150+ Antonyms Questions – Exercise To Solve

An antonym is a word that has a meaning opposite to another word. For example, the antonym of “hot” is “cold,” and the antonym of “happy” is “sad.” Here are a few more examples of antonyms:

  • “Big” and “small”
  • “Up” and “down”
  • “Long” and “short”
  • “Fast” and “slow”
  • “In” and “out”

It’s important to note that the relationship between antonyms is not always fixed. The meanings of words can change over time, and in some cases, a word may have more than one antonym. For example, the antonym of “bright” can be either “dull” or “dark,” depending on the context in which the word is used.

Directions: Choose the word most opposite in meaning to the capitalized word.

1. GRATUITOUS:

(A) voluntary
(B) arduous
(C) solicitous
(D) righteous
(E) befitting

Answer: (E) befitting

2. FALLOW:

(A) fatuous
(B) pro ducted e
(C) bountiful
(D) pertinacious
(E) opprobrious

Answer: (B) pro ducted e

3. METTLE:

(A) ad hoc
(B) perdition
(C) woe
(D) trepidation
(E) apathy

Answer: (D) trepidation

4. SA VANT:

(A) dolt
(B) sage
(C) attaché
(D) apropos comment
(E) state of confusion

Answer: (A) dolt

5. RIFE:

(A) multitudinous
(B) blemished
(C) sturdy
(D) counterfeit
(E) sparse

Answer: (E) sparse

6. ABRIDGE:

(A) distend
(B) assail
(C) unfetter
(D) enfeeble
(E) prove

Answer: (A) distend

7. PRODIGA L:

(A) bountiful
(B) dependent
(C) provident
(D) superfluous
(E) profligate

Answer: (C) provident

8. REQUIEM:

(A) humility
(B) prerequisite
(C) resolution
(D) reign
(E) hiatus

Answer: (D) reign

9. METE:

(A) indict
(B) convoke
(C) hamper
(D) disseminate
(E) deviate

Answer: (B) convoke

10. SEVERA NCE:

(A) continuation
(B) dichotomy
(C) astringency
(D) disclosure
(E) remonstrance

Answer: (A) continuation

11. HYPOCRITICA L:

(A) forthright
(B) judicious
(C) circumspect
(D) puritanical
(E) unorthodox

Answer: (A) forthright

12. VOLUMINOUS:

(A) obscure
(B) cantankerous
(C) unsubstantial
(D) tenacious
(E) opprobrious

Answer: (C) unsubstantial

13. FANATICISM:

(A) delusion
(B) fascism
(C) remorse
(D) cynicism
(E) indifference

Answer: (E) indifference

14. INTERMINA BLE:

(A) finite
(B) jejune
(C) tranquil
(D) incessant
(E) imprudent

Answer: (A) finite

15. ORNATE:

(A) Spartan
(B) blemished
(C) sturdy
(D) counterfeit
(E) temporary

Answer: (A) Spartan

16. MUTABILITY:

(A) simplicity
(B) apprehension
(C) frailty
(D) maverick
(E) tenacity

Answer: (E) tenacity

17. VIRULENT:

(A) benign
