=15th, M=13th, so 20+15+13=48, Like this HARRY (8+1+18+18+25)=70

17. If CAR is 22, SCOOTER will be :

  1. 33
  2. 44
  3. 11
  4. 95

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Position numbers of the letters in alphabet are added up.

18. If BOOK is equal to 43, and PEN= 35, COPY will be :

  1. 48
  2. 60
  3. 59
  4. 79

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Same explanation as above answer.

19. If PENCIL= 59 and PEN= 35, SCALE will be:

  1. 30
  2. 45
  3. 40
  4. 35

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Same explanation as above answer.

20. DRAMA is coded as 37 and STAGE as 52, how will you code ACTOR

  1. 56
  2. 50
  3. 57
  4. 67

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Same explanation as above answer.

21. If MONDAY is coded as 1 2 3 4 5 6 and BELT is coded 0789 how would you encode the word TOMBAY ?

  1. 921056
  2. 460528
  3. 290165
  4. 358702

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- On comparing number with letters, M=1, O=2, N=3, D=4, A=5, Y=6, B=0, E=7, L=8, T=9, so TOMBOY = 921056

22. In a certain language SISTER is coded as 535801, UNCLE is coded as 84670 and BOY as 129, how will SON be coded ?

  1. 923
  2. 524
  3. 342
  4. 842

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- S=5, I=3, T=8, E=0, R=1, U=8, N=4, C=6, L=7, B=1, O=2, Y=9, so SON=524.

23. If AROMA = 24, GRAND = 22, KWALITY will be ?

  1. 40
  2. 62
  3. 55.5
  4. 50.5

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Position numbers of the letters are added and then divided by two.

24. If PLANT is coded as 12.6, what will be the code for LEAVES ?

  1. 11
  2. 10
  3. 10.5
  4. 10.66

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Position number of the letters added up and then divided by the numbers of letters each word has.

25. In UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will START be coded ?

  1. 56781
  2. 83243
  3. 73652
  4. 67857

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- On comparing numbers with letters: U=1, N=2, D=3, E=4, R=5, S=6, T=7, A=8, so START=67857.

26. If in a certain language KNOWLEDGE is coded as 256535475, how is GENERAL coded in that language ?

  1. 7545993
  2. 7969393
  3. 7555913
  4. 755591

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- K is the 11th letter of the alphaet: K=11 = 1+1=2, N=14 = 1+4=5, O=15=1+5=6, W=23=2+3=5 and so on, so GENERAL=7555913.

27. If in a certain language MOBILITY is coded as 46293927, how is EXAMINATION coded in that language ?

  1. 67250623076
  2. 56149512965
  3. 4503801854
  4. 57159913955

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- M is the 13th letter of the alphabet, M=13=1+3=4, O=15=1+5=6 etc , so B=2, I=9, L=12=1+2=3, so EXAMINATION = 56149512965.

28. If in a certain code 8514 is written as HEAD, 3945 is coded as RIDE and 057 as BEG, what does the word GRADE stand for ?

  1. 13754
  2. 73145
  3. 41357
  4. 14735

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- G=7. R=3, A=1, D=4, E=5, so GRADE = 73145.

29. If in a certain language A is written as 2, B as 4 and C as 6 then in the same language what do the figures 1210108 stand for ?

  1. DEEP
  2. DOOR
  3. DEER
  4. FEED

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- The difference between the two letters of the alphabet is 2, 12=F, 10=E, D=, so 1210108 = FEED.

30. J – B + D is equal to;

  1. 9
  2. 21
  3. 16
  4. 12

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- J=10, B=2, D=4, so J-B+D=10-2+4=12.

31. How will you code ACCOMMODATE if S and V are coded as 8 and 5 respectively ?

  1. 26-24-12-14-14-23-21-12-26-7-22
  2. 26-24-24-12-14-14-12-23-26-7-22
  3. 26-25-25-12-14-14-23-12-26-7-22
  4. 26-24-24-12-14-14-12-23-7-26-22

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Letters are numbered in backward sequence.

32. ‘PROMOTION’ in a certain code is written as QSP89, how will you code ‘DEMOTION’ ?

