Basic IELTS Speaking Questions and Answers

The IELTS is an English proficiency test. It’s used for university admissions, immigration, and employment. The exam includes the IELTS Speaking section. This is an interview-style assessment, where test-takers are asked basic questions about their personal lives and their personal opinions.

The duration of the IELTS Speaking Test is about 11-15 minutes. The Test is conducted like an interview. It assesses parameters such as fluency, grammar, coherency, and vocabulary.

Here is a list of basic questions with answers that can come up in the IELTS Speaking Test. 

1. Do you have a favourite hobby?

Answer – Yes, I do. Actually, it’s reading.
Extended Answer – Yes, I do. Actually, it is reading. I feel much fulfillment after finishing a novel or any piece of writing. But my favorite is fiction.

2. How much time do you usually spend on your hobby?

Answer – Well, I don’t really have enough time for my hobby, but I always make sure I get to enjoy if for a couple of hours.
Extended Answer – Well, I don’t really have enough time for my hobby, but I always make sure I get to enjoy it for a couple of hours. For instance, when I’m busy, I just read books right before I sleep.

3. Why do people have different hobbies?

Answer – I think everyone is unique, and so are our individual interests.
Extended Answer – I think everyone is unique, and so are our individual interests. Some love outdoor activities, while others prefer to be inside their houses. What is common among people is the enjoyment they get out of them.

4. Is your hobby different from those of your friends?

Answer – Well yes, it is. In fact, it is something you do by yourself.
Extended Answer – Well yes, it is. In fact, you do it by yourself. Sometimes, though, we enjoy hanging out together or doing some activities, but when it comes to what I usually enjoy doing, they never really bother me at all. So I’m just lucky to have understanding friends.

5. What makes your hobby interesting?

Answer – I believe the main reason why I’m into it so much is the sense of fulfilment.
Extended Answer – I believe the main reason why I’m into it so much is the sense of fulfillment. For example, every novel I read automatically becomes part of my life. I mean, its characters and even the settings always have a great impact on me. That’s why I love doing it regularly.

6. Do you think your hobby will remain the same 10 years from now?

Answer – Absolutely! I will never ever get tired of reading.
Extended Answer – Absolutely! I will never ever get tired of reading. In fact, I can imagine myself building a small library at home—or maybe having a bookstore. As long as my eyes are in good condition, this favorite pastime of mine will live on.

7. What is your family like?

Answer – I have a big happy family.
Extended Answer – I have a big happy family. I have five brothers and seven sisters. Most of them are married, so I have plenty of nephews and nieces as well. What’s funny is that I haven’t actually met some of them.

8. What can you say about your family?

Answer – Right at this moment, the only thing I can say about them is they are the best.
Extended Answer – Right at this moment, the only thing I can say about them is they are the best. More than the joy and fun we share in happy times, our support for one another in trying times is so fantastic. I always pray that we’ll stay strong and united through the years.

9. How important is family to you?

Answer – Family is next to God.
Extended Answer – Family is next to God. And I’m very blessed to have a supporting one. As a form of gratitude, I always try my best to respect everyone.

10. Would you prefer a big or a small family?

Answer – I don’t really mind whether my family is big or small.
Extended Answer – I don’t really mind whether my family is big or small. What matters most is how we love and take care of one another.

11. Is family very important in your culture?

Answer – Definitely! We are known to be family oriented.
Extended Answer – Definitely! We are known to be family oriented. As a matter of fact, many people have an extended family, and the elders are much respected. For me, it’s really important to value family, as it is a very simple way to keep oneself on the right track.

12. How does your family usually spend a long holiday?

Answer – We often go to the beach during a long holiday.
Extended Answer – We often go to the beach during a long holiday. It’s also the right time to gather and discuss family concerns. I think it is one great way that bonds us as well. Apart from the fun we have, we get to wind down a little bit and reflect on many

13. Can you tell me something about your hometown?

Answer – My hometown is a very rural one.
Extended Answer – My hometown is a very rural one. It’s actually a valley, so the main part of the land area is agricultural. At the same time, its soil is rich in minerals, like gold and copper.

14. Are there tourist attractions in your hometown?

Answer – There are only a few tourist spots in my place.
Extended Answer – There are only few tourist spots in my place. As of now, I believe our tourism is not really booming yet. But I hope local officials will explore more of our virgin forests, as I believe they could be potential destinations for adventurous people.

15. What are the things you like about your hometown?

Answer – First of all, it’s very peaceful.
Extended Answer – First of all, it’s very peaceful. It’s ideal for people like me who love to read and observe nature. Another thing is the people’s warmth. We are known to be very accommodating and generous.