(B) intrepid
(C) malignant
(D) hyperbolic
(E) tentative

Answer: (A) benign

18. ABSTEMIOUS:

(A) timely
(B) immoderate
(C) bellicose
(D) servile
(E) irreligious

Answer: (B) immoderate

19. VERBOSE:

(A) subliminal
(B) myopic
(C) pithy
(D) dauntless
(E) ubiquitous

Answer: (C) pithy

20. VISCID:

(A) subtle
(B) faint
(C) slick
(D) vicious

Answer: (C) slick

21. DERISION:

(A) urgency
(B) admonishment
(C) uniqueness
(D) diversity
(E) acclaim

Answer: (E) acclaim

22. ANTIPATHY:

(A) fondness
(B) disagreement
(C) boorishness
(D) pro vocation
(E) opprobrium

Answer: (A) fondness

23. CAJOLE:

(A) implore
(B) glance at
(C) belittle
(D) ennoble
(E) engender

Answer: (C) belittle

24. CENSURE:

(A) prevaricate
(B) titillate
(C) aggrandize
(D) obscure
(E) sanction

Answer: (E) sanction

25. ADULATION:

(A) immutability
(B) reluctance
(C) reflection
(D) defamation
(E) indifference

Answer: (D) defamation

26. NOISOME:

(A) salubrious
(B) affable
(C) multifarious
(D) provident
(E) officious

Answer: (A) salubrious

27. CONSECRATE:

(A) curb
(B) destroy
(C) curse
(D) inveigh
(E) exculpate

Answer: (C) curse

28. ILLUSTRIOUS:

(A) bellicose
(B) ignoble
(C) theoretical
(D) esoteric
(E) immaculate

Answer: (B) ignoble

29. DEIGN:

(A) inveigh
(B) gainsay
(C) speculate
(D) reject
(E) laud

Answer: (E) laud

30. SUBTERFUGE:

(A) be wilderment
(B) artlessness
(C) deceit
(D) felicitation
(E) jeopardy

Answer: (B) artlessness

31. UPSHOT:

A) consequence
(B) descent
(C) annihilation
(D) termination
(E) inception

Answer: (E) inception

32. WHET:

(A) obscure
(B) blunt
(C) desiccate
(D) imbibe
(E) enervate

Answer: (B) blunt

33. PRODIGY:

(A) vacuous comment
(B) hegemony
(C) plane
(D) common occurrence
(E) capitulation

Answer: (D) common occurrence

34. AMBULATORY:

(A) immutable
(B) obdurate
(C) hospitalized
(D) pedantic
(E) stationary

Answer: (E) stationary

35. PLATITUDE:

(A) sincere comment
(B) enigmatic comment
(C) hostile comment
(D) disingenuous comment
(E) original comment

Answer: (E) original comment

36. SEEMLY:

(A) redoubtable
(B) flaccid
(C) imperceptible
(D) indigenous
(E) unbecoming

Answer: (E) unbecoming

37. CHAMPION:

(A) relinquish
(B) contest
(C) oppress
(D) modify
(E) withhold

Answer: (C) oppress

38. AIR:

(A) release
(B) differ
(C) expose
(D) betray
(E) enshroud

Answer: (E) enshroud

39. PERTURBATION:

(A) impotence
(B) obstruction
(C) prediction
(D) equanimity
(E) chivalry

Answer: (D) equanimity

40: TEMPESTUOUS:

(A) prodigal
(B) reticent
(C) serene
(D) ph en o m en al
(E) accountable

Answer: (C) serene

41. CURB:

(A) bridle
(B) encourage
(C) reproach
(D) ameliorate
(E) perjure

Answer: (B) encourage

42. DOCUMENT:

(A) copy
(B) implement
(C) gainsay
(D) blanch
(E) rant

Answer: (C) gainsay

43. FLUID:

(A) radiant
(B) smooth
(C) solid
(D) balky
(E) craggy

Answer: (D) balky

44. BOLT:

(A) linger
(B) refrain from
(C) subdue
(D) strip
(E) transgress

Answer: (A) linger

45. TABLE:

(A) palliate
(B) acclimate
(C) garner
(D) propound
(E) expedite

Answer: (E) expedite

46. HARBOR:

(A) provide shelter
(B) banish
(C) acquiesce
(D) extol
(E) capitulate

Answer: (B) banish

48. STEEP:

(A) desiccate
(B) intensify
(C) pontificate
(D) whet
(E) hamper

Answer: (A) desiccate

49. RENT:

(A) reserved
(B) restored
(C) razed
(D) busy
(E) kinetic
Answer: (B) restored

50. EXACT:

(A) extract
(B) starve
(C) lecture
(D) menace
(E) condone

Answer: (E) condone

51. DISCORD:

(A) agreement
(B) supposition
(C) strife
(D) scrutiny
(E) antithesis

Answer: (A) agreement

52. KEEN:

(A) concentrated
(B) languid
(C) rash
(D) caustic
(E) voracious

Answer: (B) languid

53. IRRELEVA NT:

(A) moot
(B) onerous
(C) impertinent
(D) germane
(E) true

Answer: (D) germane

54. FACILITATE:

(A) appease
(B) expedite
(C) extol
(D) foil
(E) precipitate

Answer: (D) foil

55. FEND:

(A) absorb
(B) disperse
(C) intensify
(D) reflect
(E) halt

Answer: (A) absorb

56. PORTLY:

(A) ill
(B) thin
(C) dull
(D) rotund
(E) insipid

Answer: (B) thin

57. DEPLETE:

(A) tax
(B) annotate
(C) replenish
(D) lecture
(E) vanquish

Answer: (C) replenish

58. INCESSANT:

(A) intermittent
(B) continual
(C) increasing
(D) en closing
(E) ex p an ding

Answer: (A) intermittent

59. PERJURE:

(A) absolve
(B) forswear
(C) impeach
(D) authenticate
(E) mortify

Answer: (D) authenticate

60. PLETHORA:

(A ) dishonor
(B) pa u city
(C) glut
(D) resolve
(E) deluge

Answer: (B) pa u city

61. ASSIMILATE:

(A) strive
(B) adapt
(C) synchronize
(D) estrange
(E) officiate

Answer: (D) estrange

62. INADVERTENT:

(A) accidental
(B) disingenuous
(C) forthright
(D) inconsiderate
(E) calculated

Answer: (E) calculated

63. A BSC O N D :

(A) pilfer
(B) replace
(C) glean
(D) substitute
(E) surrender

Answer: (B) replace

64. FOMENT:

(A) exhort
(B) dissuade
(C) cower
(D) abet
(E) fixate

Answer: (B) dissuade

65. EXTENUATE:

(A) alleviate
(B) preclude
(C) worsen
(D) subdue
(E) justify

Answer: (C) worsen

66. NONPA REIL:

(A) consummate
(B) juvenile
(C) dutiful
(D) ordinary
(E) choice

Answer: (D) ordinary

67. REPUDIATE:

(A) denounce
(B) deceive
(C) embrace
(D) fib
(E) generalize

Answer: (C) embrace

68. NOXIOUS:

(A) diffuse
(B) latent
(C) beneficial
(D) unique
(E) unjust

Answer: (C) beneficial

69. SUFFRAGE:

(A) absence of charity
(B) absence of franchise
(C) absence of pain
(D) absence of success
(E) absence of malice

Answer: (B) absence of franchise

70. GLEAN:

(A) gaffe
(B) furor
(C) gather
(D) frolic
(E) foist

Answer: (C) gather

71. ANARCHY: GOVERNMENT::

(A) Confederation: state
(B) Trepidation: courage
(C) Serenity: equanimity
(D) Surfeit: food
(E) Computer: hard drive

Answer: (B) Trepidation: courage

72. Galvanize: Charismatic Leader::

(A) Jeer: fan
(B) Correct: charlatan
(C) Impeach: President
(D) Retreat: champion
(E) Moderate: arbiter

Answer: (E) Moderate: arbiter

73. PA RRY: BLOW::

(A) Equivocate: question
(B) Cower: start
(C) Boomerang: backlash
(D) Cast: invective
(E) Browbeat: chastity

Answer: (A) Equivocate: question

74. DISQUIETUDE: A NXIOUS::

(A) Magnitude: unabridged
(B) Isolation: sequestered
(C) Cupidity: bellicose
(D) Embellishment: overstated
(E) Nonplus: perplexed

Answer: (E) Nonplus: perplexed

75. MILK: DRAIN::

(A) Insult: commend
(B) Abstract: distend
(C) Extend: disregard
(D) Exploit: employ
(E) Assail: rescind

