[English] Verbal Reasoning – Blood Relationship MCQ With Answers

blood relation mcq english eduhyme

Blood relation is an essential part of the Verbal Reasoning section in most of the competitive exams such as CAT, XAT, MAT, CMAT, Bank (PO & Clerk), SSC, RRB and UPSC.

Blood Relations Verbal Reasoning shows the different relations among the members of a family. Based on the information given on our site, contenders are required to practice the Blood Relations Verbal Reasoning Questions to crack the Blood Relations Verbal Reasoning Online Test.

Generally, in every competitive exam, people may find these Blood Relations Verbal Reasoning problems. These types of questions test the candidates understanding ability in a given time.

Important Blood Relations

  1. Mother’s (or) Father’s Daughter – Sister
  2. Daughter’s husband – Son in law
  3. Mother’s brother – Maternal Uncle
  4. Mother’s (or) father’s son – Brother
  5. Mother’s (or) Father’s sister – Aunt
  6. Mother’s (or) Father’s father – Grand Father
  7. Sister’s husband – Brother in law
  8. Husband’s (or) Wife’s mother – Mother in law
  9. Mother’s (or) Father’s mother – Grand Mother
  10. Son’s wife – Daughter in law
  11. Brother’s (or) Sister’s daughter – Niece
  12. Husband’s (or) Wife’s father – Father in law
  13. Husband’s (or) Wife’s brother – Brother in law
  14. Father’s Brother – Paternal uncle
  15. Husband’s (or) Wife’s sister – Sister in law
  16. Brother’s (or) Sister’s son – Nephew

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers related to Blood Relationship.

1. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

A. Daughter
B. Grand daughter
C. Mother
D. Sister

Answer – A

2. A man saw a photograph and told his friend, ‘’She is the wife of the father of the only brother of my sister, who is the wife of the only child of your parents.” How is the person in the photograph related to the man’s friend?

A. Mother-in-law
B. Mother
C. Father
D. Sister-in-law

Answer – A

3. ‘A’ is the sister of ‘B’. ‘B’ is married to ‘D’. ‘B’ and ‘D’ have a daughter ‘G’. How is ‘G’ related to ‘A’?

A. Sister
B. Daughter
C. Niece
D. Cousin

Answer – C

4. Pointing to a woman in the photograph a man said, “She is the daughter of my grandmother’s only son. How is woman related to the man?

A. Mother
B. Daughter
C. Sister-in-law
D. Sister

Answer – D

5. M’s wife is N’s daughter-in-law. P is the husband of O, who is the sister of M. How is P related to N?

A. Son-in-law
B. Brother
C. Nephew
D. Cousin

Answer – A

6. Pointing towards Kapil, Aditya said, “His father is the husband of my father’s father’s daughter”. How is Aditya’s father related to Kapil’s mother?

A. Son
B. Husband
C. Brother
D. Father

Answer –  C

7. Mithilesh said to neha,’ Your only brother’s son is my wife’s brother. ‘How is Neha related to the wife of Mithilesh?

A. Sister
B. Mother-in-law
C. Aunt
D. Mother

Answer – C

8. If M is the sister of Z, Z is the wife of P and P is the son of A, how Z relates to A?

A. Daughter-in-law
B. Daughter
C. Wife
D. Mother

Answer – A

9. W’s wife X is the sister of Y and is the only son of W’s mother-in-law Z who has just 2 children. Pointing to Y, V says “I am the only sister-in law of his mother’s son-in-law’s wife”. How is V related to Z?

A. Sister – In – law
B. Sister
C. Daughter
D. Daughter – In – law

Answer – D

10. Pointing towards a photo, Rakesh said, “She is the daughter of the only child of my grandfather.” How is the girl related to Rakesh?

A. Sister
B. Daughter
C. Grand Daughter
D. Cousin

Answer – A

11. Suresh’s sister is the wife of Ram. Ram is Rani’s brother. Ram’s father is Madhur. Sheetal is Ram’s grandmother. Rema is Sheetal’s daughter-in-law. Rohit is Rani’s brother’s son. Who is Rohit to Suresh?