  1. DE 98
  2. EF 98
  3. EF 89
  4. EG 89

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- MOTION is coded as ’89’ and letters preceding it are coded for the immediately following next one, P is coded as Q, R is coded S and so on.

33. If A= 0.0, B 0.1, C+ 02 and so on how will you code F and K using this coding scheme ?

  1. 5.0 and 1.5
  2. 0.5 and 01
  3. 0.5 and 1.0
  4. 0.oo5 and 1.01

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- The coding scheme followed here is that each letter in ascending order from A to Z increased in value by 0.1 starting with A=0.0, A look at the numbered alphabet will help you get the codes for F and K.

34. DRIVER=7, PEDESTRAIN=11, ACCIDENT= ?

  1. 9
  2. 8
  3. 6
  4. 18

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Count number of letters in a word and add one to get the coded number.

35. If M=13 and O=15, how will you code DEAF ?

  1. 4616
  2. 4316
  3. 4518
  4. 4516

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Alphabet is serially numbered 1 to 26. Position numbers of letters are written as the letters appear in the word.

36. If DISTAMPER is coded as 52.2 and WALLS as 33.5, how will you code PLASTER using the same coding scheme ?

  1. 40.5
  2. 45.5
  3. 48.5
  4. 55.5

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Position numbers of the letters are added up and then divided by 2.

37. If HOTEL is coded as 55 how will you code BORE ?

  1. 36
  2. 40
  3. 45
  4. 35

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Position numbers of the letters are added up (8+15+20+5+12=60) and the number of the letters in the HOTEL (i.e. 5) is subtracted 60-5 = 55 to get the code. Similarly BORE = 2+15+18+5=40-4=36.

38. If HJSM means GIRL, what does RNES mean ?

  1. BOYS
  2. COWS
  3. TOYS
  4. SOFT

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Code letters are obtained by taking the following letters in sequence. There, R=S, N=O, E=F, and S=T giving ‘RNES’=’SOFT’.

39. If DBMDVUUB stands for CALCUTTA, how will you write BOMBAY ?

  1. DQODDX
  2. CPNCBZ
  3. DPNCBX
  4. CPMCBZ

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Similar pattern as in above question.

40. If BUS is coded as ‘DWV’, how will you code ROBS /

  1. SPCT
  2. TQCV
  3. TQDU
  4. SPDU

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Codes are formed by skipping one letter i.e. A(b)C, B(c) D; and so on.

41. If YEARLY is coded as ZGDVQE, MONTH will be coded as:

  1. NQRXN
  2. NPQXM
  3. NQQXN
  4. NQQXM

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Successively 0,1,2,….. letters are skipped for writing the code. Thus Y is written as Z,E as G, by skipping F,A as D, skipping (B,C).

42. If GANGA is coded as DDKJX, BEAS will be coded as:

  1. EBDP
  2. YHXV
  3. YHWV
  4. EBDO

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Two letters are skipped preceding and succeeding the letters alternately.

43. If COMPOUND is coded as OCMPUOUND, ELEMENTS will be coded as :

  1. LEMENEST
  2. ELMEENST
  3. LEEMNETS
  4. None of the above

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- In alternate pairs of letters, the positions of letters are interchanged.

44. If BRITISH is coded as FVMXMWL, JVIRGL is the code for

  1. FRANCE
  2. FRENCH
  3. FRANCK
  4. FRENCE

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Each letter is replaced by letters following these and then written in the reverse order.

45. If SAUCER is coded as SFDVBT, MXPC stands for

  1. BOWL
  2. BQWN
  3. BAWL
  4. BALL

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Letters are replaced by letters following these and then written in the reverse order.

46. If BALL PEN is written as CBKK. QFM, how will you write STENCIL

  1. TUFMBJK
  2. TUDMDJK
  3. TUDMDJM
  4. TUDMBJHK

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- In 1st pair letters are replaced by succeeding letters of the alphabet, in the next pair by preceding letters.

47. If BUDGET is coded as FYHKIX, FINANCE will be coded as:

  1. JMRERGJ
  2. JMRERGI
  3. JNRFQGJ
  4. PNXYLZ

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Three letters are skipped to write the code letters.