Answer: (D) Exploit: employ

76. A BSTRUSE: CLEA R::

(A) Nondescript: conspicuous
(B) high-brow: indifferent
(C) Affable: agreeable
(D) Prominent: manifest
(E) Complex: hard

Answer: (A) nondescript: conspicuous

77. OMNISCIENT: KNOW LEDGE::

(A) Saturnine: energy
(B) Complete: retraction
(C) Principled: method
(D) Inquisitive: science
(E) Boundless: expanse

Answer: (E) boundless: expanse

78. STOKE: SMOTHER::

(A) Incinerate: heat
(B) Animate: enervate
(C) Contest: decry
(D) Acknowledge: apprehend
(E) Garrote: asphyxiate

Answer: (B) animate: enervate

79. ORCHESTRA: MUSICIA N ::

(A) Story: comedian
(B) Band: singer
(C) Garden: leaf
(D) Troupe: actor
(E) Government: lawyer

Answer: (D) troupe: actor

80. MUTTER: INDISTINCT::

(A) Define: easy
(B) Blunder: polished
(C) Articulate: well-spoken
(D) Expedite: completed
(E) Censure: histrionic

Answer: (C) articulate: well-spoken

81. LOQUA CIOUS: GA RRULOUS::

(A) Harsh: kindly
(B) Animate: weary
(C) Gluttonous: disloyal
(D) Rash: impetuous
(E) Blithe: gloomy

Answer: (D) Rash: impetuous

82. EMPATHY: FEELING::

(A) Melancholy: joy
(B) Sibling: relative
(C) Spartan: wickedness
(D) Boldness: guilt
(E) Institution: encouragement

Answer: (B) Sibling: relative

83. DEVIATE: LECTURE::

(A) Broadcast: information
(B) Disown: friend
(C) Welcome: indifference
(D) Entreat: solicitation
(E) Meander: drive

Answer: (E) Meander: drive

84. NEBULOUS: FORM::

(A) Insincere: misanthrope
(B) Benevolent: excellence
(C) Insipid: taste
(D) Discerning: hope
(E) Composed: innocence

Answer: (C) Insipid: taste

85. PENSIVE: MELA NCHOLY::

(A) Scornful: contempt
(B) Confident: victory
(C) Eloquent: optimism
(D) Sorrowful: indifference
(E) Contumacious: esteem

Answer: (A) Scornful: contempt

86. ANATHEMA: CURSE::

(A) Hex: blessing
(B) Admonition: censure
(C) Incantation: discernment
(D) Theory: calculation
(E) Conjecture: truth

Answer: (B) admonition: censure

87. DILIGENT: ASSIDUOUS::

(A) Suspicious: reliable
(B) Cautious: indecisive
(C) Repentant: innocent
(D) Peerless: common
(E) Indigent: poor

Answer: (E) indigent: poor

88. LAMPOON: MOCK::

(A) Exalt: ennoble
(B) Entice: disown
(C) Prattle: talk
(D) Entreat: controvert
(E) Debate: heckle

Answer: (A) exalt: ennoble

89. INTUITIVE: CONSIDERED::

(A) Impromptu: planning
(B) Laborious: safe
(C) Ethereal: light
(D) Random: sequential
(E) Rational: certain

Answer: (A) impromptu: planning

90. ETERNAL: EPHEMERA L ::

(A) Equivocal: ambiguous
(B) Hopeless: chance
(C) Animated: blithe
(D) Mysterious: perplexing
(E) Foreign: familiar

Answer: (E) foreign: familiar

91. SPEECH: FILIBUSTER::

(A) Race: marathon
(B) Gift: breach
(C) Statement: digression
(D) Detour: path
(E) Address: postage

Answer: (A) Race: marathon

92. ARISTOCRAT: LAND::

(A) Bureaucracy: enslavement
(B) Monarchy: abnegation
(C) Gentry: talent
(D) Dignitary: rank
(E) Junta: anarchy