A. Brother-in-law
B. Son
C. Brother
D. Nephew

Answer – D

12. ‘A + B’ means ‘A is the sister of B’.
‘A – B’ means ‘A is the brother of B’.
‘A x B’ means ‘A is the mother of B’.
‘A ÷ B’ means ‘A is the father of B’.
If V + S x Q – P ÷ T + R x U, then how is R related to S?

A. Daughter
B. Grand-daughter
C. Grandson
D. Maternal grandmother

Answer – B

13. X told Y, ‘I am neither your son, nor your father. I am not your wife’s brother, but I am related to him. I am the grandson of the father of your wife.’ How is X related to Y?

A. Father’s Sister’s Husband
B. Brother’s Son
C. Wife’s Brother’s Son
D. Sister’s Son

Answer – C

14. Ram is the son of Mohan and the brother of Ramesh. Shreya is the daughter of Shweta and the sister of Ram. How Shweta is related to Mohan?

A. Wife
B. Daughter
C. Sister
D. Father

Answer – A

15. A woman pointing to a person said, “He is the son of my father’s only daughter.” How is the woman related to the person?

A. Sister
B. Grandmother
C. Mother
D. Aunt

Answer – C

16. If P is the husband of Q and R is the mother of S and Q. What is R to P?

A. Mother
B. Sister
C. Aunt
D. Mother-in-law

Answer – D

17. Sunita is the sister of Sohan. Ramesh is the father of Rakesh. Sohan is the son of Rakesh. How is Ramesh related to Sunita?

A. Maternal Grandfather
B. Paternal Grandfather
C. Mother’s Brother
D. Father’s Brother

Answer – B

18. Nithya is Sam’s sister. Mogan is Sam’s father, Selvan is Rajan’s son. Rajan is Mogan’s brother. How is Nithya related to Selvan?

A. Daughter
B. Sister
C. Cousin
D. Wife

Answer – C

19. In a family Mr. Prakash has his wife and his two married brothers of whom one has two children and another has no . How many members are there in the family?

A. 12 members
B. 8 members
C. 6 members
D. 10 members

Answer – B

20. X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y ?

A. Cousin
B. Niece
C. Daughter
D. Grand daughter

Answer – D

21.Pointing to a girl Nivya, Soham said, “She is my wife’s daughter’s father’s mother’s husband’s only daughter’s daughter.” How is Nivya’s mother related to Soham?

A. Sister
B. Paternal aunt
C. Maternal aunt
D. Wife

Answer – A

22.’A % B’ means ‘A is the sister of B’.
‘A + B’ means ‘A is the father of B’.
‘A ! B’ means ‘A is the brother of B’.
If P ! H + Q % M+ T % K! J, then how is Q related to J?

A. Sister-in-law
B. Daughter-in-law
C. Maternal aunt
D. Paternal aunt

Answer – D

23.If ‘P 3 Q’ means ‘P is daughter of Q’, ‘P 5 Q’ means ‘P is father of Q’, ‘P 7 Q’ means ‘P is mother of Q’ and ‘P 9 Q’ means ‘P is sister of Q’, then how is J related to K in J 3 L 9 N 3 O 5 K?

A. Mother
B. Wife
C. Niece
D. Daughter

Answer – C

24.Raman is the son of Sheela, who is Radhika’s sister. Radhika is the daughter of Draupadi and Shivam is the son of Draupadi. Which of the following statements represent the correct relation?

A. Raman and Shivam are brother.
B. Draupadi is the mother of Raman.
C. Shivam is the father of Sheela.
D. Radhika is the aunt of Raman.

Answer – D

25.If ‘A + B’ means ‘A is brother of B; ‘A – B’ means ‘A is sister of B’, ‘A* B’ means ‘A is father of B’, ‘A ÷ B’ means ‘A is mother of B’, then which of the following options signifies that P is mother of Q?

A. R – P + Q – S
B. R – P ÷ Q + S
C. R + P * Q + S
D. R – P * Q – S

Answer – B

26.Atul is married to Lata who has has only son Sambit. Lata is the daughter of Karthik who is the husband of Nupur. How’s Nupur related to Sambit?