48. If READ is coded as UIFJ, how will MISTER be added ?

  1. PMXZIZ
  2. PMXZLY
  3. PMYZLY
  4. PNXYLZ

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Two letters are skipped to write the code of the first letter, three are skipped for the second, four for the third and so on.

49. If SECTOR is written as CESROT, how will you write MINISTER ?

  1. INIMREST
  2. NIMTSIRE
  3. INIMRETS
  4. INIMSTER

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- Each half of the word is written in the reverse order.

50. If INCOME is written as KQGTSL, SALARY will be written as:

  1. VDPGYF
  2. UDPFXF
  3. UDPGYG
  4. VDPFXG

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- 1,2,3,…… letters are skipped to write the codes.

51. If ENMK is the code for DOLL, what will be code for GOAL ?

  1. HNBK
  2. FPBM
  3. HNBM
  4. None of the above

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Alternate letters are replaced by the preceding and succeeding letters in the alphabet.

52. If TIGERS is coded as YNLJWX, GROWL will be coded as :

  1. LWUBR
  2. LWTBQ
  3. LWTER
  4. None of the above

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Four letters are skipped to write the coded letter. Thus T is replaced by Y, Skipping (UVWX)……

53. If RAMA is coded as 1691, (code numbers not necessarily in the same order as the letters) NAM may be coded as:

  1. 196
  2. 642
  3. 187
  4. 941

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Obviously code for A is 1, since both occur twice. Therefore, code for NAM should contain 1 and one of the numbers 6 and 9.

54. In a certain code (i) ‘Palo ma’ means ‘cold tea,’ (ii) ‘Bon et din’ means ‘very hot day’ and (iii) ‘Di oi et ma’ means ‘it is hot tea’. Using the same code how will you write IT IS VERY HOT DAY ?

  1. Di bon oi din et
  2. Di oi bon et din
  3. Bon et ma di palo
  4. Di bon oi et din
  5. Et din bon di ma

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- By analysing statement 1 to 3 and recognizing common words in questions, codes for words in question can be easily discovered.

55. If SEMINAR is written as 19 5 13 9 14 1 18 how will you wrote LECTURE ?

  1. 12 5 3 20 21 18 5
  2. 12 5 3 19 20 18 5
  3. 11 5 3 20 22 18 5
  4. None of the above

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Each letter is replaced by its position (number) in the alphabet e.g. A by 1, E by 5 etc.

56. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded ?

  1. 5778213
  2. 5279431
  3. 8251896
  4. 8543691

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- C=8, A=2, L=5, I=1, U=9, T=6.

57. If CASE is coded as 5231, CHAIR is coded as 58206 and TEACH is coded as 71258, what does 586037 stand for ?

  1. CHASTE
  2. CHRIST
  3. STREET
  4. CHEESE

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- C=5, A=2, S=3, E=1, H=8, I=0, R=6, T=7.

58. If CNMC is language code for ALKA, then CUJC is the same language code for :

  1. ABHA
  2. ASHA
  3. AMNA
  4. ATMA

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- The sequence is -2.

59. In certain code language POCKET is written as QNDJFS. How is DEAR written in that code ?

  1. EDBQ
  2. CFBQ
  3. EDCQ
  4. EFBQ

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Move 1st, 3rd and 5th letters one step forward while the 2nd, 4th, and 6th letters one step backward to code POCKET as QNDJFS.

60. In a certain code ‘786’ means ‘study very hard,’958’ means ‘hard work pays’ and ‘645’ means ‘study and work’, which of the following is the code for ‘very’ ?

  1. 8
  2. 6
  3. 7
  4. Cannot be determined

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- 8 means ‘head’, ‘6’ means ‘study’.

DIRECTIONS : In question (61-65) EFGHIJK are coded as VUTSRQP. Choose the right code for the words given in capitals from the answer choices given under each word:

61. LIMIT

  1. KNRNC
  2. ORNRG
  3. JKOKG
  4. RSTSG

Answer:- The correct answer is B.