16. Is there anything you don’t like about your hometown?

Answer – I may be biased, but my hometown is just the best place for me.
Extended Answer – If I were to bring up a negative aspect of my place, it would be our transport system. We only have one bus company. As a result, we do not have our complaints addressed right away. Worse is the irregular schedule of trips. For me, it’s really frustrating. So I hope one day, this kind of monopoly will disappear.

17. Is your hometown big or small?

Answer – Based on the land area, it must be big.
Extended Answer – Based on the land area, it must be big. But because it’s mountainous, I think the inhabited part is really small. In fact, there are only few residents, and they are mostly farmers.

18. Have you ever invited some friends to visit your hometown?

Answer – Oh, it’s something I have been planning to do.
Extended Answer – Oh, it’s something I have been planning to do. There have been a lot of times when my friends would bother me about it. I guess I just have to keep refusing because I know our transport system would ruin the entire trip.

19. Do you have a pet?

Answer – Yes, I have a puppy at home.
Extended Answer – Yes, I have a puppy at home. Its name is Chekhovy. I got the name from Anton Chekhov, who is the author of ‘The Lady with a Pet Dog’. Since it’s one of my favorite short stories, I want Chekhovy to remind me of the very special feeling I had after reading it.

20. What are the most common pets in your country?

Answer – Pet dogs are very popular in my country.
Extended Answer – Pet dogs are very popular in my country. In fact, in my city alone, almost all families have more than one pet. In the afternoon, people get together in parks to walk their pets.

21. Why do you think many people love pets?

Answer – Being a pet lover myself, I think pets are just like babies in the family.

22. What do you think are the advantages and disadvantages of having pets?

Answer – One great thing about having pets is the emotional satisfaction . . . Another is . . . On the contrary…
Extended Answer – One great thing about having pets is the emotional satisfaction we get out of loving and looking after them. Another is that they make good companions in life. Unlike humans, they never contradict your ideas, nor do they argue with you at all. On the downside, it’s really expensive to take care of pets. Even their food costs a lot of money. That’s why I have decided to have only one.

23. Is it expensive to have a pet?

Answer – I don’t think it’s costly to have a pet.
Extended Answer – Yes, it’s very costly to have a pet. You need to spend money mainly on their food and medicine. Sometimes, they need even more than we do. More importantly, we are totally responsible for them. There are also rules for pet owners to follow. Looking after them and making sure they don’t bother anyone, especially in public places, are just some instances that we need to anticipate.

24. Do you think more people will have pets in the future?

Answer – That’s very possible.
Extended Answer – That’s very possible. I believe more people will have reasons to adopt animals. At present, having a pet is becoming a trend not only among the rich but also the ordinary people.

25. Do you have a favourite food?

Answer – I love Italian food!
Extended Answer – I love Italian food! Its distinct flavor makes me drool even just by the thought of it. On very special occasions at home, I always make sure my mother prepares some Italian delicacies.

26. What are some delicacies in your town?

Answer – My hometown is famous for rice cakes and cassava pies.
Extended Answer – My hometown is famous for rice cakes and cassava pies. We usually prepare them for local celebrations like the town’s founding anniversary and birthdays. It’s best to serve them with ripe mangoes or coffee, by the way.

27. Do you believe that food is generally expensive in big cities?

Answer – I think it depends on the kind of food.
Extended Answer – I think so. It’s a known fact that major cities have a high cost of living. Food, being a basic need, is one of the first items that would increase in price if there was demand for it.

28. Do you cook or buy ready-made food?

Answer – I wish I had the luxury of time to enjoy cooking.
Extended Answer – I wish I had the luxury of time to enjoy cooking. It’s something that I want to master because it’s really advantageous to be a good cook. If I had the chance, I would surely enroll in a culinary class. For the time being, I just have to be satisfied with what those small restaurants in our neighborhood have to offer.

29. Are there certain kinds of food you don’t like?

Answer – I’m not really picky, but those with a strange smell put me off.
Extended Answer – I’m not really picky, but those with a strange smell put me off. I’m the kind of person who smells first whatever I eat or drink. And I have a very sensitive nose. For instance, the smell of durian fruit just gives me a headache no matter how much I try to condition my mind that it’s delicious.

30. What was your favourite food when you were still a child?

Answer – Let me think. I think I used to devour every piece of fried chicken my mom would prepare.
Extended Answer – Let me think. I used to devour every piece of fried chicken my mom would prepare. Being a child, I thought fried chicken was the best food there was. Nowadays, I think I don’t really like chicken that much anymore. I prefer vegetables and fruits most of the time.

You may also read:

Leave a Reply