Answer: (D) Dignitary: rank

93. SURREPTITIOUS: STEA LTH

(A) Clandestine: openness
(B) Guarded: effrontery
(C) Bombastic: irreverence
(D) Pernicious: bane
(E) Impertinent: humility

Answer: (C) Bombastic: irreverence

94. PECCA DILLO: FLAW::

(A) Mediator: dispute
(B) Grammar: error
(C) Nick: score
(D) Forensics: judiciary
(E) Invasion: putsch

Answer: (B) Grammar: error

95. LEVEE: RIVER::

(A) Rampart: barrier
(B) Cordon: throng
(C) Broker: investment
(D) Promontory: height
(E) String: guitar

Answer: (E) String: guitar

96. HEDONIST: UNSTINTING::

(A) protagonist: insignificant
(B) Thug: aggressive
(C) Politician: irresolute
(D) Benefactor: generous
(E) Drunkard: manifest

Answer: (E) Drunkard: manifest

97. EXCERPT: NOVEL::

(A) Critique: play
(B) Review: manuscript
(C) Swatch: cloth
(D) Foreword: preface
(E) Recital: performance

Answer: (A) Critique: play

98. EXORCISM: DEMON::

(A) Matriculation: induction
(B) Banishment: member
(C) Qualm: angel
(D) Heuristic: method
(E) Manifesto: spirit

Answer: (C) Qualm: angel

99. HOPE: CYNICAL::

(A) Reticence: benevolent
(B) Contention: bellicose
(C) Bliss: sullen
(D) Homage: industrious
(E) Unconcern: indifferent

Answer: (D) Homage: industrious

100. Exhibitionist: Attention::

(A) sycophant: turmoil
(B) Scientist: power
(C) Megalomaniac: solitude
(D) Martyr: anonymity
(E) Mercenary: money

Answer: (C) Megalomaniac: solitude

101. PA RA GRAPH: ESSA Y ::

(A) trailer: automobile
(B) Query: question
(C) Instrument: surgery
(D) Penmanship: essay
(E) Shot: salvo

Answer: (E) Shot: salvo

102. COMPOUND: BUILDING::

(A) classroom: campus
(B) Department: government
(C) Tapestry: fabric
(D) Seed: vegetable
(E) Commonwealth: country

Answer: (E) Commonwealth: country

103. CONSTELLATION: STARS::

(A) Amplifier: hearing
(B) Ocean: water
(C) Mosaic: tile
(D) Tracks: train
(E) Book: paper

Answer: (C) Mosaic: tile

104. ACCELERA TE : VELOCITY ::

(A) Relinquish: assets
(B) Energize: stamina
(C) Protect: parent
(D) Project: futility
(E) Educate: stupor

Answer: (B) Energize: stamina

105. SIDEREA L : STA RS ::

(A) Platonic: radiation
(B) Avian: fish
(C) Corporeal: heaven
(D) Heliocentric: transportation

Answer: (E) Terrestrial: Earth

106. STATE: CONFEDERACY::

(A) Apple: tree
(B) Return ad dress: envelop e
(C) Binoculars: sight
(D) Velocity: acceleration
(E) Soldier: army

Answer: (E) soldier: army

107. HELPFUL: OFFICIOUS::

(A) Difficult: incorrigible
(B) Maudlin: sardonic
(C) Apathetic: zealous
(D) True: contrary
(E) Friendly: amiable

Answer: (A) difficult: incorrigible

108. SATURATE: DAMPEN::

(A) Cont a min ate: pollute
(B) Besmirch: sully
(C) Extol: praise
(D) Waive: donate
(E) Pronounce: presume

Answer: (C) extol: praise

109. WAYLA Y: ADVANCEMENT::

(A) Corrob or ate: testimony y
(B) Amuse: jeopardy
(C) Condescend: frenzy
(D) Curb: movement
(E) Negotiate: defeat

Answer: (D) curb: movement

110. MITIGATE: INJURY::

(A) Exacerbate: recovery
(B) Palliate: accusation
(C) Dampen: enthusiasm
(D) Darken: obscurity
(E) Entreat: ultimatum