62. SOUR

  1. IFLT
  2. HLFI
  3. LIFT
  4. IHIF

Answer:- The correct answer is B.

63. POCKET

  1. KLXPUC
  2. KLXUPG
  3. KLXGUP
  4. KLXPVG

Answer:- The correct answer is _.

64. GROUP

  1. TILFK
  2. TILEL
  3. TILGH
  4. TILHG

Answer:- The correct answer is A.

65. HIGH

  1. STRS
  2. RJHR
  3. SRTS
  4. RSTR

Answer:- The correct answer is _.

DIRECTIONS (66-67) In a certain code language:

  1. ‘pit na som’ means ‘bring me water.
  2. ‘na jo tod’ means ‘water is life.’
  3. ‘tub od pit’ means ‘give me toy.’
  4. ‘jo lin kot’ means ‘life and death.’

66. Which of the following represents ‘is’ in that language ?

  1. jo
  2. na
  3. tod
  4. lin

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- (1) and (2) Water is represented by ‘na’, (2) and (4) Life is represented by ‘jo’; ‘is’ will be represented by ‘tod’.

67. To find out the answer to the above question, which of the following statements can be dispensed with ?

  1. 1 only
  2. 3 only
  3. 4 only
  4. 2 or 3 only

Answer:- The correct answer is B.

DIRECTIONS (38-40): If TENDER is coded as SDMCDQ, select appropriate code for the following words:

68. HOTEL

  1. GNSDK
  2. GNSDI
  3. LETOH
  4. GNSBK

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Go one letter back in the case of every letter.

69. SOUPS

  1. PNTQS
  2. RNTOR
  3. TPVQT
  4. RMTOR

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Letter of the word i.e. A=Z.

70. PEONS

  1. ODMNR
  2. SNOEP
  3. ODNMR
  4. ODNMR

Answer:- The correct answer is C.
Explanation:- B=A, C=B, D=C, E=D and so on.

71. If orange is called butter, butter is called soap, soap is called ink, ink is called honey and honey is called orange, which of the following is used for washing cloths ?

  1. Honey
  2. Butter
  3. Orange
  4. Soap
  5. Ink

Answer:- The correct answer is E.

72. If ‘cloud’ is called white, ‘white’ is called rain, ‘rain’ is called green, ‘green’ is called air, ‘air’ is called blue and ‘blue’ is called water, where will the birds fly ?

  1. Air
  2. Cloud
  3. White
  4. Rain
  5. Blue

Answer:- The correct answer is E.

73. If ‘water’ is called black,’black’ is called tree, ‘tree’ is called blue, ‘blue’ is called rain, ‘rain’ is called pink and ‘pink’ is called fish in a certain language, what is the colour of the ‘sky’ called in that language ?

  1. Blue
  2. Fish
  3. Rain
  4. Pink
  5. Black

Answer:- The correct answer is C.

74. If the animals which can walk are called swimmers, animals who crawl are called flying those living in water are called snakes and those which fly in the sky are called hunters, then what will lizards be called ?

  1. Swimmers
  2. Snakes
  3. Flying
  4. Hunters
  5. None of these

Answer:- The correct answer is C.

75. If ‘sky’ is called sea, ‘sea’ is called water, ‘water’ is called air, ‘air’ is called cloud and ‘cloud’ is called river, then what do we drink when thirsty ?

  1. Sky
  2. Air
  3. Water
  4. Sea
  5. Cloud

Answer:- The correct answer is B.

76. If clock is called television, television is called radio, radio is called oven and oven is called grinder, and grinder is called iron, in what will a lady bake ?

  1. Oven
  2. Grinder
  3. Iron
  4. Clock
  5. None of these

Answer:- The correct answer is B.

77. In a certain code language ‘ric bo com’ means ‘I like cheese’, ‘le com mic pir’ means ‘they sell fresh cheese’, ‘com rom la pomic’ means ‘fresh lovely flowers and cheese’, Which word in this language means ‘fresh’ ?

  1. Com
  2. Pir
  3. Bo
  4. Mic

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Fresh, cheese and ‘com, mic’ are common in statements 2 and 3; ‘com’ stands for cheese as shown above.