A. Sister-in-law
B. Mother
C. Paternal Grand-mother
D. Maternal Grand-mother

Answer – D

27.’A % B’ means ‘A is the mother of B’.
‘A $ B’ means ‘A is the father of B’.
‘A # B’ means ‘A is the brother of B’.
‘A & B’ means ‘A is the sister of B’.
If J $ H # R % N & T # U % P, then
which of the following statements is NOT correct?

A. J is the maternal grandfather of N,
B. R is the maternal grandmother of P’
C. R is the mother of U.
D. N is the sister of P.

Answer – D

28. If X + Y means X is the brother of Y; X – Y means X is the sister of Y and X x Y means X is the father of Y. Which of the following means that D is the son of E?

A. E – N x D + F
B. F – D + N x E
C. N + E – F x D
D. E x N – D + F

Answer – D

29. A is your brother, B is A’s wife, C is son of B, E is D’s father, F is wife of E,G is mother-in-law of F. A is the brother of E. How you and G is related?

A. Mother
B. mother-in-law
C. sister
D. sister-in-law

Answer – A

30. Snigdha said that she met her mother’s only brother’s son’s mother’s father-in -law. Whom did she meet?

A. Father
B. Brother
C. Uncle
D. Maternal Grandfather

Answer – D

31. If ‘A + B’ means ‘A is the father of B’, ‘A – B’ means ‘A is the mother of B’, ‘A * B’ means ‘A is the brother of B’ and ‘A % B’ means ‘A is the sister of B’, then how is Q related to S in ‘P + Q * R – S’?

A. Husband
B. Uncle
C. Brother
D. Father

Answer – B

32. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?

A. Father
B. Brother
C. Uncle
D. Cousin

Answer – A

33. Amar is the brother of Babul; Babul is the sister of Krishan; and Krishan is father of Durga who is the only daughter of Krishan. How is Durga related to Amar?

A. Sister
B. Niece
C. Mother
D. Wife

Answer – B

34. ‘A # B’ means ‘A is the husband of B’.
‘A @B’ means ‘A is the sister of B’.
‘A & B’ means ‘A is the mother of B’.
‘A % B’ means ‘A is the son of B’
If S#Z @ R % K # J & T # N , then
which of the following statements is Not correct?

A. K is the father-in-law of N
B. R and T are brothers
C. Z is the sister of T
D. J is the mother of S.

Answer – D

35. ‘A # B’ means ‘ A is the brother of B’
‘ A @ B’ means ‘A is the wife of B’
‘ A & B’ means ‘ A is the daughter of B’
‘ A % B’ means ‘ A is the sister of B’
If P % R & Y @ Z # M % N, then how is M related to P?

A. Paternal aunt
B. Mother
C. Paternal uncle
D. Maternal aunt

Answer –  A

36. Sona is sister of Ramesh and daughter of Mohit. Rama is wife of Mohit and Mother of Prabhat. How Ramesh is related to Prabhat?

A. Father
B. Brother
C. Son
D. Cousin

Answer – B

37. Rajat is Arun’s Father’s Daughter in law’s Son. How is Arun related to Rajat?

A. Paternal Grandfather
B. Grandson
C. Either Father or Uncle
D. Nephew

Answer – C

38. Pointing to a woman in the photo, Keshav said, “This is a photo of the only son of my mother’s father’s younger sister.” How is the person in the photo related to Keshav?

A. Wife
B. aunt
C. Sister
D. mother

Answer – B

39. A woman says to another, you are the daughter of my husband’ brother’s mother’s husband. How are the women related?

A. Aunt
B. Daughter
C. Sister-in-law
D. Sister

Answer – C

40. Vineet is the husband of Antima. Dev is the brother of Kusha. Shalini is the mother of Kusha’s mother. Dev is the son of Vineet. How is Antima related to Shalini?

A. Mother
B. Maternal aunt
C. Daughter
D. Sister

Answer – C

Leave a Reply

Your email address will not be published.