Answer: (C) dampen: enthusiasm

111. SECLUSION: HERMIT::

(A) Wealth: embezzler
(B) Ambition: philanthropist
(C) Domination: athlete
(D) Turpitude: introvert
(E) Injustice: lawyer

Answer: (A) Wealth: embezzler

112. ASCETIC: SELF-DENIA L ::

(A) Soldier: safety
(B) Official: charity
(C) Thug: acceptance
(D) Benefactor: competition
(E) Profligate: squandering

Answer: (E) Profligate: squandering

113. Philanthropist: Altruism::

(A) Authoritarian: indulgence
(B) Polemicist: Marxist
(C) Benefactor: heir
(D) Pragmatist: hard-liner
(E) Libertarian: liberty

Answer: (E) Libertarian: liberty

114. RACONTEUR: ANECDOTE::

(A) Cynosure: interest
(B) Politician: corruption
(C) Athlete: perfection
(D) Writer: publication
(E) Nonentity: fame

Answer: (A) cynosure: interest

115. PATENT: MANIFEST::

(A) Credulous: gullible
(B) Truculent: nonchalant
(C) Lissome: spiritless
(D) Covert: prolific
(E) Cloyed: insufficient

Answer: (A) Credulous: gullible

116. CENSORIOUS: CONDONING::

(A) Inattentive: neglectful
(B) Cursory: inept
(C) Defunct: exquisite
(D) Perfunctory: thorough
(E) Munificent: generous

Answer: (D) perfunctory: thorough

117. PURGE: OPPONENT::

(A) Entrench: comrade
(B) Elevate: criminal
(C) Liquidate: politician
(D) Desalinize: salt
(E) Assuage: reactionary

Answer: (D) desalinize: salt

118. ISLAND: ATOLL::

(A) peninsula: archipelago
(B) Fire: spring
(C) Hand: glove
(D) Utensil: fork
(E) Smock: instrument

Answer: (D) utensil: fork

119. MNEMONIC: MEMORY::

(A) Demonstration: manifestation
(B) Pacemaker: heartbeat
(C) Sanction: recall
(D) Rhetoric: treatise
(E) Impasse: fruition

Answer: (B) pacemaker: heartbeat

120. EAT: GORGE::

(A) Sprint: jog
(B) Snicker: smirk
(C) Read: write
(D) Disengage: attack
(E) Drink: guzzle

Answer: (E) drink: guzzle

121. CALLOUS: SYMPATHY::

(A) Flawless: excellence
(B) Histrionic: theatrics
(C) Outgoing: inhibition
(D) Indiscreet: platitude
(E) Categorical: truism

Answer: (C) Outgoing: inhibition

122. INSIPID: TASTE::

(A) Curt: incivility
(B) Apathetic: zest
(C) Immaculate: brevity
(D) Trite: unimportance
(E) Discriminating: scholarship

Answer: (B) Apathetic: zest

123. Apocryphal: Corroboration::

(A) Didactic: instruction
(B) Fraudulent: forgery
(C) Tyrannical: poise
(D) Esoteric: commonality
(E) Sacrilegious: piety

Answer: (E) Sacrilegious: piety

124. NEBULOUS: DISTINCTION::

(A) Guileless: deceit
(B) Antipathetic: abhorrence
(C) Sublime: disrespect
(D) Magnanimous: anxiety
(E) Amorphous: inchoation

Answer: (A) Guileless: deceit

125. TARNISH: VITIATE::

(A) Beleaguer: console
(B) Abrogate: flicker
(C) Ensconce: corrupt
(D) Bemuse: stupefy
(E) Inundate: squelch

Answer: (D) Bemuse: stupefy

126. NOCTURNA L : CIMMERIAN ::

(A) Exacting: lax
(B) Prudish: indulgent
(C) Contentious: affluent
(D) Stark: embellished
(E) Specious: illusory