78. If ‘Tea is sweet’ is written as ‘sue cho rye’, ‘Sita drinks tea’ is written as ‘cho ber kim’, ‘Sita is sweet girl’ is written as ‘rye kim sue bis’ and ‘Tea is hot’ is written as ‘sue kora cho’, then which word means ‘girl’ ?

  1. Kim
  2. Ber
  3. Cho
  4. Bis
  5. Rye

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- (i) Tea is sweet; sue cho rye, (ii) Sita drinks tea = cho ber kim, (iii) Sita is sweet girl = rye kim sue bis; From (i) and (iii) we can see that ‘is sweet’ is coded as ‘rye sue’. From (ii) and (iii) Sita is coded is ‘kim’. We can easily infer from (iii) that girl is coded as ‘bis’.

DIRECTIONS (79-80): If ‘miano chao goalib’ means ‘Rajni went to Bombay’, ‘mein kreig chao’ means ‘Rajni loves beaches’ and ‘Kain cha kreig’ means ‘Ramesh loves Rajni’…..

79. Beaches is written as:

  1. Kreig
  2. Mein
  3. Kain
  4. Chao

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- ‘Rajni’ and ‘loves’ are common wrods in second and third statements. ‘Mein’ and ‘beaches’ therefore correspond to each other in the second sentence and its meaning.

8o. Kreig means:

  1. Loves
  2. Beaches
  3. Ramesh
  4. Rajni

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- Since Rajni occurs in all the three sentences, chao means ‘Rajni’. Then second and third sentences imply that kreig means ‘loves’.

81. If POPULAR is coded as OPQVBBS, then which word can be coded as GBNPVT ?

  1. FAMOSU
  2. FAMOUS
  3. FASOUM
  4. FOSAUM

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Each letter in the word moves one step forward to form its code.

82. If A stands for +, B stands for -, c stands for x, what is the value of (10 c 4) A (4 C 4) B6 ?

  1. 46
  2. 50
  3. 56
  4. 60

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Using the given codes, we get (10×4) + (4×6) – 6 = 40 + 16 -6 = 50.

83. In a certain code language ‘tim nac’ means ‘blue shirt’, ‘pit mit tim’ means ‘shirt and pant’ and ‘nac pit’ means ‘blue pant’, What word in the language means ‘and’ ?

  1. tim
  2. pit
  3. nac
  4. mit

Answer:- The correct answer is D.

84. In a certain code TRIPPLE is written as SQHOOKD. How can DISPOSE be written in that code ?

  1. ESOPSID
  2. DSOESPI
  3. EJTPTFE
  4. CHRONRD

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Each letter in the word moves one step backward to form the corresponding letter in the code.

85. If A= 1, BAN=17, then INDIA= ?

  1. 37
  2. 39
  3. 36
  4. 35

Answer:- The correct answer is A.
Explanation:- The position of the letters indicates the numbers assigned to them thus BAN = 2+1+14=17, Similarly INDIA = 37.

86. If X stands for ‘+’, Y stands for ‘-‘, Z stands for ‘,’ and P stands for x, then what is the value of 10 P2 Z1 X5 Y5

  1. 25
  2. 20
  3. 15
  4. 10

Answer:- The correct answer is B.
Explanation:- Using the given codes we get, 10×2+1+5-5=20.

87. In a certain code GOD is written as JRG. Love in the code would be

  1. JNUE
  2. OQXI
  3. DUCK
  4. ORYH

Answer:- The correct answer is D.
Explanation:- Each letter in the word is moves 3 steps forward to form its code.

88. If GOLD is written as IQNF, how can WIND be written in that code ?

  1. YKPF
  2. XJOE
  3. VHMC
  4. DNIW

Answer:- The correct answer is A.

89. If A= 1, PAT= 37, then TAP= ?

  1. 73
  2. 37
  3. 36
  4. 38

Answer:- The correct answer is B.

90. If D=4, BAD=7, then what is the value of ANT ?

  1. 8
  2. 17
  3. 35
  4. 37

Answer:- The correct answer is C.

Leave a Reply