Answer: (E) specious: illusory

127. CONVOCATION: MEETING::

(A) Bargain: market
(B) Supplication: prayer
(C) Issue: referendum
(D) Speech: podium
(E) Harvest: fall

Answer: (B) supplication: prayer

128. OSTRICH: BIRD::

(A) Dusk: day
(B) Fish: ocean
(C) Tunnel: mountain
(D) Hat: coat
(E) Sirocco: storm

Answer: (E) sirocco: storm

129. VIRUS: ORGA NISM::

(A) Vegetable: mineral
(B) Test-tube: bacteria
(C) Microcosm: world
(D) Microfiche: computer
(E) Watch: wrist

Answer: (C) microcosm: world

130. Mercurial: Temperament::

(A) Capricious: interest
(B) Tempestuous: solemnity
(C) Staid: wantonness
(D) Phlegmatic: concern
(E) Cynical: naiveté

Answer: (A) capricious: interest

131. PLUMMET: FALL::

(A) Rifle: search
(B) Accelerate: stop
(C) Interdict: proscribe
(D) Rake: scour
(E) Precipitate: ascend

Answer: (A) rifle: search

132. DRONE: EMOTION::

(A) Sprint: journey
(B) Annoy: emollient
(C) Stupefy: erudition
(D) Deadpan: expression
(E) Scuttle: ship

Answer: (D) Deadpan: expression

133. MAROON: SEQUESTER::

(A) Transfix: emote
(B) Exhaust: innervate
(C) Tranquilize: qualify
(D) Select: rebuff
(E) Entreat: beseech

Answer: (E) Entreat: beseech

134. TOTTER: WA LK::

(A) Annex: land
(B) Fathom: enlightenment
(C) Distend: contusion
(D) Efface: consolation
(E) Stutter: speech

Answer: (E) Stutter: speech

135. LIGHT: DIM::

(A) Indictment: investigate
(B) Protest: muffle
(C) Heat: radiate
(D) Solid: incinerate
(E) Ornament: decorate

Answer: (B) Protest: muffle

136. BENIGN: PERNICIOUS::

(A) Ostentatious: tawdry
(B) Mortified: nefarious
(C) Apocryphal: categorical
(D) Discerning: keen
(E) Pejorative: vicarious

Answer: (C) apocryphal: categorical

137. Demagogue: Manipulator::

(A) Champion: defender
(B) Lawyer: mediator
(C) Mentor: oppressor
(D) Soldier: landowner
(E) Capitalist: socialist

Answer: (A) champion: defender

138. G R E G A R I O U S: C O N G E N I A L:

(A) Suspicious: trusting
(B) Pedantic: lively
(C) Bellicose: militant
(D) Singular: nondescript
(E) Seminal: apocalyptic

Answer: (C) bellicose: militant

139. DISHEA RTENED: HOPE::

(A) Enervated: ennui
(B) Buoyant: effervescence
(C) Amoral: ethics
(D) Munificent: altruism
(E) Nefarious: turpitude

Answer: (C) amoral: ethics

140. PRATTLE: SPEAK::

(A) Accept: reject
(B) Stomp: patter
(C) Heed: listen
(D) Promenade: walk
(E) Ejaculate: shout

Answer: (D) promenade: walk

141. THIMBLE: FINGER::

(A) glove: hammer
(B) Stitch: loop
(C) Branch: flower
(D) Talon: eagle
(E) Smock: apparel
Answer: (E) Smock: apparel

142. ANA RCHY : ORDER ::

(A) Desolation: annihilation
(B) Ineptitude: skill
(C) Bastion: aegis
(D) Chaos: disarray
(E) Parsimony: elegance

Answer: (B) Ineptitude: skill

143. LAND: FA LLOW::

(A) Automobile: expensive
(B) Politics: innovative
(C) Orchard: fruitful
(D) Mountain: precipitous
(E) Ship: decommissioned

Answer: (E) Ship: decommissioned

144. HEURISTIC: TEA CH ::

(A) parable: obfuscate
(B) Performer: entertain
(C) Pedant: construct
(D) Actor: incite
(E) Virus: prevent

Answer: (B) Performer: entertain

145. RUSE: DECEIVE::

(A) Pretext: mollify
(B) Invective: laud
(C) Cathartic: cleanse
(D) Artifice: disabuse
(E) Calumny: confuse

Answer: (C) Cathartic: cleanse

146. RETICENT: WANTON::

(A) Lithe: supple
(B) Exemplary: palpable
(C) Pejorative: opprobrious
(D) Quiescent: rampant
(E) Provincial: virulent

Answer: (D) quiescent: rampant

147. GULLIBLE: DUPE::

(A) Artless: demagogue
(B) Machiavellian: entrepreneur
(C) Cantankerous: curmudgeon
(D) Disputatious: patron
(E) Optimistic: defeatist

Answer: (C) cantankerous: curmudgeon

148. OPAQUE: LIGHT::

(A) Porous: liquid
(B) Undamped: vibration
(C) Unrelenting: barbarian
(D) Diaphanous: metal
(E) Hermetic: air

Answer: (E) hermetic: air

149. QUIXOTIC: PRA GMATIC::

(A) Romantic: fanciful
(B) Dispassionate: just
(C) Auspicious: sanguine
(D) Malcontent: jingoistic
(E) Optimistic: surreal

Answer: (D) malcontent: jingoistic

150. COLON: INTRODUCE::

(A) Hyphen: join
(B) Semicolon: transfer
(C) Dash: shorten
(D) Apostrophe: intensify
(E) Comma: possess
Answer: (A) hyphen: join

151. PERSPICACIOUS: INSIGHT

(A) Ardent: quickness
(B) Warm: temperature
(C) Wealthy: scarcity
(D) Rapacious: magnanimity
(E) Churlish: enmity

Answer: (E) Churlish: enmity

152. Unprecedented: Previous Occurrence::

(A) Naive: harmony
(B) Incomparable: equal
(C) Improper: vacillation
(D) Eccentric: intensity
(E) Random: recidivism

Answer: (B) Incomparable: equal

153. SNAKE: INVERTEBRATE:

(A) Dolphin: fish
(B) Eagle: talon
(C) Boa constrictor: backbone
(D) Penguin: bird
(E) Bat: insect

Answer: (D) Penguin: bird

154. LIMERICK: POEM::

(A) Monologue: chorus
(B) Sonnet: offering
(C) Waltz: tango
(D) Skull: skeleton
(E) Aria: song

Answer: (E) Aria: song

155. INTEREST: OBSESSION::

(A) Faith: caprice
(B) Nonchalance: insouciance
(C) Diligence: assiduity
(D) Decimation: annihilation
(E) Alacrity: procrastination

Answer: (D) Decimation: annihilation

156. RESOLUTE: WILL::

(A) Violent: peacefulness
(B) Fanatic: concern
(C) Balky: contrary
(D) Notorious: infamy
(E) Virtuous: wholesomeness

Answer: (B) Fanatic: concern

157. ATOM: MATTER::

(A) neutron: proton
(B) Vegetable: animal
(C) Molecule: element
(D) Component: system
(E) Pasture: herd

Answer: (D) Component: system

158. A CTORS: TROUPE::

(A) Plotters: cabal
(B) Professors: tenure
(C) Workers: bourgeoisie
(D) Diplomats: government
(E) Directors: cast

Answer: (A) Plotters: cabal

159. COFFER: VA LUABLES::

(A) Mountain: avalanche
(B) Book: paper
(C) Vault: trifles
(D) Sanctuary: refuge
(E) Sea: waves

Answer: (D) Sanctuary: refuge

160. LION: CA RNIVORE::

(A) Man: vegetarian
(B) Ape: ponderer
(C) Lizard: mammal
(D) Buffalo: omnivore
(E) Shark: scavenger

Answer: (E) Shark: scavenger

You may also read:

Leave a Reply